Sallad & Tillbehör

Läs även Groddar

Klicka på länkarna nedan för att välja recept.

Baba ganouj

2 auberginer
finrivet skal från 1 citron
1 dl sesamfrön (gärna oskalade)
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 tsk finmalen svartpeppar

Skär bort kviständen på auberginerna och dela dem i halvor. Pensla skärytan med olivolja och ställ in dem i ugnen på 175 gr ca 25 minuter. Ta ut dem efter halva tiden och pensla dem igen. Ta sedan ut dem och skär ner dem i bitar. Lägg ner bitarna i en skål (om du har stavmixer) eller i en mixer. Blanda i de övriga ingredienserna och mixa ihop alltsammans. Ätes som smörgåspålägg eller tillbehör till bakad potatis m m. Prova även att finhacka en färsk röd chilipeppar och mixa i för tuffare smak. Står sig i kylen i burk med lock flera dagar.

Jag själv älskar skalet på auberginerna men i de flesta recept så gröper man ur aubergineköttet med sked och kastar skalen, vilket är slöseri tycker jag. Men röran blir givetvis ljusare och finare utan skal men jag går mer på smak och nyttighet än utseende när jag lagar mat. När det gäller aubergine är de flesta recept att man ska salta på auberginen och låta den stå så att saltet drar ut vätskan ur dem vilket jag också tycker är slöseri med den underbara auberginesmaken + att saltet gör rätten onyttig. Jag saltar aldrig auberginerna! (och ingen annan mat heller som jag lagar hemma!) Prova skippa saltet så kan du lättare känna och uppskatta auberginens naturliga smak istället.

Bönröra

1 burk stora vita bönor
ca ½ dl olivolja
1-2 tsk finriven färsk ingefära (kan uteslutas)
1-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk garam masala (eller curry)
5-6 hackade soltorkade tomater
2 msk ajvar relish (kan ersättas med saften från ½ citron eller 1 lime för syrligare smak)

Slå bort spadet från bönorna. Mixa ihop alltsammans med en stavmixer. Jättegott på smörgåsen eller som tillbehör till råris, quinoa, ugnsbakad potatis mm. För ytterligare smakvariation kan du även tillsätta färska örter, t ex persilja, basilika eller mynta. En slags ”bönhummus”.

Chiligurka

1/3 gurka
1 färsk röd chili
1-2 tsk tamari (eller sojasås)
1 msk olivolja
saften från ½ pressad lime

Blanda ner olivolja, tamari och limesaft i en skål. Dela chilin och skrapa bort fröna. Finhacka den och rör ner i skålen. Skär gurkan i tärningar och blanda ner den. För bästa smak låt det stå i kylen minst 1 timme och rör om ibland. Ett supergott och nyttigt tillbehör till din måltid.

Coleslaw (4-6 port.)

½ medelstort vitkålshuvud
3 morötter
10 cm purjolök
1 fp (2 dl) iMat Fraiche
4-5 msk dijonsenap
1 tsk finmalen svartpeppar
1 msk riven/pressad färsk ingefära (och/eller eventuellt 2-3 pressade vitlöksklyftor)

Blanda fraiche, svartpeppar, senap och ingefära i en stor salladsskål. Blanda ner rivna morötter, strimlad purjolök och strimlad vitkål. Låt stå i kylen ett par timmar med plastfolie över innan servering.

Frisk morotssallad (4 port.)

5 morötter
1 palsternacka
½ färsk röd chili (kan uteslutas)
1 msk finriven färsk ingefära
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön

Skala och riv morötter och palsternacka grovt. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ihop alla ingredienser i en salladsskål och servera som fräscht tillbehör. Denna sallad är bäst som tillbehör till någon varmrätt.

Fröknäcke (1 plåt)

2 dl grahamsmjöl (eller annat fullkornsmjöl)
3 dl blandade frön (t ex – hela linfrön, chiafrö, oskalade sesamfrön, pumpakärnor, melonkärnor, solroskärnor)
2 dl kokande vatten
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser utan mjölet i en degdunke och häll över det kokande vattnet och oljan. För att det ska kunna hålla ihop så måste minst hälften av fröna vara ”småfrön” (chia-, lin- eller sesamfrön). Rör om och låt det dra i 5 minuter, rör om ett par gånger under den tiden. Blanda försiktigt i mjölet (ibland kanske inte hela mängden behövs!). Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper över. Häll ut smeten och ta en slickepott och bred ut det tunt över hela plåten. Om du vill så skär du upp rutor så du lättare kan bryta isär bitar sedan. Ställ in mitt i ugnen i en timme. Ta ut plåten och flytta bakplåtspappret med knäckebrödet på till en plats att få svalna. Bryt sedan lagom stora knäckebitar. Ett nyttigt och saltfritt fröknäckebröd som smakar gott och går lätt och snabbt att göra! För alternativa smaker kan du istället för rosmarin och timjan använda andra torkade kryddor; dill, persilja, basilika, salvia, peppar, chiliflakes, kardemumma, kummin, krossade/mortlade fänkålsfrön, krossade/mortlade rosépeppar, m m. Prova även att byta ut en del av de ”större fröna” mot finhackade nötter.

Guacamole

2 avokado
1 lime
1-3 vitlöksklyftor
½ – 1 tsk finmalen svartpeppar

Dela 2 fullt mogna avokados på mitten och ta ur kärnorna. Gräv ur fruktköttet med en sked och lägg det i en djup skål. Pressa över saften från 1 lime och mosa med en gaffel. Pressa över vitlöken och krydda med svartpeppar. Rör om och täck över skålen och låt den stå i kylen några timmar eller över natten. Det går givetvis även bra att äta det direkt. Har du en stavmixer går det utmärkt att mixa ihop allt med den istället. Står sig flera dagar i kylen. Prova även att byta ut vitlöken mot 1 msk finriven färsk ingefära och eventuellt lite cayennepeppar för alternativ smak.

Gurksallad (2-3 port.)

1 gurka
1-2 msk tamari (eller sojasås)
1 lime
2 msk olivolja
1 msk finriven färsk ingefära

Blanda ner ingefära, tamari och olivoljan i en salladsskål. Skölj av limen och finriv skalet ner i skålen. Dela limen och pressa ner saften i skålen. Skölj av gurkan och skär den i skivor eller tärningar precis innan servering och lägg ner den i skålen och blanda försiktigt ihop allt.

Hummus

1 burk kikärtor (slå bort spadet)
½ dl olivolja
saften av ½ citron
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
lite cayennepeppar

Blanda alltsammans i en skål och kör med en stavmixer. För en sötare variant så kan du även mixa ner lite majs. Gott på smörgåsen eller till potatis, råris, salladen mm.

Inlagd paprika

5-6 paprikor (gärna i olika färger)
10-15 vitlöksklyftor
2-3 tsk tamari (eller sojasås)
½-1 kruka färska örter (basilika, persilja, dragon eller vad du gillar)
olivolja

Ställ ugnen på det varmaste. Skär paprikorna i ganska stora bitar och ta bort frön och stjälk. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper på. Ställ in dem mitt i ugnen. Ta ut och vänd på dem när de börjar få färg. Ta ut dem när de fått färg på andra sidan. Lägg dem att svalna på en tallrik eller i ett durkslag. Skala och skiva så många vitlöksklyftor du önskar ha i (var inte blyg!). Riv loss örtbladen från krukan. Ta fram en glasburk med tätslutande lock. Häll i 1 tsk tamari, lägg i några örtblad och några vitlöksskivor. Häll på lite olivolja så att det täcker botten på burken. Lägg i några paprikabitar. Lägg sedan några örtblad och vitlöksskivor i nästa lager. Paprikabitar igen och varva så tills burken är full eller paprikorna är slut. Ha i örtblad och vitlöksskivor överst och häll över resten av tamarin. Fyll sedan upp hela burken med olivolja. Lägg gladpack över och förslut locket på burken. Förvara den svalt i 2-4 veckor. Jättegott som tillbehör till dina måltider och oljan kan du sedan använda som salladsdressing.

Korianderpesto

1 kruka färsk koriander
1 dl olivolja
saften från ½ pressad lime
3 vitlöksklyftor
1 dl sötmandel eller cashewnötter
1 tsk finmalen svartpeppar

Blanda allt och kör i en mixer. En mild och framförallt nyttig pesto eftersom den inte innehåller någon slembildande ost. För lite extra sting kan du även blanda i ½ – 1 färsk röd chilipeppar också. Låt peston stå i kylen med lock över natten för att mogna. Passar till all sorts pasta.

Långkål (ca 6 port.)

1 påse Hackad grönkål
½ pkt Havregrädde
1 msk tamari (eller sojasås)
1½-2 msk honung
½ tsk vitpeppar
4 dl grönsaksbuljong
½ gul lök
olivolja

Koka grönkålen utan lock i grönsaksbuljong i 5 minuter. Sila bort spadet. Skala och hacka löken och fräs den i olivolja och lägg sen i grönkålen och fräs ett par minuter. Slå på honungen, tamari och rör om och fräs 2 minuter. Slå på grädden och låt det koka ihop. Krydda med vitpeppar och smaka av.

Pizzasallad

Detta är min vinägerfria pizzasallad.
½ vitkål
1-2 msk olivolja
saften från en pressad lime (kan bytas till citron)
1-3 tsk italiensk salladskrydda (innehåller salt!)
2-3 tsk torkad oregano
1 msk grovmalen svartpeppar

Strimla vitkålen och lägg den i en salladsskål. Pressa i limesaften och häll över lite olivolja, rör om. Blanda ner kryddorna och rör om – klart att serveras men det blir lite godare om det får stå i kylskåp i en burk med lock över natten. För andra smakalternativ – blanda i finstrimlad röd paprika, blanda i finstrimlad purjolök/salladslök, riven morot, prova andra kryddor.

Potatissallad (4 port.)

ca 12 kokta, kalla potatisar (fast sort, gärna med skal kvar)
1 fp (2 dl)  iMat Fraiche
1 burk majskorn (slå bort spadet)
2 morötter (kan bytas till motsvarande mängd rotselleri för annan smak)
10 cm purjolök
1 citron
1 kruka färsk dill (eller motsvarande mängd fryst dill som tinats)
1 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk citronpeppar (innehåller salt!)
1-2 färsk röd chili (kan bytas mot ½ tsk cayennepeppar)
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk kapris (helst en sort utan vinäger och ättika, t ex Kung Markattas)
1 ½ dl grovhackade cornichons (helst en sort utan vinäger och ättika)
1 msk dijonsenap

Lägg ner kaprisen i en stor bunke och mosa dem med en gaffel. Skala och riv morötterna och lägg ner i bunken. Riv i citronskal och pressa i citronsaften. Strimla purjolöken och lägg i. Blanda ner alla övriga ingredienser (utom potatisen) och rör om. Dela potatisarna i lagom stora bitar och rör ner. Låt gärna salladen stå i kylen ett tag med plastfolie över eller i en burk med lock. Serveras med fördel till några goda vegetariska biffar.

Ruben-röra

Blötlägg 1½ dl valnötter över natten och slå bort vattnet. Blandas i en burk/skål med 2 avokado, 2 pressade vitlöksklyftor, ca 25 kärnfria oliver, 2 tsk pressad ingefära (kan uteslutas), 2 pressade lime och 1-2 msk färska örter (tex oregano eller basilika). Mixas med en stavmixer till en röra. Gott till potatis, råris eller på smörgås.

Ruccolasallad

Tag en salladsskål och häll i kallpressad olivolja. Pressa ner lite vitlök och rör om. Låt detta stå och mogna lite under tiden du gör resten av salladen. Grovhacka ruccola och någon annan grönbladig salladssort tex spenat, maché, maskrosblad. Finhacka salladslök (eller valfri löksort), dela gurka (eller squash) i bitar och blanda ner i skålen. Finstrimla vitkål (eller isbergssallad), finhacka paprika, riv loss några blad från en selleristjälk och blanda i. Ta i groddar, salladsskott och strö över några solrosfrön. Detta kan serveras med potatis, råris, rårivna morötter och/eller rödbetor. Du kan tex äta knäckebröd (Wasa sport är bra), Fröknäcke eller pumpernickel (grovt surdegsbröd från Tyskland) bredvid. På smörgåsarna kan man ta Tartexpastej (finns i flera smaker) om så önskas.

Sötsur gurka

För varje portion tar du saften av ½ citron i en skål och rör ner 1 msk honung (ej flytande honung!). Se till så honungen löser upp sig i saften. Tärna 10 cm gurka och blanda i. Jättegott som läskande tillbehör till måltiden eller som uppfriskande och närande mellanmål. Extra god blir gurksalladen om du även tar i lite färska myntablad.

Sötsura babymorötter (6 port.)

1 påse Babymorötter
2 msk honung
1 msk tamari (eller sojasås)
2 msk smör eller olivolja
2 tsk finriven färsk ingefära
saften från 1 citron

Täck babymorötterna med vatten i en kastrull med lock och låt det koka upp och slå direkt bort vattnet. Ställ tillbaka kastrullen och smält smöret. Lägg ner babymorötterna och övriga ingredienser och låt det fräsa på medelvärme i ett par minuter. Rör om ibland. Nu är det klart – men det godaste är om du gör allt detta dagen innan och häller babymorötterna och smörsåsen i en burk med lock för att stå i kylen över natten. Då ”mognar” smakerna mycket bättre och det blir godare. Klart för att bara värmas upp i en kastrull.

Tomatsallad

½ dl olivolja
1 msk tamari (eller soyasås)
6 tomater
1 rödlök (eller silverlök om du vill ha mildare smak)
1 msk sesamfrö
2 tsk grovmalen svartpeppar

Blanda olivolja, tamari, sesamfrö och svartpeppar i en salladsskål. Finhacka löken och skär tomaterna i valfri storlek och blanda ner. För lite extra smak kan du även pressa ner 1-2 vitlöksklyftor. Låt gärna salladen stå och mogna någon timme innan servering. Suveränt gott tillbehör till din måltid.

Vegetarisk sill

1 squash
1 pkt havregrädde iMat
Grönsaksbuljong
Valfri smaksättare (tips nedan)

Skölj och skär squashen i ”sillbitar”. Koka squashbitarna i grönsaksbuljong 2-3 minuter. Häll ner havregrädden i en glasburk med lock. Blanda ner det du önskar smaksätta med, t ex:
– pressad vitlök
– färskriven pepparrot och pressad citronsaft
– dijonsenap och svartpeppar
– finhackad färsk dill, citronpeppar (innehåller salt!) och pressad citronsaft
– dina egna kreativa alternativ

Tänk på att havregrädden neutraliserar smakerna en hel del så du bör ta i lite större mängder för att få ordentlig smak. Rör ihop ingredienserna i burken och lägg sedan ner squashbitarna. Sätt på locket och ställ in den i kylen för att mogna i 1-2 dygn innan du äter det. Vänd på burken ibland!


SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON