Kosttillskott

”Vitamintillskott och andra kosttillskott ger inget långsiktigt skydd mot sjukdom.” (T. Colin Campbell  & Thomas M. Campbell II i boken ”Kinastudien”) 

Att äta vitaminer och mineraler är på modet idag. Dessa är ofta väldigt dyra och kvalitén på produkterna kan variera oerhört mycket. Jag har så gott som aldrig hört någon berätta om eventuella biverkningar och liknande. Alla säger att det bara är att vräka i sig men jag är av en annan åsikt! Det finns faktiskt risker med dessa medel och oftast är det bortkastade pengar. Man brukar t ex ofta köpa dem för att nyttja deras antioxiderande verkan. Men om vi exempelvis tar vanliga populära brustabletter med C-vitamin så innehåller de en hel del socker och olika kemikalier som i kroppen blir till fria radikaler. Då antioxidanter ska oskadliggöra fria radikaler går man inte något plus i hälsotillstånd eftersom brustablettens C-vitamin går åt till att neutralisera tablettens egna skadliga ämnen. Bortkastade pengar!

Många tror att vitamin- och mineralpiller är ”naturliga” men det är ytterst få preparat som verkligen ”kommer från naturen” utan de är kemiskt laboratorieframställda ”ämnen”, precis på samma sätt som t ex ”citronsyra” som finns i många livsmedel inte kommer från naturlig citronsyra i någon citrusfrukt – denna citronsyra (E-330) är framställd från svartmögel! Lika ”syntetiskt” (läs onaturligt!) tillverkade är kosttillskotten! Om du fortfarande tror att dina vitamin- eller mineralpiller är ”naturligt extraherade” ur någon vacker växt behöver du snarast ta reda på riktiga fakta för du lever tyvärr inte i verkligheten! Sedan finns det givetvis bättre och sämre kvalitet och råvaror till alla olika preparat och tillverkare/tillverkningssätt.

Sedan är det många läkemedelsföretag, särskilt i USA, som tillverkar eller börjar tillverka kosttillskott eftersom det är en mycket lönsam business (blir hela tiden fler och fler då de startar egen tillverkning eller köper upp redan befintliga kosttillskottstillverkare). Och som de flesta av oss lite mer ”hälsomedvetna” verkar vara överens om drivs dessa företag enbart av att skapa höga vinster… men jag vill gå lite längre och påstå att även tillverkare av hälsokost också oftast är det! Min erfarenhet är att det finns många, och mycket bättre och ”naturliga” (naturliga enligt min definition vilket betyder att de är hämtade från naturen och inte alltför mycket processade/behandlade) sätt att bemöta allehanda ”näringsbrister” och att t ex istället för att ”ösa på med ett specifikt vitamin/mineral” försöka åtgärda orsaken till att bristen uppstått.

Jag insåg för många år sedan att en stor orsak till mina krämpor och lidande berodde på näringsbrist. Då började jag äta stora doser vitamin- och mineraltillskott enligt de rekommendationer jag fick vilket gjorde att jag snabbt blev mycket piggare och kände mig bättre. Men efter en längre tid (6-7 månader) trubbades denna effekt av (vilket beror på homeostasen) och gamla krämpor och symtom började återkomma igen. Jag började inse att det faktiskt var symtombehandling jag höll på med och att orsaken till mitt lidande, och näringsbrist, inte var åtgärdad. Pillren kunde i bästa fall bara tillfälligt lindra mina besvär. Och ju bättre kontakt jag fick med min kropp desto mer avsmak fick jag för alla onaturliga och döda näringstillskott. Man bör givetvis ta reda på orsaken till varför man lider av näringsbrist! Allt för ofta kan det bero på en igenslaggad tarmkanal. Då spelar det ingen roll hur mycket vitaminer du stoppar i dig om tarmen ändå inte klarar av att absorbera näringen tillräckligt effektivt. Rensa ut allt stagnerat restmaterial (slem, tarmplack, skadliga bakterier, parasiter, jästsvampar m m) som hindrar näringsupptaget från tarmen så kan kroppen effektivt utvinna näringen ur födan. ”Avlägsna anhopningen av restmaterial som täcker matsmältningstrakten och kroppen kommer att åter kunna fungera på det sättet den är avsedd och ta upp näringen från maten till en allt högre grad. Att förbättra näringsupptaget är mycket effektivare än att ta alla kända näringsämnen i tablettform.” (Robert Gray i boken ”Handbok för tarmhälsa”)

Så oerhört många (alldeles för många!) vet heller inte hur man ska äta för att på ett tillfredsställande och naturligt sätt ska absorbera näringen ur födan vi äter vilket givetvis helt i onödan skapar näringsbrister. Dessa felaktiga förfaringssätt går det givetvis inte att åtgärda genom att vräka i sig allehanda ”näringstillskott”! Du finner denna naturliga och tyvärr ofta bortglömda kunskap under Optimal matsmältning.

De goda tarmbakterierna, i tjocktarmen, hjälper även till med att tillverka vitaminer åt oss ur födan vi äter, t ex B-vitaminer (inklusive B 12), vitamin K och två japanska forskare har lyckats konstatera att en frisk tarmflora även producerar vitamin C – något som vi hela tiden har fått höra att människan inte själv kan tillverka och därför måste tillföra det via kosten utifrån. En myt som numera vetenskapligt har motbevisats av S. Teraguchi och J. Ono från Japan. Fast ”myten” är tyvärr verklighet för de allra flesta i västvärlden eftersom det är ytterst få som har en riktigt frisk tarmflora! Se därför till att du har en sund och hälsosam tarmflora så kommer de goda tarmbakterierna att tacka dig genom att producera livsnödvändiga mineraler, vitaminer och enzymer. I boken ”Kimchi och kombucha” avslöjar Soki Choi den specifika tarmbakterie som tillverkar bland annat C-vitamin: ”Bacteroides producerar vattenlösliga vitaminer som B2, B5, B7 och C-vitamin. Därför hjälper de till att hålla allt från förkylningar till spruckna läppar borta.” Detta är givetvis det naturliga och optimala sättet istället för att stoppa i sig allehanda kosttillskott. Matsmältningsorganen kan också vara förslappade och utmattade vilket gör att de har kraftiga funktionsstörningar och därmed inte klarar av att tillräckligt sörja för kroppens näringsupptag. Om man samtidigt äter en massa onyttig föda och har en stressig livsstil som dränerar kroppen på näring är det lika med symtombehandling att ösa på med kosttillskott! 

Salt är också något som påverkar kroppens förmåga att tillhandahålla sig med vitaminer (särskilt C-vitamin) och mineraler mycket negativt vilket ytterst få känner till! Josef Östlund skriver i boken ”Vegatrisk näringslära”: ”Dr Juneby hade bevistat ett symposium i London för 15 år sedan, och de kunskaper han inhämtade där delgav han mig på en kurs i Stockholm där han var föreläsare, för 14 år sedan. 

De hade funnit, att människor som levde på enbart vegetabilier utan salttillförsel, ej hade något salt upplagrat i sin kropp. Men där i kroppen, mellan cellerna, (som man finner salt lagrat hos de som lever med animalier och salt i kosten) där kunde dessa människor lagra C-vitamin och mineralämnen. 

Enligt gängse näringsläran kan människan ej lagra C-vitamin i sin kropp. Måste tillföras varje dag? Detta är nu en stor lögn. 

Alltså utan salt i kroppen kan vi lagra det livsnödvändiga C-vitaminet och andra vitaminer och mineralämnen i vår kropp. Kroppens celler har då nära tillhanda att få in ämnen för att bygga upp ett starkt immunförsvar mot virus-bakterie och andra angrepp på vår organism. De stora mängder salt som människan intager per dag kan ej utsöndras vid varje tillfälle. Därför måste det lagras upp i kroppen.” 

Jag kan förstå om man tycker sig ha tillfällig användning för dem i samband med en större tandsanering eller vid vissa svåra och akuta sjukdomstillstånd – men detta är mycket sällsynta undantagsfall och de flesta har ej någon som helst kunskap om biverkningarna från dessa tillskott! Det finns mycket fakta kring kroppens näringsbehov som vi ännu inte har lärt oss. Bl a ska det vara en viss balans mellan alla olika näringsämnen. Om man då bara vräker i sig höga koncentrerade doser av en eller flera vitaminer/mineraler rubbar man denna naturliga och viktiga balans. Om man t ex äter mycket vetegroddar, som innehåller mycket E-vitamin, behöver kroppen inte lika mycket A-vitamin. En finsk studie visade att höga koncentrerade doser med syntetiskt A-vitamin under en längre period ökade riskerna för cancer! Låt kroppen själv få möjlighet att avgöra vad den behöver och ska ta upp från en naturlig och hälsosam kost! Då blir det aldrig några skadliga och ohälsosamma bieffekter, förutsatt att man inte belastar den med onyttig föda. Osunda attityder, stress, inre smärta och obearbetade känslor dränerar kroppen kraftigt på näring! Istället för att då inta dyra kosttillskott vore det lämpligt att försöka rätta till orsakerna till tillståndet. T ex är försurning en mycket vanlig orsak till näringsbrist. Istället för tillfällig symtomlindring (i bästa fall!) med onödiga kosttillskott behöver man gå på orsaken genom att vända sin syrabildande kost och livsstil till en hälsosam, basbildande kost och livsstil (se syra/bas-balansen). ”Till den basrika födans pluskonto hör vidare, att den ger kroppen mycket större möjlighet att tillgodogöra sig vitaminer än den syresrika. Detta är vetenskapligt bevisat. Att söka bota vitaminbrist genom att äta vitaminpreparat är därför tämligen meningslöst, om inte syra-bas-balansen är den riktiga. Bättre är då att skaffa sig vitaminerna direkt ur de vegetabiliska näringsämnena, varigenom man samtidigt kan påverka syra-bas-balansen i positiv riktning. Dessutom gör man åtskilliga besparingar i sin kassa.” (Birger Ledin i boken ”Liv och hälsa”) 

Andrew Weil skriver i boken ”Naturlig hälsa – alternativ medicin”: ”MÅNGA HÄLSOKOSTAFFÄRER BORDE EGENTLIGEN kallas för pilleraffärer med tanke på hur lite ”kost” de säljer i förhållande till alla vitaminer och kosttillskott. De påståenden som görs om dessa produkters förträfflighet är överdrivna. Om de vore helt sanna skulle vi kunna glömma det här med hälsosam mat, motion, avslappning och andra förebyggande strategier och bara ta piller.

En eller två gånger om året dyker det upp ett nytt mirakeltillskott: spirulina, organiskt germanium, coenzym Q eller någon annan naturlig produkt som påstås göra något eller allt av följande: minska risken för cancer, stärka immuniteten, avgifta kroppen, förlänga livet, öka motståndskraften mot stress, förbättra den sexuella prestationsförmågan, befrämja viktminskning utan kostförändringar, ge mer energi och uthållighet, bygga muskler och bekämpa depression. Produkten i fråga är mycket dyr, men har vi råd att inte ta den? 

I de flesta fall finns det ingen gedigen forskning som stödjer dessa påståenden, men i marknadsföringsmaterialet citerar man ofta studier gjorda i andra länder. Vanligtvis är dessa produkter oskadliga (utom för plånboken), men jag tror att de flesta av de positiva effekter som människor rapporterar efter att ha tagit dem kan hänföras till placeboeffekten. 

Med posten får jag oräkneliga vittnesmål om kosttillskott, däribland historier om anmärkningsvärda tillfrisknanden från obotliga sjukdomar hos människor som har ätit något särskilt piller eller pulver. De flesta läkare reagerar med förakt på alla vittnesmål om andra preparat än vanliga läkemedel och avfärdar dem som ”anekdotiska bevis” som inte är värda att lyssna på. Jag har ett annat synsätt. För mig är vittnesmål alltid intressanta, men vad jag tror de vittnar om är människors naturliga förmåga till läkning, inte själva produkternas egenskaper.” 

Han fortsätter: ”Vitaminpiller och –pulver kan orsaka illamående, halsbränna och andra magbesvär, särskilt om man tar dem på fastande mage.” 

”Forskning visar också att en överkonsumtion av syntetiska vitaminer gärna leder till översyrlighet.” (Gabriel Cousens i boken ”Andlig näringslära”) 

När man intar höga koncentrerade doser av vitaminer eller mineraler behöver kroppen livskraft och enzymer för att kunna hantera dem. Då kosttillskotten oftast inte innehåller det medför det att levern belastas för att tillgodose med livskraft och kroppens enzymreserv måste användas för att ta hand om de koncentrerade vitaminerna och mineralerna. Att under en längre tid inta sådana preparat tär alltså på den viktiga enzymreserven! Därför avråder jag från kosttillskott för att istället rekommendera råsafter, Gröna drinkar och groddar eftersom de innehåller mycket livskraft och enzymer. Jag hoppas du förstår att det allra bästa är att inta vitaminer och mineraler i sina ”naturliga förpackningar” vilket du får från en levande och hälsosam kost. Då får kroppen samtidigt allt den behöver för att kunna ha nytta av alla näringsämnen, utan att behöva kompensera för vissa brister, såsom t ex enzymer och livskraft. 

”I allmänhet föredrar jag att äta rena råvaror, för som jag har påpekat uppstår ofta problem när vi börjar dela upp maten i dess beståndsdelar. Dessutom tillverkas vitamin- och mineraltabletter ofta av stenkols- eller petroleumderivat. Om man äter för mycket syntetiska kosttillskott kan man dessutom få andra brister i sina matvanor. Kroppen vet hur den ska hantera näringsämnen som finns i råvaror, men den kan ta upp för mycket eller otillräckligt av fabrikstillverkade kemiska kosttillskott.” (Jane Plant i boken ”Ditt liv i dina händer”) 

”Kosttillskott är ofta slembildande. Alla proteintillskott med undantag för 100% ren jäst och spirulina är mycket slembildande vilket beror på dess innehåll av soja, mjölk, ägg mm. Tabletter med vitaminer, mineraler etc. kan också orsaka viss slembildning.” (Robert Gray i boken ”Handbok för tarmhälsa”) 

”Aminosyror har blivit populärt som kosttillskott. Ibland marknadsförs renade excitotoxiner som kosttillskott under namn som L-glutamin, L-cystein och L-fenylalanin. De påträffas även i kombinationer med andra aminosyror. Man påstår ofta att de är hälsosamma, men de är faktiskt skadliga för hjärnan och det bästa är att undvika dem helt.” (Bruce Fife i boken ”Stoppa Alzheimer nu!”) Excitotoxiner är kemiska tillsatsmedel i produkter från livsmedelsindustrin (och som används i vissa kosttillskott) och som namnet (”excitotoxiner”) beskriver kan dessa ämnen döda nervceller och särskilt hjärnan är utsatt! Att ta aminosyror har under de senaste 15 åren blivit populärt inom hälsoindustrin och alternativ medicinen för att de påstås ”bota” många olika krämpor och symtom. Jag har helt motsatt åsikt och avråder alla från detta! Och jag anser det knappast vara något ”naturligt” med dessa tillskott då de är syntetiskt tillverkade och är i en mycket koncentrerad form vilket vi aldrig finner i naturen! De är slembildande, förstoppande och syrabildande, precis som proteintillskott. Både aminosyror och proteintillskott är vanliga som tillskott inom ”gymkulturen”. ”Proteintillskott är oerhört populära i vårt samhälle eftersom människor är rädda för proteinbrist och är omedvetna om vilka negativa konsekvenser det har för hälsan att äta mycket mer protein än kroppen behöver för att underhålla och reparera vävnaderna. Det finns ingen som helst anledning att någonsin ta proteintillskott. 

Jag blev nyligen uppsökt av en fyrtionioårig pilot som efter en vanlig hälsokontroll hade fått veta att blodprovet visade onormala levervärden. Han hade kraftigt förhöjda nivåer av leverenzymer, något som tyder på en infektionssjukdom som gulsot eller körtelfeber. Förutom trötthet hade han dock inga symptom på dessa sjukdomar, och alla tester var negativa. Den här mannen hade alltid varit frisk och var en stor träningsentusiast, i synnerhet vad gällde tyngdlyftning och kroppsbyggande. Jag frågade ut honom om hans kost och vad han tog för kosttillskott och blev inte förvånad när jag fick veta att han satte i sig enorma mängder protein, både i mat och i mixade drinkar som han spetsade med massor av proteinpulver. Dessutom tog han ornitin, arginin, tryptofan och en mängd andra piller som skulle öka muskelmassan. Han försäkrade mig att det här var blygsamma mängder jämfört med vad de flesta av hans andra kroppsbyggarvänner brukade ta. Jag sade åt honom att sluta med alla kosttillskott och gå över till en kost med lågt proteininnehåll och mycket kolhydrater. Jag gav honom också några örtpreparat för levern. Hans levervärden var normala igen efter två veckor.” (Andrew Weil i boken ”Naturlig hälsa – alternativ medicin”) Med ”kolhydrater” menar Andrew Weil här ”komplexa kolhydrater” (från färska frukter, grönsaker och fullkornsprodukter) och inte ”snabba kolhydrater” (som t ex socker, vitt mjöl, m m). 

Paul Schulick skriver i sin bok ”Ginger: common spice and wonder drug” att ingefära innehåller över 477 verksamma ämnen som tillsammans möjliggör ingefärans underbara hälsosamma effekter. När forskare har isolerat de mest aktiva ämnena i ingefäran har de visat att de t o m kan bli skadliga. Men efter att man har kompletterat de aktiva ämnena med alla övriga delar och ämnen från ingefäran återfick det sin läkande och hälsosamma effekt. Nobelpristagaren i fysiologi och medicin 1937, Albert Szent-Györgyi, som upptäckte C-vitaminet, fann att skörbjugg inte kunde botas av isolerat C-vitamin utan endast av C-vitaminrik föda. T ex innehåller ett äpple eller en morot över 400 kända ämnen. Att försöka vara ”smart” genom att isolera några enstaka ämnen och göra piller på dem är att strida mot naturens lagar. Alla ämnen som finns i vart och ett av alla födoämnen samverkar med varandra på ett sätt som gagnar våra kroppar och hälsa. Våra kroppar är skapta för att både leva med och ta del av det som finns i naturen, inte det som människan på senare tid lyckats skapa i provrör och laboratorier. 

Om man intar höga doser av ett syntetiskt vitamin- eller mineraltillskott under längre tid kan följden faktiskt bli att kroppen slutar att ta upp det i dess naturliga form ur födan! Då har man verkligen gjort sig själv en farlig otjänst! Det syntetiska (döda) vitamin- eller mineraltillskottet kan aldrig ersätta det naturliga näringsämnets egenskaper! Det enda kosttillskottet som man egentligen behöver extra dagliga doser av är Vitamin KGS“De flesta kosttillskott är ärligt talat mycket dåliga. Visste du att forskning visar att det är svårare att välja kosttillskott som är både icke-toxiska och verkningsfulla än motsatsen?” (Harvey Diamond i boken ”Lev utan smärta”) Det är både bättre och billigare i längden att vid behov ge kroppen extra näring genom att göra råsafter, äta groddar och framförallt Gröna drinkar (greens) då de innehåller stora mängder näringsämnen och kroppen tolkar det som föda vilket gör att effekten inte avtar efter en tid. Då dessa näringsrika tillskott är naturliga och matbaserade i levande form kan kroppen själv absorbera det den behöver istället för att chockas av höga koncentrerade doser med döda kosttillskott. De innehåller också stora mängder enzymer och livskraft tillsammans med proteiner, fetter och kolhydrater i naturlig balans. Dock kan inte vissa tillverkare av s k greens (Gröna drinkar) låta bli att även ”berika” dessa med allehanda vitaminer och mineraler. Min erfarenhet är att dessa syntetiska vitaminer och mineraler inte ställer till med någon skada i kroppen eftersom de inte blir så ”koncentrerade” då greens även innehåller stora mängder med naturligt bladgrönt. Detta bladgröna pulver besitter en sådan enorm och kraftfull mängd med näring, enzymer och framförallt livskraft som ”överlappar” alla tänkbara negativa effekter som de tillsatta syntetiska vitaminerna och mineralerna kan tänkas ha. Det gör att jag trots allt varmt kan rekommendera de flesta s k greens som finns på marknaden. ”Istället för att absorberas (tas upp) effektivt så försvinner de syntetiska vitaminerna oftast rakt igenom kroppen. Dessa kan också vara toxiska i stora doser då kroppen ej är van vid dessa isolerade former av vitaminer. Använd matbaserade vitamin och mineraltillskott. De är mindre koncentrerade och tas upp av kroppen då de är tillgängliga i en mer naturlig form.” (David Freedom i boken ”Hemligheter med ett långt liv”) Gröna drinkar är ”matbaserade” tillskott. Detsamma gäller vetegräs-, moringa-, spenat-, rödbets-, broccolipulver o s v, vilka du med gott samvete kan använda, t ex genom att blanda ner i din grönsaksråsaft. Eller blanda i nyponskalmjöl (eller nyponpulver), blåbärs-, hallon-, aroniapulver och liknande i din fruktråsaft, bärsoppafruktsmoothie eller strö över din fruktsallad

Det mest sålda kosttillskottet är C-vitamin i olika former. Vanligaste formen är askorbinsyra. David Friedman skriver följande i boken ”Food sanity” (min översättning): ”De flesta C-vitamintillskott produceras med hjälp av en sammansättning av giftiga kemikalier som du aldrig skulle överväga att stoppa i din mun. 

”C-vitamin orsakar genetisk skada!” löd rubrikerna. Denna artikel i New York Times skickade chockvågor genom miljontals vitaminförespråkare som fick lära sig att askorbinsyra skadade deras DNA. År 1998 fann brittiska forskare att 500 mg C-vitamin dagligen producerar cellskador och cancerframkallande fria radikaler. Vitamin C-tillskott konverterar harmlöst järn som finns i kroppen till skadligt järn, vilket kan leda till hjärtskador och andra organskador. 

Dr. Victor Herbert, från Mount Sinai School of Medicine, berättade för New York Times, ”Till skillnad från vitamin C som är naturligt närvarande i livsmedel som apelsinjuice är vitamin C som tillskott inte en antioxidant.” Han fortsatte med att säga ”C-vitamin som är naturligt förekommande i livsmedel har inga negativa oxiderande effekter”. C-vitamintillskott i stora doser har kopplats till genetiska skador så långt tillbaka som i mitten av 1970-talet. På slutet av 90-talet upptäckte kanadensiska forskare att vitamin C skadar genetiskt material i tre system: bakterieceller, mänskliga celler odlade i provrör och levande möss.” 

Han fortsätter: ”Mitt kontor var beläget femton minuter från Takeda Chemical Industries, Ltd (USA-kontoret), Japans största läkemedelsföretag. Några av Takedas amerikanska produkter inkluderar cancerläkemedlet, Lupron; magsårsmedicinen, Prevacid; blodtrycksmedlet, Blopress; och det populära antibiotikamedlet, Cefalosporin. Förutom läkemedlen som Takeda har tillverkat, tillverkar de också askorbinsyra för vitamintillskott, spannmål och läsk. Vid den tidpunkt som nämnda artikel publicerades behandlade jag en av Takedas bästa kemister. Under sitt nästa besök visade jag honom New York Times-artikeln och frågade: ”Vad tycker du om detta? Där sägs det att C-vitaminet ni tillverkar förstör människors gener!” 

Hans svar? ”Åh, det förvånar mig inte. Om du visste vilka giftiga kemikalierna vi använder för att göra askorbinsyra, skulle du förstå hur det kan skada en persons gener. Personligen skulle jag aldrig stoppa det i min kropp!” 

Exakt hur är askorbinsyra tillverkat? Först börjar de med sorbitol och lägger till små skalbaggar som flygs in från utlandet. Deras exkrementer (det vill säga insektsbajs) behandlas med aceton, vilket är samma kemikalie som används i nagellacksborttagare. Sedan tillsättes perklorsyra till blandningen, samma ingrediens som används i raketbränslen och sprängämnen. Dessa ingredienser filtreras ut och sedan tillsätts bensen (en giftig kemikalie som används i bensin). Det destilleras och centrifugeras innan blekmedel och nickel läggs till receptet tillsammans med kemisk toluen, ett giftigt lösningsmedel som används i lim och färger. Därefter filtreras och bearbetas dessa kemikalier och säljs till dig som C-vitamin (askorbinsyra).” 

Han skriver vidare: ”Du äter det när du tar vitaminer och dricker läsk eller fruktdrycker. Låt mig upprepa: Naturligt C-vitamin orsakar inte genetisk skada; bara det slag som kemisterna tillverkar i ett labb gör det.” 

Han avslutar: ”Vem skapade all vitamin C-uppståndelse? Den förtjänsten går till en man som heter Dr Linus Pauling, kemist, biokemist, fredsaktivist, författare och lärare. Pauling fick mer än två dussin utmärkelser och hedersbetygelser under sin karriär. Han anses vara en av de mest inflytelserika kemisterna i historien och rankas bland de viktigaste vetenskapsmännen under 1900-talet. Han är i stor utsträckning ansvarig för den utbredda tron att människor behövde minst 1 000 mg C-vitamin för att minska förekomsten av förkylning (RDI av vitamin C är 60 milligram). År 1976 reviderade han sina rekommendationer och sade att människor behövde minst 3 000 milligram per dag av C-vitamin för att vara effektivt mot cancer, hjärtsjukdomar och andra sjukdomar. Pauling själv tog upp till 12.000 milligram C-vitamin varje dag! Låt oss se om dessa doser motsvarar hur mycket vitamin C människokroppen är avsedd att ta. Den högsta naturliga källan till vitamin C kommer från en apelsin, som erbjuder cirka 30 mg vitamin C. Om människokroppen kräver 3 000 mg C-vitamin per dag, skulle det motsvara att äta hundra apelsiner! Tror du att människokroppen är utformad för att äta så många apelsiner per dag? Dr Pauling tog vitamin C motsvarande fyrahundra apelsiner varje dag! 

Medan Dr. Pauling sa att han använde megadoser av askorbinsyra för att bota cancer, genomförde Mayo Clinic tre dubbelblinda studier med 367 patienter med avancerad cancer. Patienter som gavs 10 000 mg askorbinsyra dagligen blev inte bättre än de som fick placebo. Pauling’s långtida medarbetare, Arthur Robinson, Ph.D. uppmärksammade så småningom att Paulings rekommendation till megadoser av C-vitamin var vilseledande. Enligt en undersökningsrapport som publicerades i Nutrition Forum Newsletter, ledde Robinsons egen forskning till att 1978 konstatera att de höga doserna av C-vitamin som rekommenderas av Pauling faktiskt kan orsaka cancer hos möss. Efter att Robinson delade detta med Pauling blev han ombedd att lämna institutet. Pauling förstörde alla Robinsons anklagande forskningsdokument. 

Under sin karriär motsatte sig Pauling naturligt C-vitamin och attackerade hälsokostindustrin för att vilseleda sina kunder genom att säga att ”naturligt C-vitamin är ett slöseri med pengar” och syntetiskt C-vitamin (askorbinsyra) var identiskt, billigare och lika potent. Varför skulle Pauling vara så stödjande för syntetiskt C-vitamin istället för det som finns i naturen? Fanns det något bakomliggande motiv? För att få svaret, låt oss följa pengarna. Linus Pauling Institute of Science and Medicine grundades 1973 och drevs under det namnet i tjugotvå år. Under den tiden var Paulings största ekonomiska finansiär ingen annan än Hoffmann-La Roche, den farmaceutiska jätten som producerar en stor del av världens askorbinsyra. Det är rätt; Big Pharma stödde finansiellt Paulings arbete. Hade Tropicana apelsinjuice donerat mer pengar till Paulings institut kanske han skulle ha tagit en annan ståndpunkt och sagt att apelsiner var en bättre källa till vitamin C. Han fortsatte ta massiva mängder askorbinsyra varje dag som skulle förhindra allt från förkylning till cancer. I augusti 1994 dog Dr. Linus Pauling … av cancer.” 

Linus Pauling dog av prostatacancer vid 93 års ålder. Det finns fabrikat av askorbinsyra som har annorlunda tillverkningsmetoder än ovan beskrivning men även de är processade produkter och inget som bör kallas eller kan jämföras med ”naturligt C-vitamin”. Man kanske också kan argumentera huruvida det stämmer eller inte, att en viss specifik sorts apelsin (framgår tyvärr inte vilken sort i citatet ovan) är den C-vitaminrikaste naturliga källan, men jag tycker budskapet är talande – ”är vi verkligen designade att äta så många apelsiner varje dag”.

”Kemiskt producerade vitaminer och spårelement absorberas inte av kroppen eftersom den levande, vibrerande energin saknas.” (Dr. Karl-Heinz Blank m fl i boken ”DIAGNOS: «Du måste leva med det!» «Nej tack!»”)

Det är också mycket bättre, effektivare och mer orsaksåtgärdande att ta specifika naturmedel som stimulerar och stärker matsmältningsorganen till att bättre kunna hantera, smälta och absorbera näringen ur födan istället för symtominriktade kosttillskott. Exempel på några sådana medel är Amara plex (Scanfarma), Phytolakt kliniplex (Scanfarma), Cynaramin (Bioforce), olika maskrosmedel, tarmreningskurer och liknande men även Gurkdrinken, Citrusdrinken, Lemonaden, Levercocktailen och Tarmdrinken m m. Och givetvis se till att lära sig att äta på ett optimalt sätt för att därigenom se till att matsmältningsorganen får det de behöver för att kunna fungera optimalt! (se Optimal matsmältning)

Det sägs ofta att man inte kan överdosera med flertalet av dessa vitamin- och mineraltillskott. De säger också att njurarna och tjocktarmen utsöndrar det överskott som kroppen eventuellt inte behöver. En del går lite längre och säger att om man t ex överdoserar C-vitamin kan man få lättare diarré. Diarré är ett av kroppens olika sätt att försöka avgifta sig när skadliga ämnen ansamlats i för stor mängd i mag-tarmkanalen! Ett tydligt bevis på förgiftning alltså! Njurarnas kapacitet att kunna lösa och utsöndra giftiga, skadliga och förbrukade ämnen är inte obegränsad. Njurarna får alltså ytterligare ett ämne som behöver lösas i vätska för att kunna utsöndras med urinen vilket givetvis kräver ytterligare arbete av dem. Njurarna, precis som alla andra organ, jobbar inte gratis! Allt arbete de gör för oss måste vi ”betala” tillbaka till dem i form av energi, vätska, syre, näring och möjlighet för återhämtning genom t ex vila och avslappning för att de ska fungera och även byggstenar för att underhålla och reparera dem. Ju mer arbete vi kräver av dem genom vårt levnadssätt desto mer måste vi också ”betala” till dem. Det är onödigt slöseri med våra begränsade och dyrbara ”betalningsmedel” såsom livskraft, energi, vätska, näring, syre, enzymer och byggstenar som istället behövs till kroppens alla olika vävnader för att kunna läka, återhämta sig och fungera naturligt, hälsosamt och optimalt! Men självklart är det bättre att äta kosttillskott än kemiska läkemedel om man tycker sig stå inför ett sådant val. 

”Tidigare trodde man att vattenlösliga vitaminer var helt ogiftiga även i jättedoser, eftersom det är så lätt för kroppen att utsöndra överskottet i urinen, men vi vet nu att alltför mycket C-vitamin kan rubba mag-tarmkanalens och njurarnas funktion och att flera av B-vitaminerna kan vara skadliga om man får för mycket av dem. Vitamin B3 – niacin – som ges i höga doser för att sänka kolesterolhalten i blodet, kan orsaka en störning i leverfunktionen som kan utvecklas till en förödande form av toxisk leverinflammation. Alltför mycket vitamin B6 – pyridoxin – kan skada perifera nerver och orsaka domningskänslor, vilket patient och läkare kan tolka som symptom på multipel skleros.” (Andrew Weil i boken ”Ät rätt, ät gott, må bra”) 

