Vattenmelon

Just vattenmelon är starkt basbildande, kraftigt slemlösande, rik på järn och nyttig, förutsatt att man äter den på rätt sätt. Denna melon ska man inte blanda med något annat för den reagerar kemiskt väldigt lätt vilket förändrar dess näringsvärde negativt. När du äter vattenmelon ska du också se till att du får i dig det grönvita fruktköttet som sitter allra närmast skalet. Det är där som de mesta basbildande och nyttiga mineralerna finns. Ät vattenmelon ensamt, antingen som den är eller gör råsaft av den och tugga noggrant. Den är både avgiftande och utrensande, renar njurarna och är effektivt svalkande vid värmebölja och nervlugnande.

”Vattenmeloner är speciellt bra på att spola rent njurarna och att lösa upp hårda avlagringar, som ackumulerats på grund av felaktig kost.” (Ann Wigmore i boken ”Doktor Ann Wigmores hela program”)

”Vattenmelon, Citrullus lanatus, är bra mot urinvägsinfektion och andra problem med njurar och urinvägar. Du som har återkommande besvär kan göra en vattenmelonkur då och då för att förebygga problemen.

Vattenmelon innehåller vitamin A, B och C samt stora mängder lycopen, samma ämne som i tomater. Lycopen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och prostatacancer. Den innehåller också magnesium och kalium.”
(Mette Bohlin & Eva Robild i boken ”Örtte & huskurer”)

”Vattenmelon sänker blodtrycket hos de med förhöjt eller måttligt förhöjt blodtryck. Orsaken är den fria aminosyran citrullin som finns i stora mängder i vattenmelon. Den fungerar som en kvävedonator och bidrar till en vidgning av blodkärlen. De med normalt blodtryck påverkas inte.” (Fredrik Paulún i boken ”Biohack”)

“Vattenmelonens smak är söt och dess karaktär är kall. Dess fruktsaft innehåller många av de näringsämnen som människan behöver, till exempel stora mängder fruktsocker, karotin, vitamin B, C och flavonoider. Den innehåller också stora mängder organiska syror och aminosyror samt mineraler som stimulerar aptiten och underlättar matsmältningen. Man brukar bland annat ge den till patienter som lider av värme och törst, ödem, utslag orsakade av hetta eller tandvärk.” (Fan Xiulan i boken ”Hälsans tao”)

”En perfekt kombo av vatten och skönhetsvitaminerna A och C gör vattenmelon till en vinnare. Den röda färgen kommer från lykopen, som skyddar huden mot ilsken kräftbränna.” (Maria Ahlgren i boken ”Beauty food”)

Vattenmelon är ett utmärkt födoämne att starta dagen med! Den är mycket lättsmält för kroppen och understödjer kroppens utrensningsfas under morgontimmarna. Att minst en gång om året göra en s k ”vattenmelon-fasta” där man enbart äter vattenmelon och bara dricker vatten, citronvatten och örtte under 4-5 dagar hjälper kroppen att avgifta och rena sig och ger alla matsmältningsorgan välbehövlig vila är något jag varmt rekommenderar, särskilt om man har njurbesvär!

”Mixa vattenmelon till en röd saft och badda den över hela kroppen. Det känns skönt en varm sommardag och lindrar om man har bränt sig i solen. Gott att dricka är det också.

Den mixade vattenmelonen går bra att tvätta sig med i stället för tvål.”
(Lisen Sundgren i boken ”Lisens indiska spa”)
(RUBEN ANDERSSON)