Julrecept

Klicka på länkarna nedan för att välja recept.

Aubergineströmming

Janssons frestelse

Kålrotslåda

Långkål

Saffransblomkål

Vegetarisk sill

Vegetariska revben

Aubergineströmming (ca 4-5 port.)

(Detta är min vegetariska variant på ”kräftströmming” eller ”strömming med kaviargrädde”.)
600 gr aubergine (2 medelstora)
1 pkt havregrädde
½ tub Vegiar (tångkaviar)
1,5 dl hackad dill (färsk eller fryst)
saften från ½ pressad citron
finrivet skal från 1 citron
1 liten skalad och finhackad rödlök
½-1 tsk finmalen svartpeppar
olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kvisten på auberginerna och skiva dem tunt. Jag gillar aubergineskalet så därför har jag det kvar, men du kan skala dem först om du känner för det. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem mitt i ugnen. Vänd på dem efter 5-10 minuter (beroende på hur tunt du skivat dem) och kör lika länge med andra sidan upp. Under tiden som de är i ugnen kan du blanda alla övriga ingredienser förutom olivolja i en plastbunke/skål. Olja en lagom stor ugnsform. Ta ut aubergineskivorna ur ugnen och rulla försiktigt ihop varje skiva och lägg ruladerna i ugnsformen. Slå över havregräddeblandningen. (Hit går det bra att förbereda dagen innan och täcka över formen för att stå i kylen över natten.) Ställ in mitt i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.

Janssons frestelse (ca 4 port.)

8-10 mjöliga potatisar
smör (eller olivolja)
1 tsk finmalen kryddpeppar
1-2 tsk finmalen svartpeppar
½ tsk muskotnöt
1 burk kapris (gärna Kung Markatta’s som inte innehåller vinäger eller ättika)
2 gula lökar
1 pkt havregrädde
1 dl vatten
1-2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 tsk tamari (eller sojasås)
2 msk ströbröd (kan uteslutas)

Smöra (eller olja) en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisarna och strimla dem i pommes stripes-bitar. Skala och hacka lökarna. Lägg ett lager potatis i ugnsformen, sedan löken och sprid ut kaprisen. Krydda med lite svartpeppar. Lägg ut resten av potatisen och krydda med svartpeppar igen. Värm havregrädden, vatten, buljong, muskotnöt, kryddpeppar, tamari och spadet från kaprisen i en kastrull tills buljongen har lösts upp. Häll det över frestelsen. Klicka ut lite smör (eller ringla lite olivolja) över alltsammans och avsluta med att strö ströbröd överst. Sätt in i ugn 50-60 minuter. Godast blir denna rätt om den får ”sätta sig” över natten i kylskåp och värmas igen när den ska inmundigas!

Kålrotslåda (6 port.)

1 kg kålrot
2 stora morötter
1 msk grönsaksfond (eller 1 buljongtärning)
2 dl kokosmjölk
1 tsk finmalen vitpeppar
1 tsk malen muskot
2 ”linfröägg” (2 msk hela linfrö sjuds i 5 minuter med 6 msk vatten och sedan silar man bort fröna – slemmet som blir kvar är väldigt likt äggvita)
olivolja till ugnsformen

Skala kålrot och morötter och tärna dem. Koka dem i vatten tills de blir lite mjuka. Slå bort vattnet och mosa eller mixa med stavmixer så allt blir som mos. En del gillar att ha kvar lite bitar. Blanda i övriga ingredienser och olja en ugnsform och häll ner moset i. Ställ in i ugn på 180 grader i 1 timme.

Långkål (ca 6 port.)

1 påse Hackad grönkål
½ pkt Havregrädde
1 msk tamari (eller sojasås)
1½-2 msk honung
½ tsk vitpeppar
4 dl grönsaksbuljong
½ gul lök
olivolja

Koka grönkålen utan lock i grönsaksbuljong i 5 minuter. Sila bort spadet och pressa eller krama sen ur spadet. Skala och hacka löken och fräs den i olivolja och lägg sen i grönkålen och fräs ett par minuter. Slå på honungen, tamari och rör om och fräs 2 minuter. Slå på grädden och låt det koka ihop. Krydda med vitpeppar och smaka av.

Saffransblomkål (ca 4 port.)

1 blomkål (kan bytas ut mot 500 gr brysselkål!)
1 pkt havregrädde iMat
1 pkt saffran (0,5 gr)
1 tsk gurkmeja
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 färsk röd chili
1 dl pinjenötter (kan uteslutas)
Olivolja

Rensa bort blad och dela upp blomkålen i buketter. Använd även stammen som du kan dela i bitar. Skala och strimla löken och fräs den i olja med chili, saffran, gurkmeja och vitlök någon minut. Häll i havregrädde och koka upp. Lägg ner blomkålsbuketterna och sjud under lock ca 7-10 minuter. Rör om ibland. Lägg i pinjenötterna sista minuten och rör om. Godast blir denna rätt om den får ”sätta sig” över natten i kylskåp och värmas igen när den ska inmundigas!

Vegetarisk sill

1 squash
1 pkt havregrädde iMat
Grönsaksbuljong
Valfri smaksättare (tips nedan)

Skölj och skär squashen i ”sillbitar”. Koka squashbitarna i grönsaksbuljong 2-3 minuter. Häll ner havregrädden i en glasburk med lock. Blanda ner det du önskar smaksätta med, t ex:
– pressad vitlök
– färskriven pepparrot och pressad citronsaft
– dijonsenap och svartpeppar
– finhackad färsk dill, citronpeppar (innehåller salt!) och pressad citronsaft
– dina egna kreativa alternativ

Tänk på att havregrädden neutraliserar smakerna en hel del så du bör ta i lite större mängder för att få ordentlig smak. Rör ihop ingredienserna i burken och lägg sedan ner squashbitarna. Sätt på locket och ställ in den i kylen för att mogna i 1-2 dygn innan du äter det. Vänd på burken ibland!

Vegetariska revben (6 port.)

2 pkt vegetariska filéer
olivolja
finmalen svartpeppar (kan uteslutas)

Till glazen/marinaden:
2 dl ketchup
1-2 msk finriven färsk ingefära
2-3 msk agavesirap
3-5 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chilipulver
1 msk tamari (eller sojasås)
2-3 msk dijonsenap

Sätt ugnen på 225 grader. Stek vegofiléerna i lite olivolja på båda sidor så de bryns och krydda eventuellt med lite svartpeppar. Blanda under tiden alla ingredienser till glazen/marinaden i en plastbunke/skål. Vänd ner vegofiléerna i plastbunken och se till så att alla bitar får rikligt med glaze/marinad på sig. (Hit går det bra att förbereda dagen innan och täcka över bunken/skålen för att stå i kylen över natten.) Olja en ugnsform och fördela vegofiléerna jämt i den. Ställ in den mitt i ugnen 1-1 ½ timme. Kolla till bitarna och ta ut formen och vänd på dem med jämna mellanrum. Ju längre du har dem inne desto knaprigare blir ytan på dem, men behöver samtidigt mer omsorg så de inte bränns.

Du kan även använda Anammas vegobitar istället för filéerna eller andra sorters vegofiléer/bitar.


Här kan du läsa om den örtbuljongen Herbamare med låg salthalt från www.avogel.se


SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON