Klicka på länkarna nedan för att välja recept.
Cashewdressing
2 dl cashewnötter
1,5 dl havregrädde
3 pressade vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
1 msk näringsjäst (B-jäst)
Blötlägg cashewnötterna i vatten 1-2 timmar. Rensa och finhacka chilin. Slå bort vattnet och mixa ihop alla ingredienser med en mixer eller stavmixer. Häll ner i en burk med lock och låt stå i kylen över natten för att ”mogna”. Önskar du göra en sås kan du bara tillsätta lite mer havregrädde.
För andra smakalternativ kan du byta ut vitlök, jäst och chili eller tillsätta en eller flera ytterligare ingredienser: citron (rivet skal och saft); färskriven pepparrot; färskriven ingefära; färska örter såsom dill, basilika, persilja; torkade örter, kryddor såsom curry, svartpeppar, rosépeppar (krossade/mortlade), paprikapulver; senap (gärna dijon); o s v.
En god och nyttig sås/dressing till din måltid (passar extra bra till bakad potatis!).
Citronolja
4 dl olivolja
2 citroner
4 tsk rosmarin (torkad)
Skölj och tvätta citronerna noggrant. Finriv de yttersta gula citronskalen och lägg det i en halvlitersflaska. Pressa i citronsaften och lägg i rosmarinen, använd tratt. Häll i olivoljan, skaka om flaskan rejält och låt den mogna ett par dygn på ett mörkt och svalt stället – tex i svalen eller ett svalt skafferi. Skaka gärna om flaskan några gånger under mognadstiden. Olivolja blir lite grynig och tjock om den förvaras i kylen men detta påverkar inte smaken, citronoljan står sig inte något bra i rumstemperatur. Halvera gärna receptet om du tror att du inte kommer använda det så mycket. En jättegod och frisk dressing att ha på potatis, råris, sallad eller råkost.
Dijonsås
1 fp iMat Havregrädde (Oatly)
3-4 tsk dijonsenap (förslagsvis Grey Poupon som inte innehåller ättika eller vinäger)
1-2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2-3 tsk dragon (från kryddburk eller färsk finhackad)
Häll ner havregrädden i en glasburk med lock och klicka ner senapen och smula i dragonen. Skala vitlöksklyftorna och pressa ner dem i burken. Finhacka chilin (ta gärna bort fröna först!) och blanda ner i burken. Rör om eller skaka om burken ordentligt så att allt blandas. Såsen bör få ”stå och dra” i minst en timme men helst över natten i kylskåpet.
Dillsås
saften från 1 pressad citron
olivolja
finhackad färsk dill (eller fryst)
½ tsk finmalen svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 tsk torkad timjan
1-2 tsk tamari (eller sojasås)
Pressa ner citronsaften i en liten burk. Häll i lika mycket olivolja och pressa ner vitlöken. Blanda ner tamari, svartpeppar och timjan. Blanda ner så mycket dill du önskar och rör om. Blir godast om såsen/dressingen får stå och mogna i kylen med lock någon timma. Rör om ordentligt vid servering. Du kan även blanda i andra färska finhackade örter, t ex: persilja, koriander, mynta, salvia, timjan, gräslök, m m. Supergott till kokt potatis – särskilt färskpotatis.
Ingefärasås
1 pkt havregrädde (Oatly’s IMAT)
2 msk finriven färsk ingefära
saften från 1 lime
Blanda alla ingredienser i en glasburk och låt den stå och mogna i kylen över natten. Såsen kan ätas kall eller värm den någon minut i en kastrull före servering. Såsen passar jättebra till kokt eller bakad potatis, råris, cous-cous mm.
Kall syrlig sås
1½-2 citroner
3 tsk torkad citrontimjan (eller vanlig torkad timjan)
2 tsk finmalen svartpeppar
2 tsk tamari (eller sojasås)
1 pkt havregrädde
3 tsk finriven färsk ingefära
Pressa ner saften från citronerna och blanda ner alla ingredienser i en burk med lock. Låt det stå i kylen över natten. Skaka gärna om burken ibland. Supergod sås till kokt potatis eller råris.
Kall tomatsås (3-4 port)
3 väl mogna tomater
5 cm gurka
½ dl olivolja
1 tsk rosmarin
½ tsk chilipulver
½ tsk finmalen svartpeppar
saften från ½ pressad lime
1 msk honung
Skär tomater och gurkan i bitar. Blanda ner alla ingredienser i en skål eller tillbringare och mixa med en stavmixer. Såsen passar utmärkt till potatis, råris, pasta m m.
Mojo rojo
2 tomater
2 röda paprikor
1-2 färsk röd chili (eller ½-1 tsk harissa)
2-4 pressade vitlöksklyftor
saften från 1 citron
2 msk olivolja
2 tsk tamari (eller sojasås)
1 tsk spiskummin
1-2 tsk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
Tärna tomaterna och lägg ner dem i en skål. Skär bort stjälkarna och rensa bort fröhuset från paprikorna och tärna dem och sedan ner i skålen. Gör likadant med chilin och finhacka det. Blanda ner allt i skålen och rör om med en sked. Mixa alltsammans med en stavmixer och förvara mojosåsen i en burk med lock i kylen. Jättegott och supernyttigt till all sorts potatis (kokt, stekt, ugnsbakad, bakpotatis, mos), råris, quinoa eller fullkornspasta.
Myntasås
Mixa 2 dl olivolja, 1 msk honung, 1 pressad lime och 1 hel kruka färsk mynta. Används som salladsdressing eller sås.
Paprikasås
Tag 1 paket Oatly havregrädde (IMAT) och slå den i en kastrull. Tillsätt 1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i vissa hälsokostbutiker, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning och 1 msk paprikapulver. Riv i (på det grövsta på rivjärnet) 1 liten röd paprika. Värm såsen under omrörning – färdigt att servera!
Pepparrotssås
1 fp iMat Havregrädde (Oatly)
½ citron
2-3 msk finriven pepparrot
3 msk finhackad färsk dill (eller 1 fp fryst finhackad dill)
Häll ner havregrädden, pepparroten och dillen i en glasburk med lock och pressa i citronsaften. Rör om eller skaka om burken ordentligt så att allt blandas. Såsen bör få ”stå och dra” i minst en timme men helst över natten i kylskåpet.
Raita
1 pkt eller burk med kokosmjölk
1 kruka färsk mynta
1 färsk röd chilipeppar
saften från ½ citron
½ dl sesamfrön (helst oskalade)
Detta är min egen variant av raita. Häll kokosmjölken i en plast- eller glasburk med lock. Finhacka myntan och chilipepparn (ta bort fröna från chilipepparn först!) och lägg ner det i burken. Häll i kokosmjölken, sesamfröna och pressa i citron. Rör om och låt det stå i kylen över natten för att mogna. Du kan variera styrkan på raitan genom att öka eller minska på mängden av chilipepparn. För annan smaksättning på raitan kan du tillsätta, eller byta ut chilipepparn eller myntan, mot t ex pressad vitlök eller färsk finriven ingefära. Raitan passar utmärkt till ugnsbakad potatis, som sås till råris, quinoa eller cous-cous. Passar även utmärkt som salladsdressing.
Remoulad
1 fp iMat Fraiche (Oatly)
½ citron
2-3 tsk currypulver
1-2 syrade gurkor (mjölksyrad gurka från Tistelvind)
½ burk Markatta Kapris
Häll ner iFraichen i en burk med lock och pressa i citronsaften. Finhacka gurkorna och även kaprisen och blanda ner och krydda med curry. Rör om eller skaka om burken ordentligt så att allt blandas. Såsen bör få ”stå och dra” i minst en timme men helst över natten i kylskåpet.
Rosépepparsås
1 fp iMat Havregrädde (Oatly)
½ lime
½ kryddburk rosépeppar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
Häll ner havregrädden, i en glasburk med lock och pressa i limesaften. Mortla rosépepparn väl och blanda ner. Ta bort fröna ur chilin och finhacka den och lägg i burken. Pressa i vitlöksklyftan. Rör om eller skaka om burken ordentligt så att allt blandas. Såsen bör få ”stå och dra” i minst en timme men helst över natten i kylskåpet. Passar utmärkt till bl a potatis, särskilt bakad potatis.
Rubens oljedressing
Denna oljedressing passar utmärkt till olika sallader, råkost och ovanstående potatissallad. Häll upp kallpressad (extra virgin) olivolja i en glasflaska med lock. Dela några vitlöksklyftor i tillräckligt små bitar så att de går att få ner i flaskan. Blanda i timjan (torkad) och rosépepparkorn. Ställ sedan undan flaskan mörkt och svalt för att få mogna i en vecka. Om olivoljan står i kylen så blir den grumlig.
Senapsdressing
2 dl olivolja
4-5 msk senap (gärna dijon)
2 tsk finriven färsk ingefära (eller 1 tsk torkad)
2-4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk finmalen svartpeppar
4 tsk timjan
Blanda alltsammans i en burk med lock. Jättegod dressing att ha till salladen eller kokt potatis eller råris. Om den är för stark eller mild så justerar du bara mängden senap och kryddor efter egen smak. Står sig i kylskåp upp till en vecka. Dressingen kommer bli lite grynig och du får röra om den väl innan du serverar den.
Solrosgräddfil
0,75 dl solrosfrö
0,5 dl vatten
saften från en halv pressad citron
Mixas ihop. Bäst och nyttigast är att använda blötlagda (4-10 timmar) solrosfrön, slå i så fall bort blötläggningsvattnet. Denna ”gräddfil” är ett nyttigare och veganskt alternativ till vanlig gräddfil som serveras ”vid sidan om” någon huvudrätt.
Tamarisås
En god sås som smakar utmärkt till potatis (kokt eller stekt), ris, cous-cous, bulgur mm. Häll 1 pkt havregrädde (OATLY IMAT) i en kastrull och tillsätt ½ dl tamari (går även bra med sojasås) och 1 buljongtärning. Jag använder en vegetarisk örtbuljong, Herbamare med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) och tar då 1 msk till detta receptet. Värm såsen och den är klar för servering. Tar bara ett par minuter!
Vitlökssås
1 fp (2,5 dl) havregrädde
5-7 pressade vitlöksklyftor
1 tsk finmalen svartpeppar
1 msk torkade örter (t ex dragon, persilja, rosmarin, timjan)
1 msk tamari/sojasås (kan uteslutas)
1 finhackad färsk röd chili
Blanda ihop alltsammans i en burk med lock. Smakerna kommer fram mer om det får står och dra någon timme eller över natten i kylen innan servering. Grymt god till sallad, färskpotatis, bakad potatis, pasta, veggiekebab eller falafel. Står sig 3-4 dagar med lock i kylen.
Här kan du läsa om den örtbuljongen Herbamare med låg salthalt från www.avogel.se
SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON