Lemonad

Jag har hittat på en mycket god, renande och närande Lemonad. Jag hittade främst på den för att kunna erbjuda ett bra, gott och nyttigt alternativ till läskedryck och sockrad saft. Lemonaden är ganska hållbar och står sig upp till 2 dagar i kylskåpet. Lemonaden är ett mycket bra sätt att bemöta sin törst eftersom den ger kroppen vätska och näring istället för läskedryck, sockrad juice och saft som dränerar kroppen på vätska och näring. Detta skapar bekymmer i kroppens vätskebalans som är extra viktigt att tänka på om man är mycket fysiskt aktiv, mår dåligt, är trött, har sömnproblem och om det är varmt ute. Lemonaden är också mycket bra och gynnsam att börja dagen med. Drick 1-2 glas på morgonen vilket hjälper kroppen att få en mjukstart inför dagens prövningar. Levern, gallblåsan och mag-tarmkanalen kommer att uppskatta denna hälsosamma och goda drink men särskilt gynnsam och effektfull är den för njurarna. Den ger en snabb och uppskattad inverkan på utmattade och slutkörda njurar – särskilt om man dricker det på morgonen vilket hjälper till vid kroppens utrensningsfas. Lemonaden understödjer kroppens alla avgiftnings- och utrensningsprocesser, därför är det mycket bra att dricka Lemonaden när man fastar. Den är dessutom kraftigt inflammationsläkande. ”Citronen är den basrikaste av alla vanliga frukter och har en starkt utrensande, renande och läkande kraft.” (Nils Kalén i boken ”Vettig föda”) Om du känner att du vill eller behöver få lite extra stimulans på gallfunktionen kan du byta ut en del av citronsaften mot limesaft. Men honungen löser sig inte lika lätt i limesaften, men det går utmärkt att blanda ihop Lemonaden i en mixer i så fall. Små barn brukar inte tycka om ingefärans starka smak och då är det ju bara att utesluta den i deras Lemonad. 

Så här skriver Dr. Karl-Heinz Blank m fl i boken ”DIAGNOS: «Du måste leva med det!» «Nej tack!»” om citron: ”Rika på vitamin C – det bästa försvaret mot infektioner, stödjer immunförsvaret och stärker bindväv och blodådror.” De skriver vidare: ”Citron stärker blodådrorna och stoppar blödning i tandköttet. Den ökar celltillväxten och har en föryngrande effekt. Den ökar också fettförbränningen.” 

Maria Ahlgren skriver i boken ”Beauty food”: ”Många upplever att deras akne lättar och att huden blir klarare när de regelbundet tar en hutt citronvatten på morgonkvisten.” Hon fortsätter: ”Ur skönhetsperspektiv är det ståtliga innehållet av kollagenbyggande C-vitamin den största behållningen. Antioxidanterna moppar upp skönhetsstörande fria radikaler, stärker immunförsvaret och bäddar för spänstig, glödande hy som är bättre rustad mot yttre hot. C-vitamin hjälper dessutom kroppen att hämta upp järn från maten.” Honung innehåller en hel del järn. 

”Citronsaft är en av naturens förnämsta läkemedel. Saften av en hel citron i ett glas inte alltför varmt vatten, som intas på fastande mage vid uppstigandet, stimulerar levern, gallblåsan och njurarna. Om saften däremot tas i ett glas kallt vatten, brukar den dessutom verka stimulerande på peristaltiken i tarmarna och bidra till att rensa ut avfallsämnen. Det förefaller mig som om varmt vatten vore att föredra, men härvidlag kan man ju pröva sig fram till vad som passar en bäst. 

Saften av en citron i varmt vatten tycks även hjälpa till att lösa upp kalcium-inlagringar i gallblåsan och njurarna. Den är också välgörande på så sätt att den hjälper kroppen lösa upp urinsyra, som kan ha kristalliserats ut i musklerna såsom resultat av köttdiet. Det kan vara dessa urinsyrekristaller, som orsakar värken vid reumatism, ischias och nevrit. 

Citronsaft kan hålla sig i flera timmar sedan den pressats – utan att märkbart förlora i värde – bara den förvaras kallt i ett tillslutet kärl.” (Norman Walker i boken ”Råsafter”) 

Citron är bra mot högt blodtryck, kraftfullt renande och stimulerande för lymfsystemet, cancermotverkande, inflammationsläkande och gynnsamt för hjärtat. Citron innehåller även bakteriedödande fytoncider.

Lemonaden är mycket gynnsam som vätskeersättning efter en större fysisk ansträngning som vid t ex ett motionspass. Då den innehåller både livskraftig honung och citron hjälper den till med att rena kroppens alla vävnader, och musklerna, från slaggprodukter och syror som bildats av den fysiska ansträngningen. Prova själv – du kommer troligen märka att du återhämtar dig fortare och får mindre träningsvärk dagen efter p g a en snabbare och bättre återhämtning för främst musklerna och blodcirkulationen. 

Lemonaden är både basbildande och slemlösande. Jag brukar rekommendera lemonaden vid diarré eller springmage eftersom honung är lugnande och framförallt citron är väldigt effektivt vid dessa besvär. ”I Grekland tar man ett par matskedar citronsaft mot diarré, för ett barn räcker det med en matsked.” (Lotte Möller i boken ”Citron”)

”Bioflavonoiden Quercetin sägs i studier ha visat goda resultat som naturligt antihistaminmedel samt för att förhindra uppkomst av grå starr p.g.a. diabetes. Den finns bl.a. i citron.” (Torsten Schönfeldt i boken ”Finn dina vägar till bättre hälsa”)

”Quercetin har en rad positiva, dokumenterade hälsoeffekter: förbättrar det kardiovaskulära systemet och minskar inflammation, förhindrar infektioner, lindrar allergisymtom och minskar risken för cancer. Det används även förebyggande mot neurologiska sjukdomar.” (Sanna Ehdin i boken ”Sannas fastebok”)

Lemonaden är mycket behjälplig att förhindra, och även rena, genom att lösa upp upplagringar av dött kalk, och ohälsosamma kalkföreningar såsom vid åderförkalkning, gall- och njurstenar. Fast i detta avseende är Citrusdrinken mycket kraftfullare p g a dess större koncentration av citrusfrukter. Citron innehåller oxalsyra vilket har många hälsofördelar, så länge den inte hettas upp! Det är dock inga problem med att t ex pressa lite citron i sitt örtte eller värma upp citronvatten, så länge det inte kokas.

”Sedan 1500-talet har man vetat att citron förhindrar och botar skörbjugg, som beror på C-vitaminbrist. 1 dryg msk citronsaft dagligen förebygger skörbjugg. Citron innehåller även ämnen som motverkar cancer. Citron i stora mängder är effektivt vid leverproblem, astma, förkylningssjukdomar, feber, huvudvärk, lunginflammation, reumatism, artrit, nervinflammation och många andra åkommor där vitamin C korrigerar vitaminbrister.” (Gunilla Boman i boken ”Huskurer & helhetsterapi”) 

Absolut bäst är det givetvis att dricka den rumstempererad istället för kyld så att magen och dess nerver inte chockas och ”bedövas” av kylan. Den står sig gott i ett halvt dygn vilket gör att du kan hälla upp den önskade mängden i ett eller 2 glas på kvällen så det är färdigt att drickas rumstempererad direkt på morgonen. Gör du Lemonaden på morgonen och kommer att dricka upp hela bägaren under dagen kan du ha den framme.

För lite annorlunda smak och för att göra Lemonaden än nyttigare kan du använda antingen kokosvatten eller Rejuvelac istället för vatten i den.

Lemonaden är en fantastiskt hälsosam dryck men jag ska inte överdriva genom att kalla den för en ”livräddare” – däremot kallar jag den ofta, med rätta, för en riktig ”njur-räddare”!

Här är receptet på Lemonaden:
Pressa saften från 2 citroner i en tillbringare (ca 1,5 liter) och rör ner 3-4 msk honung (ej flytande honung!). Se till att honungen löser upp sig i citronsaften! Finriv 2-3 tsk färsk ingefära direkt i tillbringaren och häll på lite mer än 1 liter vatten och rör om. Du kan variera vattenmängden för att få den smakstyrka du önskar på din dryck. Önskar du en sötare smak ökar du mängden honung.
(RUBEN ANDERSSON) 

Läs även CitronHonung och Ingefära