”Av människor tillverkade preparat är helt enkelt inte något som är avsett för människokroppen. Beståndsdelarna blir värdelösa av utvinningsprocessen, och vitaminpreparat förvandlas i kroppen till gift. Organismen kan mest effektivt tillgodogöra sig vitaminer och mineraler som tillförs den tillsammans med alla andra beståndsdelar i olika slags föda. Om vitaminerna isoleras mister de sitt värde. Och syntetiserade vitaminer är praktiskt taget värdelösa. Numera finns det teknologi med vars hjälp man på laboratorieväg kan åstadkomma ett vetekorn. Alla ingående komponenter kan man göra maken till och framställa ett vetekorn av. Men om det grävs ner kommer det inte att gro. Ändå är det så att vetekorn som tagits ur över fyratusen år gamla gravar gror om de sätts i jorden! En mycket raffinerad ingrediens fattas i det syntetiska vetet: livskraft! Samma beståndsdel fattas i syntetiska vitaminer och mineraler. Utom att de är värdelösa behandlas dessa produkter som giftigt avfall i kroppen.” (Harvey Diamond i boken ”Fit for life”) 

Jag har varit på mängder med seminarier och föredrag om kosttillskott som presenterats av olika företag. De flesta av dem kritiserar starkt läkemedelsföretagens vinstsyfte bakom deras tillverkning av mediciner samtidigt som de själva säger sig ”stå över” sådant. Men för mig är det väldigt motsägelsefullt att propagera för att just deras kosttillskott är något som alla behöver i dagliga doser hela livet! Det är nästan aldrig bara ett preparat som man behöver, det behövs än det ena och än det andra för att få verkligt bra effekt enligt dem själva. Jag blev t ex inbjuden till en helgkurs av en av Sveriges största tillverkare av kosttillskott för många år sedan. De pratade mycket om att deras medel var underverk som alla borde äta dagliga doser av för att må bra. Och att ”det” eller ”det” medlet var bra för än den ena och än den andra sjukdomen. Jag frågade då hur länge man skulle behöva äta kosttillskottet för att bli frisk. Jag fick svaret att man behöver äta det resten av livet eftersom det i studier visat sig att sjukdomen kommer tillbaka om man slutar med kosttillskottet. För mig finns det inget tydligare bevis för att sådant är symtombehandling eftersom orsaken till sjukdomen inte är undanröjd. Och de som själva ägnade en stor del av kursen till att kritisera skolmedicinens symtomdämpande behandlingar! Men visst – att hävda att man behöver äta tillskotten, ofta flera olika, dagligen resten av livet är ju ett suveränt och vinstgivande försäljningsargument… 

Jag brukar även avråda från att ta spirulina eller chlorella som kosttillskott. De är båda supernyttiga men framförallt kraftigt utrensande och de hjälper till att avgifta kroppen. Problemet är att de flesta av oss (även s k ”näringsterapeuter”) inte har någon vidare koll på huruvida utrensningsorganen eller levern fungerar tillfredsställande eller inte. Detta gör att kroppen, med hjälp av spirulina eller chlorella, börjar frigöra gifter som sitter ute i cellerna för att försöka föra ut dem ur kroppen. Sedan kanske lever och/eller utrensningsorganen inte klarar av att hantera de frigjorda gifterna vilket leder till att gifterna ”åker runt” i kroppen genom blodbanan och kan ställa till med större skador än innan! Och dessa båda medel är som sagt kraftigt avgiftande och utrensande men de understödjer tyvärr inte utrensningsorganen något nämnvärt. Jag har hjälpt många personer, särskilt de som själva är terapeuter eller antingen äger eller jobbar i hälsokostaffärer (de är de personer som vräker i sig mest kosttillskott av alla enligt min erfarenhet) att komma tillrätta med spända muskler, svårigheter att slappna av, sömnbesvär m m genom att be dem sluta ta dessa medel och istället fokusera på att stärka deras utrensningsorgan. Många personer använder även spirulina för att få en ”energikick”. De missar hela poängen med varför de är trötta. Istället för att gå på orsaken bakom tröttheten (stress, överansträngning, sömnbrist, ytlig andning o s v) söker de ”snabba lösningar” genom att försöka ”bli av” med tröttheten genom att driva på en överansträngd kropp ännu mer – det kan bara gå på ett sätt! Först får man en tillfällig energikick för att sedan allt snabbare närma sig en utmattning. Om kroppen behöver vila och avkoppling så låt den få det istället för att, även om det är med naturliga och näringsrika livsmedel såsom spirulina (eller ginseng), driva på den! Jag rekommenderar istället än en gång Gröna drinkar som ofta innehåller mindre mängder spirulina eller chlorella (ibland bådadera) och de är utblandade med en massa annat grönt, fiberrikt och nyttigt vilket inte stressar en överbelastad kropp. Alternativt att du själv kan blanda ner en mindre mängd spirulinapulver i din Gröna drink. 

Tror du att de vitaminer och mineraler som tillsätts många av våra vanligaste livsmedel för att ”berika” dem är naturliga? De tillverkas i laboratorier, precis som de flesta kosttillskotten! Ingen kan väl, efter att ha läst följande text författad av Mats-Eric Nilsson i boken ”Äkta vara”, längre tro att dessa syntetiska vitaminer ska kunna ersätta de som finns naturligt i hälsosam föda?: ”Att många av tillsatserna och de svåruttalade ingredienserna knappast produceras särskilt naturligt misstänker nog den någorlunda medvetna konsumenten. Men hur är det till exempel med de vitaminer som lättmjölken, barnmaten, margarinet och mjölet är berikade med? Inte pressas de ur frukter eller extraheras från grönsaker i alla fall. Hur det går till när dessa näringsämnen framställs är det inte många utanför de invigdas snäva kretsar som har en aning om. En av de som råkar veta är den amerikanske journalisten Steve Ettlinger.” 

Han skriver vidare: ”Om vitaminer berättar Ettlinger bland annat: 

Produktionen är dyr, komplex och kräver mycket speciella råvaror. Själva den kemiska process då vitaminerna syntetiseras kan verka snabb, men att hantera alla lösningsmedel och det avfall som uppstår är mycket besvärligt. Miljöeffekterna är så stora att merparten av verksamheten håller på att flytta till Kina och Indien där miljökraven är lägre. 

B1 (tiamin) syntetiseras ur petrokemiska ämnen som utvinns ur stenkol. Processens slutfas består av 15 steg som kan variera beroende på tillverkningsföretag. En av flera metoder är oxidation med frätande väteperoxid och aktivt kol. 

B3 (niacin) framställs i en krackningsanläggning med tillhörande petrokemisk fabrik. Utgångspunkten är nafta eller gasol som utsätts för extremt tryck och hetta för att förvandlas till metan, etylen och vätgas. Därefter blandas vätgasen med kväve för att bli ammoniak, som sedan mixas med syre och blåses genom ett platinafilter för att bli salpetersyra. Med hjälp av etylenet och acetylen, som metanet omvandlas till, samt en platinakatalysator får man sedan fram vätskan acetyldehyd som processas vidare och blandas med ammoniak. Och nu är det bara att tillsätta den tidigare framställda salpetersyran så är niacinet färdigt. Det är nu ett vitt fast ämne som mals till ett mjölliknande pulver. 

B9 (folsyra) produceras av fermenterad råvara och petroleumprodukter. Ingredienserna är stärkelse av sockerrör, tapioka eller majs samt en högteknologisk brygd av glutaminsyra – som även används för att göra smakförstärkaren mononatriumglutamat – aceton, n-[7-(2-amino-4-hydroxypteridiny)metyl]-4-aminobensyra, paraffin och smörsyra. Tillsammans bildar dessa ämnen folsyra, som därefter raffineras, surhetsreduceras, renas med zink- och magnesiumsalt, kristalliseras, torkas och steriliseras. 

Vitaminerna som dessa hamnar sedan i till exempel det mjöl eller den välling du köper. När jag frågar mjölproducenten Kungsörnen hur deras vitaminer tillverkas blir svaret att de »framställs på syntetisk väg« och »kommer från Tyskland och Kina«. Frågan är om de själva vet hur det går till.” 

En del menar att vi behöver extra näring eftersom grödorna vi odlar inte innehåller lika mycket näringsämnen som förr i tiden. Detta håller jag med om och det beror givetvis på miljöförstöringen, försurningen och sättet de odlas på. Kvantitet prioriteras vilket betyder att kvalitén blir lidande genom konstgödning och att man inte odlar växelvis med olika sorters grödor på samma mark. Detta leder ofta till dränering av vissa specifika grundämnen i odlingsjorden. 

Sedan besprutas odlingsmarken med allehanda gifter och bekämpningsmedel som givetvis tas upp av växterna. Dessa medel är kraftigt förgiftande och farliga i sig själva men det betyder även att det går åt näringsämnen (särskilt basiska sådana) och enzymer i kroppen för att neutralisera dessa gifter, vilket ytterligare bidrar till näringsbrist på sikt. 

Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson skriver följande i boken ”Döden i grytan”: ”Framställningen av syntetiskt kväve lade grunden för det som brukar kallas den gröna revolutionen. Den tog fart på 1950-talet i Mexiko då Norman Borlaug, som också skulle få Nobels fredspris, lyckades korsa fram en kortstråig variant av en japansk vetesort. Senare utvecklades vid universitetet i Cambridge en ny sort som döptes till Hobbit och snart tillkom även kortstråiga former av ris. 

Det kortstråiga vetet blev framförallt känt för att det inte lägger sig så lätt på fälten. Men det var bara halva poängen. Lika viktigt var att odlarna just därför vågade ösa på med ännu mer av Fritz Habers syntetiska kvävegödsel och få plantor med tyngre ax. 

Men det fanns problem. Ett var att rotsystemen var mindre än på traditionella sorter och det gjorde de högavkastande plantorna mer utsatta för ogräs och för angrepp av insekter och svampar. På så vis gick den gröna revolutionen hand i hand med en dramatiskt ökad användning av kemiska bekämpningsmedel. 

Det var en tid av massiv och ohämmad kemikalieanvändning, och reaktionerna lät inte vänta på sig. Framför allt var det biologen Rachel Carsons bok Tyst vår som utlöste en miljödebatt när den gavs ut 1962. Under flera decennier kretsade diskussionen sedan kring gifter i jordbruket. Det förde det goda med sig att många gifter har förbjudits eller begränsats. 

Men bilden är inte enbart positiv. Fortfarande hittar man små spår av bekämpningsmedel på en tredjedel av alla svenska frukter och grönsaker, och på hälften av det som importerats från andra EU-länder. 

Istället för att som tidigare använda mycket av ett fåtal ämnen, vilket skulle ge utslag över de tillåtna halterna, uppmuntras jordbrukarna av leverantörerna att nyttja ett stort spektrum av olika specialmedel. Statistiken avslöjar att antalet doser per hektar ökat rejält de senaste tjugo åren, med bara en liten nedgång i mitten på 1990-talet då en giftfri miljö lanserades som ett viktigt men idag tämligen bortglömt politiskt mål. 

Strategin att använda många medel börjar nu även synas i statistiken där EU-rekordet innehas av en paprika som innehöll 29 olika kemikalier. Trenden är helt ny. Fram till år 2000 hade man aldrig hittat mer än 10 bekämpningsmedel i en enda frukt eller grönsak. 

Hur påverkar detta vår hälsa? Livsmedelsverket lugnar och säger att halterna vi utsätts för är mycket små och tillåtna med bred säkerhetsmarginal. 

Andra experter invänder att ingen vet säkert hur vi påverkas av att få i oss många olika giftiga kemikalier som alla ligger precis inom den tillåtna gränsen. Danska forskare har visat att de långsiktiga hormonstörande effekterna av låga doser av flera preparat kan bli mer än summan av de enskilda preparaten. Noll plus noll blir ett. 

– Vi utsätts hela tiden för en cocktail av små koncentrationer av olika kemiska ämnen som vart och ett anses ofarligt i så liten dos. Dagens gränsvärden tar inte hänsyn till hur olika ämnen samverkar och förstärker varandra, säger Anne Marie Vinggaard vid Danmarks Fødevareforskning. 

Dessutom visar ny forskning att små doser kan skada mer än stora, eftersom vårt hormonsystem tycks känna igen stora doser av hormonstörande ämnen och stöter bort dem, men blir lurat om mängden är liten.” 

De skriver vidare: ”Genom ensidig konstgödning har jordbruket i decennier ägnat sig åt ett slags gruvdrift i åkrarna där många kilo mineral följt med bort vid varje skörd, utan att ersättas. Istället för att kompensera för alla de dussintals ämnen som försvinner har man främst ersatt tre: kväve, fosfor och kalium. Det finns studier som tyder på att både vitamin- och mineralhalten i såväl frukt och grönsaker som spannmål minskat rejält de senaste 50-60 åren.” 

Jag anser dock att det fortfarande finns ett överflöd av näring i råa, färska, mogna frukter och grönsaker – särskilt de som är krav- eller ekologiskt odlade och allra bäst är biodynamiskt odlade vegetabilier. ”Det finns biodynamiska lantbruk och trädgårdar i mer än trettio länder på fem kontinenter. Biodynamiska produkter märks med demetersymbolen och det är Internationella Demeterföreningen som har utarbetat de riktlinjer som ligger till grund för världens alla demeterförbund. I Sverige är det Svenska Demeterförbundet som är kontrollorganisation för biodynamisk odling och förädling.” (Nishan Joshi i boken ”Renare kropp och själ med detox”) De som påstridigt vill övertyga oss om att det inte längre finns tillräckligt med näring i våra grödor är alltid de som själva säljer kosttillskott (kolla upp detta själv om du inte vill tro mig!). Men förutsättningen för att vi ska kunna få nytta av denna näring är att vi ser till att vi kan absorbera näringen ordentligt vilket innebär att man bör följa naturlagarna för hur, när och vad man ska äta och den kunskapen finner du på denna hemsida (se Optimal matsmältning!). Man brukar ju ofta få höra ordspråket: ”Du är vad du äter.”. Jag vill gå ytterligare ett steg genom ordspråket: ”Du är inte vad du äter – du är vad du absorberar!” (okänt ursprung). 

Då matsmältningsorganen är särskilt känsliga och utsatta för stress vinner man en stor hälsofördel, och förmåga att kunna absorbera näringsämnen ur födan, om man lär sig att slappna av bättre. Något som de allra flesta tyvärr förbiser eller inte har någon som helst kunskap om när det gäller ”näringsfysiologi”. 

Har du reflekterat över att det kanske finns en stark anledning till att det ute i naturen aldrig finns höga koncentrationer av enstaka vitaminer och mineraler? De är alltid naturligt ”förpackade” i vegetabilier tillsammans med alla andra kända och ännu okända näringsämnen som gör att våra kroppar kan tillgodose oss näringen på bästa sätt. Vi är helt enkelt inte anpassade för att kunna tillgodose oss koncentrerade näringsämnen, vi är anpassade efter naturens utformning. Att försöka hitta ”genvägar” till hälsa genom att syntetiskt tillverka ”näringsämnen” eller att utvinna endast ett eller några få koncentrerade ämnen ur vår föda är att spela ett högt spel – vi bryter helt enkelt mot naturens lagar – och konsekvenserna av detta högriskspel blir att vi mer och mer tappar kontakten med naturens visdom, vilket vi är skapta för att ta del av och leva i harmoni med. Gör vi inte det har vi börjat vandra på en onaturlig och konstgjord (syntetisk) väg som alltid, förr eller senare, leder oss till förvirring, sjukdomar och lidande. 

”Skulle människan inte bygga upp en styrka genom att ständigt behöva kämpa mot gravitationskraften, skulle hennes muskler och benstomme försvagas och tillbakabildas på samma sätt som astronauterna börjar förlora bensubstans i en gravitationsfri miljö. Följande exempel belyser denna fråga ytterligare: I Europa gjordes en undersökning i avsikt att hitta enklare sätt att kunna mata mentalt handikappade barn på institution. Man gav dem en syntetisk blandning av vitaminer, mineraler, kalorier och proteiner som beräknades motsvara vad de tidigare på det materiella planet fått genom sina tre dagliga mål mat. Efter en tid på denna flytande, syntetiska diet upptäckte forskarna förvånat, att barnens smak- och matsmältningsorgan hade börjat förtvina. En slutsats av detta är, att utan den råa födans stimulerande krafter får matsmältningsorganen ingen energi eller träning, och börjar därför att förtvina precis som benstommen i en gravitationsfri miljö. Dessa experiment kan leda till att man börjar fundera över vilka långtidseffekter dagens höga konsumtion av starka syntetiska vitaminer, mineraler, aminosyror och proteiner kan tänkas ha.” (Gabriel Cousens i boken ”Andlig näringslära”) 

Den största orsaken till att man mår bättre när man börjar ”knapra piller” (kosttillskott) är att man även äter hälsosammare när man blivit intresserad av näringens betydelse! Detta brukar de flesta inte alltid tänka på utan ger omedvetet ”all kredit” till kosttillskotten för sitt förbättrade hälsotillstånd. Många tror också att bara för att blodprover visar att nivåerna av specifika näringsämnen ökat sedan man började äta något mineral- eller vitaminpiller samtidigt ger bevis för att näringsbristen blivit åtgärdad av kosttillskottet. Men bara för att man har lyckats öka närvaron av ett syntetiskt ämne i blodet betyder inte det alltid att kroppens vävnader och celler kan använda sig av det – det visar bara att det cirkulerar runt i blodbanan. Många tänker inte heller på att den berömda ”placebo-effekten” gäller ”allt”, inte bara läkemedel utan även kosttillskott.

Om du önskar veta historien bakom upptäckterna av vitaminerna kan du läsa om det under Raffinerade födoämnen.

Här nedan räknar jag upp de vanligaste orsakerna till varför man lider av näringsbrist och du kan läsa om hur du kan komma till rätta med orsakerna på denna hemsida istället för att dämpa symtomen med dyra och onödiga kosttillskott. 

Man äter på fel sätt. (se Optimal matsmältning)

Man äter för mycket. (se Ät mindre!)

Man tuggar födan för dåligt. (se Tugga födan ordentligt)

Man har för lite saltsyra (magsyra) i magsäcken. (se Jäsningssyran)

Man äter för mycket dödsmedel (degenererande/nedbrytande/belastande föda).

Man äter för lite livsmedel (föda som är regenererande/uppbyggande/läkande/stimulerande för kroppen).

Man äter för mycket döda ämnen. (se Ät mera rå föda)

Man äter för lite levande näringsämnen. (se Levande och döda födoämnen)

Man lider av enzymbrist. (se Ät mera rå föda)

Man lider av försurning. (se Syra/basbalansen)

Man dricker för lite vätska och/eller på fel sätt. (se Drick mellan måltiderna)

Man stressar för mycket och/eller har en för stressig livsstil. (se Jordningens betydelse)

Man andas bristfälligt och otillfredsställande. (se Andningens betydelse för ditt hälsotillstånd)

Brist på sömn, avslappning och vila.

Man har en oren och igenslaggad tarmkanal. (se Tarmrening)

Man har ohälsosam slembildning i kroppen.

Man har en felaktig tarmflora.

Man tillgodoser inte sitt livsviktiga behov av Vitamin KGS.

Matsmältningsorganen har förslappats och drabbats av funktionsstörningar.

Man följer inte kroppens olika faser. (se Kroppens olika faser)

Man använder stora och oftast dagliga mängder av droger, alkohol, tobak, snus, läkemedel och värktabletter.

Man motionerar antingen för lite eller överdrivet mycket.

Man har obearbetade känslor och/eller trauman (inre smärta).
(RUBEN ANDERSSON)

Läs även Fiskolja, Järnmyten, Kalktillskott, Kosttillskott, Optimal matsmältning, Vad ska man äta? och Vitamin B 12