Klicka på länkarna nedan för att välja recept.
Auberginesoppa (3-4 port.)
2 auberginer
½ – 1 färsk chili
1-3 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
saften från 1 pressad lime
1 msk finriven färsk ingefära
1 palsternacka (eller likvärdig mängd rotselleri)
1 gul lök
2 pkt havregrädde
1-2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i vissa hälsokostbutiker, se länk sist på denna sida) eller 1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk spiskummin
1-3 tsk curry
½ dl olivolja
Sätt ugnen på 200 gr. Skär bort ändarna på auberginerna och dela dem längs med i fyra delar. Pensla dem med lite olivolja. Lägg in dem i ugnen i 25-30 minuter. Skala och hacka löken. Skala och grovriv palsternackan (eller rotselleri). När det är 5 minuter kvar tills auberginerna är färdiga i ugnen kan du sätta på en kastrull på spisen. Slå i olivoljan och lägg i finhackad chili, pressad vitlök och finriven ingefära. När det börjar fräsa så lägg i kryddorna och rör om. Lägg i lök och palsternacka (eller rotselleri). Låt det fräsa i 5 minuter och rör om ibland. Ta ut auberginerna ur ugnen och dela dem i småbitar. Lägg ner dem i kastrullen. Pressa över limesaft och slå på havregrädden och buljongen. Låt det småkoka i 5 minuter och rör om ibland. Mixa sedan soppan i en vanlig mixer eller med en stavmixer. Eventuellt kan du tillsätta lite vatten om du tycker att soppan blir för tjock i konsistensen. Äts tillsammans med något gott och nyttigt grovt bröd.
Blomkålssoppa (2-3 port.)
1 medelstor blomkål
1 medelstor palsternacka
1 medelstor broccolibukett
½ purjolök
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
1 paket havregrädde (Oatly’s imat)
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk basilika
Dela broccolin i ca 2×2 cm bitar. Skär de övriga grönsakerna i tunna skivor i en hushållsassistent (eller mandolin). Häll 2 dl vatten i en kastrull, smula i buljongen och pressa i en vitlök. Lägg i broccolin och kryddorna och låt det koka upp och sjud i 2 minuter. Lägg i de övriga grönsakerna, rör om och häll på havregrädden. Låt det sjuda under 5 minuter, rör om då och då. Tag kastrullen av plattan och kör med en stavmixer så soppan blir tjock och god. En god måltid som tar mindre än 20 minuter att göra!
Grön ärtsoppa (4 port.)
600 gr frysta ärtor
1 gul lök
2 msk olivolja (eller smör)
6 dl vatten
1-2 msk buljong (se länk sist på denna sida eller 1 buljongtärning)
½ – 1 tsk finmalen vitpeppar
½ – 1 kruka färsk mynta
1 tsk torkad rosmarin (kan uteslutas eller bytas mot timjan eller salvia)
Skala och finhacka löken och fräs den ett par minuter i oljan/smöret. Häll i ärtorna, vatten och buljongen i en kastrull och låt det koka upp under lock. Grovhacka under tiden myntan. När det kokat upp, häll i peppar, rosmarin och myntan och rör om. Ta bort kastrullen och mixa soppan. Klart att serveras, gärna med fröknäcke till. En nyttig och enkel soppa att tillaga. Det går att använda torkad mynta istället för färsk. För andra smaker kan du i slutet tillsätta pressad vitlök, finriven färsk mynta, pressad citron/lime, färsk finhackad chilli, andra färska eller torkade örtkryddor, m m.
Ingefärssoppa (2-3 port)
5 dl vatten
2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
½ dl olivolja
1 morot
1 palsternacka (eller 1 dl riven rotselleri)
½ purjolök
saften från ½ citron eller 1 lime (kan uteslutas)
4 msk finriven färsk ingefära
1 dl cous-cous (gärna fullkorn)
Skala och riv morot och palsternacka (eller rotsellerin). Skiva purjolöken tunt. Värm upp olivoljan i en kastrull. Lägg i ingefäran först och sedan grönsakerna och låt det fräsa en minut under omrörning. Häll på vattnet, buljongen och citron- eller limesaften. Rör om och koka upp. När det börjat koka så ta av kastrullen från spisplattan, lägg i cous-cousen, rör om och låt soppan få dra i 5 minuter under lock. Klar för servering!
Linssoppa (ca 3 port)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 dl röda linser
5 dl vatten
1-3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk malen koriander
3 tsk garam masala (eller curry)
2 dl kokosmjölk
1 stor lök
2 morötter
1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med vitlök eller chili)
½ dl olivolja
Värm upp oljan i en kastrull. Fräs vitlöken och kryddorna under omrörning 1 minut. Häll sedan i linserna, hackad lök, krossade tomater, buljong och vatten. Rör om och låt det småkoka under lock i 15 minuter. Skala och riv morötterna under tiden. Tillsätt riven morot och kokosmjölken. Rör om och låt det koka 5 minuter till. Istället för morötter kan du prova ta i t ex blomkål, palsternacka eller paprika. Finriven färsk ingefära brukar jag ibland ta i för annorlunda smak.
Morotssoppa (ca 3 port.)
3-4 morötter
¼ rotselleri
1 gul lök
1 liten burk majs
2-3 tsk curry
3 dl vatten
1 pkt havregrädde (Oatlys IMAT)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
½ dl olivolja
Skala och riv morötter och rotselleri på de grövsta hålen på rivjärnet. Hacka löken. Värm upp olivoljan i en gryta och häll sedan i curryn. Slå i morötter, rotselleri och löken i grytan och fräs det under omrörning 2-3 minuter. Häll i majs, havregrädde, vatten och buljong. Låt det koka upp under omrörning ett par minuter. Mixa sedan soppan med en stavmixer och den är klar för servering. Önskas lite mer saltsmak så kan du tillsätta 1-2 msk tamari (eller sojasås).
Rödbetssoppa (3-4 port)
4-5 potatisar
4 rödbetor
½ dl olivolja
1 lök (gul, röd, silver eller 2-3 schalotten)
1-2 tsk rosépeppar
2 tsk timjan
1-3 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
2-3 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
1 msk finriven pepparrot
4 + 2 dl vatten
Skala och riv potatis och rödbetor. Skiva löken och hacka vitlöksklyftorna. Häll i olivoljan i en hög kastrull och lägg i potatis, rödbetor, lök, vitlök, buljong och kryddor. Fräs alltsammans under omrörning 3-4 minuter. Häll i 4 dl vatten och riv i pepparroten. Låt småsjuda under lock 5 min och rör om då och då. Tag bort kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer till en krämig och mustig soppa samtidigt som du tillsätter ytterligare 2 dl vatten. Givetvis blir soppan mycket nyttigare om du sköljer potatisarna noggrant och river dem med skalet kvar, så att det nyttiga skalet följer med i soppan.
Prova även att byta ut någon eller några av rödbetorna mot något av följande: morot, stjälkselleri, rotselleri, palsternacka eller squash för alternativ smak på soppan.
Här kan du läsa om den örtbuljongen Herbamare med låg salthalt: www.avogel.se
SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON