Läs även Majsgratäng, Moussaka, Rotsaksgratäng och Senapsgratäng
Klicka på länkarna nedan för att välja recept.
Grekiskt mos (3 port)
8 potatisar
1 dl olivolja
5-7 vitlöksklyftor
saften från ½ citron
1 tsk finmalen svartpeppar
Skölj och koka potatisarna tills de blir mjuka. Häll bort vattnet och mosa dem i en skål. Godast och nyttigast blir det med skalen kvar, skär i så fall ner potatisarna i mindre bitar innan du mosar dem. Pressa i vitlöksklyftorna, citronsaften, slå i olivoljan och svartpeppar. Rör ihop alltsammans till ett fint mos. För annan smak går det utmärkt att tillsätta finhackade färska örter såsom persilja, dragon, timjan, dill eller mynta. Ett mycket gott och nyttigt mos helt fritt från mejeriprodukter.
Gött mos (4 port)
(min variant av den grekiska rätten ”Skordalia”)
ca 13-15 potatisar (mjölig sort)
1 pkt Oatly iMat havregrädde
3-5 msk dijonsenap
2-4 msk finriven färsk pepparrot
2 tsk finmalen svartpeppar (kan uteslutas)
Skölj av och dela potatisarna i mindre bitar. Godast och nyttigast blir det om du behåller skalet. Koka dem tills de börjar falla sönder. Häll bort kokvattnet och mosa dem i kastrullen. Häll i havregrädden och fortsätt mosa ihop det. Blanda ner resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Om det behövs mer vätska kan du röra ner lite vatten eller olivolja.
Janssons frestelse (ca 4 port.)
8-10 mjöliga potatisar
smör (eller olivolja)
1 tsk finmalen kryddpeppar
1-2 tsk finmalen svartpeppar
½ tsk muskotnöt
1 burk kapris (gärna Kung Markatta’s som inte innehåller vinäger eller ättika)
2 gula lökar
1 pkt havregrädde
1 dl vatten
1-2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 tsk tamari (eller sojasås)
2 msk ströbröd (kan uteslutas)
Smöra (eller olja) en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisarna och strimla dem i pommes stripes-bitar. Skala och hacka lökarna. Lägg ett lager potatis i ugnsformen, sedan löken och sprid ut kaprisen. Krydda med lite svartpeppar. Lägg ut resten av potatisen och krydda med svartpeppar igen. Värm havregrädden, vatten, buljong, muskotnöt, kryddpeppar, tamari och spadet från kaprisen i en kastrull tills buljongen har lösts upp. Häll det över frestelsen. Klicka ut lite smör (eller ringla lite olivolja) över alltsammans och avsluta med att strö ströbröd överst. Sätt in i ugn 50-60 minuter.
Kryddig potatis (ca 3 port)
ca 10 potatisar
1 dl olivolja
3 tsk spiskummin
3 tsk finmald koriander
2 tsk finmalen svartpeppar
4 vitlöksklyftor
Blanda oljan med alla kryddor och pressad vitlök i en skål och rör ihop alltsammans. Skölj potatisen och skiva dem ganska tunt, de blir godare och nyttigare om man inte skalar dem. Lägg ner potatisskivorna i skålen och blanda försiktigt alltihop. Täck över med plastfolie och låt det stå och dra en stund, gärna en timme. Potatisskivorna är sedan klara att stekas, grillas eller tillagas i ugn. Det behövs ingen extra olja i stekpannan eller ugnsformen.
Potatisbullar (12 bullar, ca 5 port.)
8 stora kokta potatisar (gärna med skalet kvar)
2 msk chiafrön
7 msk vatten
2 tsk torkad salvia
3-4 tsk torkad dragon (eller timjan om du föredrar det)
2-4 pressade vitlöksklyftor
1 tsk finmalen svartpeppar eller vitpeppar
olivolja
Lägg ner chiafröna i vattnet och låt det stå i 10 minuter så det bildar en geleliknande massa. Mosa potatisen och blanda i alla ingredienserna utan oljan. Forma till platta potatisbullar och stek dem i lite olivolja i ganska hög värme i en stekpanna. Vänd dem en gång så de blir lätt brynta på båda sidorna. För alternativa smaker kan du blanda i något av följande: blanda i lite rivet citronskal, citronpeppar (innehåller salt!) och saften från en halv citron för en syrlig fräsch variant. Lägg till färskfinhackad chili och paprikapulver för en starkare variant. Eller blanda i 2 tsk harissa. Finhackad lök ger en röstiliknande variant. Riven morot eller majskorn ger en sötare variant. Finhackade svarta oliver och basilika för en medelhavsvariant. Kapris ger också en god smak. Hackade färska örter såsom persilja, koriander eller timjan förhöjer smaken. 1 msk chiafrön i ca 3 msk vatten ger ett bra bindemedel och kan ersätta 1 ägg i recept som man vill göra vegan/vegetarian-varianter på.
Potatisgratäng (2-3 port.)
