Med ”livsmedel” menar jag föda, eller tillsatsämnen i födan och tillskott, som ”regenererar” (stimulerar och bygger upp) kroppen och förebygger mot sjukdomar. Till livsmedlen räknar jag även, förutom de du här kan läsa om under länkarna till höger (längst ner på sidan för mobiltelefoner och surfplattor!): avokado, enzymer, fibrer, gröna blad, gurka, honung, ingefära, levande föda, maskros, morot, råsafter, äpple, m m.
Sedan finns givetvis luften vi andas och vattnet vi dricker – men båda kan räknas antingen som livsmedel – om de är rena och friska – eller som dödsmedel – om de är förorenade och förgiftade!
Liknande är det med kalcium och oxalsyra – beroende på från vilken källa vi hämtar det eller i vilket tillstånd vi äter det i.
”Mat som kräver kemiska tillsatser bör absolut inte räknas som livsmedel.” (John H. Tobe)
Tänk även på att det är av största vikt hur du äter din föda vilket du kan läsa om i Optimal matsmältning
(RUBEN ANDERSSON)