8 potatisar
1 stor gul lök
2 tomater
smör/olivolja
2 tsk finmalen svart- eller vitpeppar
1 paket havregrädde (Oatly iMat)
3 msk tamari (eller sojasås)
1 msk Kockens pizzakrydda (eller oregano)
½ tub tartexpastej (välj din favoritsmak)
Skölj potatisarna och skiva dem tunt. Skiva löken tunt. Hacka tomaterna. Smöra/olja en gratängform och lägg ett lager med potatis först. Sedan lök, tomat, peppar och överst ett nytt lager med potatis och peppar. Mixa havregrädden med tamari, Kockens pizzakrydda (eller oregano) och tartexpastejen. För extra smak på gratängen kan du pressa ner 2 vitlöksklyftor och mixa med havregrädden. Slå det över gratängen och in i ugnen ca 50 minuter på 200 grader, täck över gratängen med folie efter ca 15 minuter. Får du inte tag i tartex så kan du använda någon annan vegetarisk pastej.
Potatisgratäng med vitlök (4 port.)
10 potatisar
¼ rotselleri (eller 1 palsternacka)
1 stor lök (eller 2 små)
3 vitlöksklyftor (eller färre för mildare smak)
1 pkt havregrädde (Oatly iMat)
1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med vitlök eller chili)
2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
1 tsk finmalen svart- eller vitpeppar
1-2 tsk torkad timjan (kan uteslutas)
olivolja
Värm upp havregrädden i en kastrull och rör ner buljongen så den löser upp sig. Tillsätt pressad vitlök, svartpeppar, timjan och krossade tomater. Rör om och ställ kastrullen åt sidan.
Skölj potatisen och skiva den tunt. Skala löken och skiva den tunt. Riv rotsellerin (eller palsternackan) på den grövsta sidan på rivjärnet. Smörj en stor gratängform med olivoljan.
Lägg i ett lager med potatis i botten. Sedan löken och rotsellerin. Avsluta med ett lager potatis överst. Slå över såsen från kastrullen. Ställ in gratängen i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Täck över med folie efter 15 minuter.
Potatissallad (4 port.)
ca 12 kokta, kalla potatisar (fast sort, gärna med skal kvar)
1 fp (2 dl) iMat Fraiche
1 burk majskorn (slå bort spadet)
2 morötter (kan bytas till motsvarande mängd rotselleri för annan smak)
10 cm purjolök
1 citron
1 kruka färsk dill (eller motsvarande mängd fryst dill som tinats)
1 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk citronpeppar (innehåller salt!)
1-2 färsk röd chili (kan bytas mot ½ tsk cayennepeppar)
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk kapris (helst en sort utan vinäger och ättika, t ex Kung Markattas)
1 ½ dl grovhackade cornichons (helst en sort utan vinäger och ättika)
1 msk dijonsenap
Lägg ner kaprisen i en stor bunke och mosa dem med en gaffel. Skala och riv morötterna och lägg ner i bunken. Riv i citronskal och pressa i citronsaften. Strimla purjolöken och lägg i. Blanda ner alla övriga ingredienser (utom potatisen) och rör om. Dela potatisarna i lagom stora bitar och rör ner. Låt gärna salladen stå i kylen ett tag med plastfolie över eller i en burk med lock. Serveras med fördel till några goda vegetariska biffar.
Salviaris (2-3 port)
2 dl råris
4 dl vatten
2 msk olivolja
2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
1 lime
1 kruka färsk salvia
Häll i vattnet, oljan, buljongen och råriset i en kastrull och koka det under lock i 40-45 minuter. Ta kastrullen från spisplattan och pressa över saften från limen. Finhacka salvian och rör ner i råriset. Jättefräsch, gott, nyttigt och enkelt! Det går också bra att använda quinoa, bulgur eller cous-cous istället för råris.
Tomatkokt potatis (2-3 port)
6-8 potatisar
1-3 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med chili eller vitlök)
1 tsk finmalen svartpeppar
2 dl vatten
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 tsk garam masala (eller curry)
2 dl riven rotselleri (kan bytas ut mot morot eller palsternacka för annan smak)
Skölj av potatisen och skär den i 1 cm tärningar. Koka ihop alltsammans förutom rotsellerin i en kastrull med lock och låt det sjuda i ca 20 minuter. Tillsätt rotsellerin, rör om, ta bort kastrullen från spisplattan och låt det stå och dra med lock 5 minuter till. Jättegott tillsammans med grönsaksbiffar eller råkost.
Ugnspotatis (ca 3 port.)
10 potatisar
1 dl olivolja
2-4 pressade vitlöksklyftor
2-5 tsk torkad dragon
1-2 tsk torkad timjan (kan uteslutas)
1-2 tsk finmalen svartpeppar
3-4 msk dijonsenap
1 msk tamari (eller sojasås)
Tvätta potatisen, dela dem i halvor och koka den i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla övriga ingredienser i en stor skål. Dela sedan potatisarna i mindre bitar och blanda ner dem i skålen. Lägg ner alltsammans i en ugnsform och ställ in i ugnen i 20 minuter. Eventuellt kan du även tillsätta finhackad färsk chili och färska örter som du då blandar ner i skålen.
Här kan du läsa om den örtbuljongen Herbamare med låg salthalt från www.avogel.se
SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON