Klicka på länkarna nedan för att välja recept.
Auberginerullader (2-3 port.)
1 aubergine
sockerärtor
färsk grön sparris
spiskummin
finmalen svartpeppar
1 pkt iMat havregrädde
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
tartex på tub eller i burk
olivolja
Skär av kviständen på auberginen. Ta en osthyvel och hyvla auberginen längs med hela så du får platta, långa bitar. Lägg 3 aubergineplattor bredvid varandra och krydda dem med spiskummin och svartpeppar. Bryt eller skär bort den träiga bottendelen på sparrisstängerna. Lägg 3 st sparrisstänger och 3 st sockerärtor vid ena änden av aubergineplattorna. Rulla ihop plattorna runt sparrisen och sockerärtorna. Smörj en ugnsform och lägg i rulladen. Fortsätt att göra rullader tills hela auberginen är använd. Om det blir sparris eller sockerärtor över så kan du lägga dem i ugnsformen bredvid eller mellan rulladerna om du vill. Värm upp havregrädden i en kastrull och rör ner buljongen och kläm ut så mycket tartex du önskar och rör ner det. Smaka av så du vet hur mycket tartex du ska använda. Slå över såsen på rulladerna. Ställ in det i ugn ca 20 minuter på 175 grader. Serveras gärna med råris och en grönsallad. En riktig festmåltid! Istället för tartex kan du göra vitlökssås (pressa i 4-5 vitlöksklyftor) eller senapssås (rör i ca 4 msk dijonsenap).
Aubergineströmming (ca 4-5 port.)
(Detta är min vegetariska variant på ”kräftströmming” eller ”strömming med kaviargrädde”.)
600 gr aubergine (2 medelstora)
1 pkt havregrädde
½ tub Vegiar (Lysekils vegetariska pålägg)
1,5 dl hackad dill (färsk eller fryst)
saften från ½ pressad citron
finrivet skal från 1 citron
1 liten skalad och finhackad rödlök
½-1 tsk finmalen svartpeppar
olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kvisten på auberginerna och skiva dem tunt. Jag gillar aubergineskalet så därför har jag det kvar, men du kan skala dem först om du känner för det. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem mitt i ugnen. Vänd på dem efter 5-10 minuter (beroende på hur tunt du skivat dem) och kör lika länge med andra sidan upp. Under tiden som de är i ugnen kan du blanda alla övriga ingredienser förutom olivolja i en plastbunke/skål. Olja en lagom stor ugnsform. Ta ut aubergineskivorna ur ugnen och rulla försiktigt ihop varje skiva och lägg ruladerna i ugnsformen. Slå över havregräddeblandningen. (Hit går det bra att förbereda dagen innan och täcka över formen för att stå i kylen över natten.) Ställ in mitt i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.
Bovetelåda (5-6 portioner)
2 dl krossat bovete
4 dl vatten
1 tsk tamari (eller soja)
3 stjälkar selleri
1 liten lök (gul, röd eller silver)
½ tub tartex av valfri smak (kan uteslutas)
3 dl nötter (sötmandlar, hasselnötter, cashewnötter – blanda gärna!)
3 msk sesamfrön, gärna oskalade (kan uteslutas)
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk svartpeppar
1 dl tomatpuré
smör/olivolja till ugnsformen
Koka upp det krossade bovetet i vattnet och tamarin. Låt det koka under omrörning ett par minuter och ställ kastrullen sedan åt sidan och låt det svälla utan lock ca 10 minuter. Skala och finhacka löken och sellerin och lägg det i en plastbunke. Finhacka nötterna och lägg i. Pressa i vitlöken. Blanda i övriga ingredienser och rör om noga. Lägg i bovetegröten och blanda alltsammans noga. Smöra/olja en brödlimpeform och ställ in det 1 timme i ugnen på 175 grader. Har du ingen brödlimpeform kan du försöka att forma det till en limpa i en vanlig ugnsform istället. Jättegott att servera skivad bovetelimpa till rårivna morötter och potatismos (eller grekiskt mos)! Det går även utmärkt att forma smeten till biffar och steka dem i en stekpanna om du föredrar det. Önskar du starkare smak kan du finhacka färsk chili och blanda i fler kryddor.
Chili sin carne (5-6 port.)
175 gram – 200 gram vegetarisk färs
½ dl olivolja
1 stor gul lök
1 röd paprika
1 liten burk majs (slå bort spadet)
1 burk stora vita bönor (slå bort spadet)
3 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 msk finriven färsk ingefära (kan uteslutas)
2 msk tamari (eller soyasås)
2 fp krossade tomater (gärna smaksatt med örter, chili eller vitlök)
Värm oljan i en stor kastrull och lägg sedan i kryddorna och vitlöken. Fräs färsen och paprikabitar några minuter. Tillsätt hackad lök, tamari och ingefära och fräs några minuter till.
Slå i krossade tomater, bönorna och majsen. Småkoka under omrörning några minuter. Serveras gärna till råris och en sallad vid sidan om.
Citrongryta (3 port)
1-2 citroner (gärna ekologiska)
3 potatisar
2-3 jordärtskockor
2 gula lökar
1 fp vegetariska chicken-style strips
1 dl röda linser
1 dl olivolja
4 dl rooibos (rött te)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 msk finriven färsk ingefära
Börja med att fixa teet, det går bra med pås-te. Gör det starkare än när du brukar dricka det. Skölj och dela potatisen i ½ cm tärningar. Skölj och tvätta citronerna i varmt vatten. Skala och hacka löken i lagom bitar. Hetta upp hälften av oljan i en gryta. Fräs 1 tsk svartpeppar och curry 1 minut. Stek kycklingbitarna under omrörning och när de är klara så lägg dem åt sidan på en tallrik. Slå i resten av oljan i grytan och fräs potatis, lök, 1 tsk svartpeppar, ingefära och gurkmeja ett par minuter. Häll i rooibos-teet, buljongen och finrivet citronskal i grytan. Se till så att du bara river i det yttersta och gula skiktet av citronskalet, det vita skiktet är beskt i smaken. Pressa i citronsaften och låt grytan koka upp. Häll i linserna och låt alltsammans sjuda under lock i 15 minuter. Rör om då och då. Skala och tärna jordärtskockorna och lägg ner dem i grytan, rör om och koka i ytterligare 5 minuter. Kolla så att potatisen är färdigkokt, den är godast om den fortfarande har tuggmotstånd kvar. Jordärtskockorna ska vara halvråa för de är godast så. Rör ner kycklingbitarna och grytan är färdig att serveras. Önskar du lite citronsmak i grytan så tar du bara i saften och skalet från 1 citron. Vill du ha en mer genomgående citronsmak så tar du i saft och skal från 2 citroner.
Currykål (ca 4 port)
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
½ kinakål (salladskål)
2-4 pressade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk tamari (eller sojasås)
2 msk dijonsenap (kan uteslutas men då bör currymängden ökas lite)
2-3 tsk curry
1 tsk finamlen svartpeppar
1 pkt havregrädde
2 dl vatten
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 msk olivolja
Skala och riv morot och palsternacka. Skala och hacka löken. Värm oljan i en djup stekpanna och lägg i vitlök, tomatpuré, curry och lök, fräs 1-2 minuter. Lägg i morot och palsternacka, svartpeppar, tamari och dijonsenap. fräs under omrörning 2 minuter. Strimla kålen och lägg i den, fräs ytterligare 1 minut. Jättegott till råris eller matvete.
Flygande Ruben (3 port)
(min vegetariska variant av ”Flygande Jakob”)
1 fp vegetariska chicken-style strips
1 fp iMat Fraiche (creme fraiche gjord på havre från Oatly)
ca 1 dl chilisås
1 pkt vegetariska baconbitar
salta jordnötter
finmalen svartpeppar
italiensk salladskrydda (innehåller salt!)
Stek stripsen i 5 minuter och krydda dem med svartpeppar och salladskrydda. Lägg bitarna i en ugnsform. Fräs baconbitarna 2-3 minuter i stekpanna och häll dem över stripsen i ugnsformen. Blanda i sojagrädden och chilisåsen. Smeta ut det över bacon- och stripsbitarna. Strö över valfri mängd jordnötter och ställ in i ugnen på 175 gr i 10-15 minuter. Serveras med ris (gärna råris) och sallad och/eller grönsaker till. Måltiden går hem hos de flesta barn! Om du vill ha en lite nyttigare variant så byt ut jordnötterna till cashewnötter istället.
Heta linser (4 port)
½ dl olivolja
3 potatisar
2 dl röda linser
1 stor gul lök (eller 3-4 schalottenlökar)
1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med chili eller vitlök)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
4 dl vatten
3 pressade vitlöksklyftor
2 tsk curry
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk finmalen svartpeppar
½ tsk cayenneppeppar
2 tsk finriven färsk ingefära (eller 1 tsk torkad ingefära)
Skölj och dela potatisarna i små tärningar och hacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs sedan alla kryddor och ingefära 1 minut, se till så att det inte bränns vid! Häll i potatistärningarna, vitlöken och löken och fräs ytterligare 1 – 2 minuter under omrörning. Slå sedan i resten av ingredienserna och låt det koka upp. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt det sjuda i 20 minuter. Rör om då och då. Känn efter på potatisen och linserna om det är färdigkokt. En jättegod, het och smakrik rätt som kan serveras som den är till en sallad och bröd eller tillsammans med råris. Önskar du en mildare smak så minskar du givetvis bara ner på kryddmängderna. Extra fyllig blir maträtten om du tillsätter och rör ner bitar av paprika och/eller blomkål när det är 5 minuter koktid kvar.
Kikärtsgryta (4 port)
(min variant av den indiska rätten ”Channa masala”)
1 dl blötlagda (över natten) mandlar
1 dl grovhackade mandlar
1½ dl vatten
½ dl olivolja
1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med chili eller vitlök)
1 finhackad lök
1 burk kikärtor (slå bort spadet och skölj dem)
2-4 pressade vitlöksklyftor
2 msk finriven färsk ingefära
3 tsk spiskummin
3 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
Slå bort blötläggningsvattnet från mandlarna och häll dem i en mixer. Häll i vattnet och mixa dem till ”mandelgrädde”. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs de torra kryddorna under omrörning en kort stund. Häll i kikärtor, lök, vitlök och ingefära och fräs under omrörning någon minut. Rör försiktigt ner krossade tomater, mandelgrädde och hackade mandlar. Låt småputtra 2-3 minuter tills allt blir genomvarmt. Gott till råris med en sallad bredvid.
Kikärtslimpa (5-6 port)
3 dl kokt råris
2 konservburkar kikärter
2 morötter
1 gul lök
saften från ½ citron
1 burk krossade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
2-3 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
olivolja (till ugnsformen)
Slå bort spadet från kikärtorna och mixa dem tillsammans med citronsaften och vitlöken i en mixer eller med en stavmixer. Lägg ner det i en skål. Skala och riv morötterna. Skala och finhacka löken och blanda ihop alla ingredienser utan tomaterna i skålen. Sleva upp det som en limpa i en oljad ugnsform och sätt in det i ugnen på 225 grader i 20 minuter. Ta ut formen och slå över de krossade tomaterna och in i ugnen igen i 15 minuter till. Täck över med aluminiumfolie ifall det blir för mycket färg/bränt. För alternativ smak; byt ut 1 burk eller alla kikärtorna mot bönor eller linser, morötterna mot palsternacka eller rotselleri. Ät gärna en god råkostsallad till.
Krämig färs (ca 3 port.)
1 lök
1 stor morot
1-3 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 stor tomat
200 gram vegetarisk färs
1 färsk röd chili (eller ½ – 1 tsk torkad chili)
½ – 1 tsk finmalen vitpeppar
1 tsk paprika pulver (gärna rökt och starkt)
3 msk tamari (eller sojasås)
3 msk tomatpuré
3 msk ketchup
1-2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
1 fp iMat Fraiche (creme fraiche gjord på havre från Oatly)
Olivolja (till stekningen)
Häll ganska mycket olivolja i en stekpanna och fräs färsen. Rör om då och då. Skala och finhacka löken. Kärna ur fröna och finhacka chilin. Efter ett tag tillsätter du löken, finhackad chili (eller torkad), pressad vitlök, tomatpuré, paprikapulver, vitpeppar och 1 grovriven morot. Fräs någon minut under omrörning då och då. Slå sedan på hackad tomat, tamari, buljong, ketchup och fraichen. Rör om ordentligt och låt puttra i 2 minuter. Serveras gärna med fullkornspasta eller kokt potatis. För annan smak kan du byta ut moroten till palsternacka, rotselleri eller finhackad stjälkselleri.
Kålrotslåda (6 port.)
1 kg kålrot
2 stora morötter
1 msk grönsaksfond (eller 1 buljongtärning)
2 dl kokosmjölk
1 tsk finmalen vitpeppar
1 tsk malen muskot
2 ”linfröägg” (2 msk hela linfrö sjuds i 5 minuter med 6 msk vatten och sedan silar man bort fröna – slemmet som blir kvar är väldigt likt äggvita)
olivolja till ugnsformen
Skala kålrot och morötter och tärna dem. Koka dem i vatten tills de blir lite mjuka. Slå bort vattnet och mosa eller mixa med stavmixer så allt blir som mos. En del gillar att ha kvar lite bitar. Blanda i övriga ingredienser och olja en ugnsform och häll ner moset i. Ställ in i ugn på 180 grader i 1 timme. Istället för mos, potatis, råris o s v till din måltid.
Lasagne (4 port)
olivolja
1 dl röda linser
4 dl vatten
200 gram vegetarisk färs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 pkt krossade tomater (gärna smaksatt med chili eller vitlök)
2 dl grovriven rotselleri
lasagneplattor – helst fullkorn
1 tsk finmalen svartpeppar
1-3 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 msk tamari (eller sojasås)
Börja med att sätta på ugnen (läs på lasagneförpackningen vilken tid och gradantal du ska använda). Hetta upp ganska mycket olivolja i en kastrull och fräs sedan svartpeppar, 1 tsk chilipulver och spiskummin en kort stund. Lägg i färsen och fräs den snabbt under omrörning, häll upp det på en tallrik. Häll i lite olivolja i kastrullen igen och fräs resten av kryddorna en kort stund. Häll i vattnet, linserna, 1 hackad lök, 2 finhackade vitlöksklyftor och buljong. Koka upp och låt det koka under lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sedan tar du av kastrullen från spisen och slår i färsen, 1 hackad lök, tamari, krossade tomater, grovriven rotselleri och rör om så det blandas väl. Smöra eller olja en ugnsform. Börja med att lägga ett lager av färsblandningen i formen och sedan ett lager med lasagneplattor. Varva sedan och avsluta med färsblandningen överst. Du får själv avgöra hur mycket av lasagneplattorna du behöver använda, jag använder bara halva paketet (250 gr). Ställ sedan in det i ugnen, kanske du behöver täcka över lasagnen med folie efter en tid så det inte blir bränt. Denna lasagne är mycket mastig och mättande. Ät den med rårivna morötter, oliver och/eller sallad bredvid.
Majsgratäng (4 port)
8-10 potatisar
1 sötpotatis (kan bytas ut mot ytterligare 3 potatisar)
1 rödlök (eller gul lök)
1 burk majs (häll bort spadet)
1 pkt havregrädde (Oatlys i MAT)
2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
3 tsk spiskummin
3 tsk chilipulver
1-2 tsk rosmarin
olivolja
Tvätta och skölj potatis och sötpotatis och skiva dem tunt. Godast och nyttigast blir det med skalen kvar! Skala och skiva löken. Smörj en gratängform med olivolja. Lägg först ner ett lager med potatis i gratängformen. Sedan sötpotatis och löken. Avsluta med ett lager potatis överst. Häll ner havregrädde, buljong, majs och kryddor i en mixer. Mixa det en kort stund. Häll det över gratängen. Ställ in i ugn ca 50 minuter på 225 grader. Täck över gratängen med folie efter 15 minuter. Om du vill så kan du även press ner 1-2 vitlöksklyftor i gräddmixen.
Moussaka (ca 3 port.)
½ aubergine
5 potatisar
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
175 gram – 200 gram vegetarisk färs
1 dl olivolja
1 pkt havregrädde (Oatlys IMAT)
2 dl vatten
2 msk tamari (eller sojasås)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
Skiva potatis, lök och aubergine tunt. Värm upp hälften av olivoljan i en stekpanna och stek aubergineskivorna en kort stund på båda sidor tills de fått lite stekyta. Tag upp dem och lägg dem åt sidan. Fräs färsen och kryddorna i resten av oljan. Tillsätt sedan pressad vitlök, vatten, buljong, tamari och havregrädde. Låt koka upp under omrörning och ställ åt sidan. Lägg hälften av potatisskivorna i en smord ugnsform. Lägg sedan i aubergine och lökskivorna och häll sedan på det mesta av färsröran. Lägg i resten av potatisen och häll över det sista av färsröran. Ställ in i ugnen i 200 gr i ca 50 minuter. Täck över med folie när det har fått färg. Du kan även byta ut potatisarna till en squash, då behöver det bara stå inne i ugnen ca 30 minuter.
Nötgratinerad aubergine (4-6 port)
3 auberginer
olivolja
½ – 1 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk Kockens pizzakrydda (eller torkad oregano)
2-3 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
2 dl nötter (blanda gärna olika sorter, t ex hälften hasselnötter och hälften cashew)
Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort stjälkarna från auberginerna och dela dem i halvor på längden. Smörj en plåt eller ugnsform och lägg dem med skalet nedåt. Snitta dem i ett rutmönster med en kniv och pensla dem med lite olivolja. Sätt in dem 15-20 minuter i ugnen. Tag fram en skål och blanda ner nötter, tomatpuré och kryddorna. Pressa ner vitlöksklyftorna och slå på lite olivolja (2-3 msk). Mixa med en stavmixer (eller blanda alltsammans i en mixer). Vill du ha det lite kletigare eller lösare i konsistensen så mixa ner lite mer olivolja. Ta ut auberginerna ur ugnen, öka värmen till 200 grader och smeta ut nötröran jämt på alla auberginehalvorna. Ställ in dem i ugnen i 15-20 minuter till. Jättegott att äta till råris eller potatis, gärna med en god chilisås till.
Paprikagryta (5-6 portioner)
4-5 paprikor (gärna i olika färger)
3 tomater
1 stor rödlök (eller 2 små)
1 sötpotatis
2-5 vitlöksklyftor
1-2 färsk röd chili
1 pkt havregrädde
1 msk paprikapulver
2 tsk garam masala
2 dl tomatpuré
2 tsk tamari (eller sojasås)
50 gr smör (eller olivolja)
1-2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
1 dl vatten
Skär bort stjälk och fröhus ur paprikorna och strimla dem. Tärna tomaterna. Skala sötpotatisen och tärna den. Skala och strimla rödlöken. Rensa chilin från frön och finstrimla den. Häll i smör/olivolja i en stor kastrull. Pressa i vitlöken och lägg i chilin, rödlök och sötpotatis och låt det brynas några minuter, rör om ibland. Häll ner tomatpuré, tamari och kryddorna i kastrullen och rör om. Lägg ner paprika och tomater. Låt det brynas nån minut under omrörning. Häll ner buljong, havregrädde och vattnet. Rör om och låt det småkoka under lock ca 15 minuter. Rör om ibland. Supergod gryta som fungerar utmärkt med råris eller kokt potatis. Använder du buljongtärningar kan du utesluta tamari så det inte blir för salt. Får du inte tag i sötpotatis så kan du byta den mot 2 vanliga potatisar.
Raw nötfärs
100 gram pekannötter (kan bytas ut mot paranötter eller valnötter)
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk tamari (kan bytas mot sojasås
Mixas samman – klart! Bäst är givetvis om man använder blötlagda (över natten) nötter, slå i så fall bort blötläggningsvattnet. För annorlunda smak kan man även blanda ner en eller flera av riven morot, rotselleri eller palsternacka. Färsen blir inte lika ”mastig” då. Denna nötfärs (”raw färs”) är mycket god och suverän att använda till olika raw food-rätter, t ex raw lasagne, raw färs med ”zucchinispagetti” eller min favorit – raw tacos där man använder några stora sallads- eller kålblad som ”tacoskal” och serveras med en god salsa, lök och valfria grönsaker.
Rotsaksgratäng (3-4 port)
1 palsternacka
½ sötpotatis
1 gul lök
6 potatisar
2 tomater
½ kryddburk rosépeppar
1 msk tamari (eller sojasås)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 vitlöksklyftor
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk rosmarin
1 pkt havregrädde (Oatly iMat)
Skiva alla rotsaker, lök och tomater tunt. Blanda havregrädden, kryddor, pressad vitlök, buljong och tamari med en mixer. Smöra/olja en gratängform och lägg ett lager med blandade rotsaker först och sedan löken. Slå på lite av gräddmixen. Lägg på tomatskivorna och sedan resten av rotsakerna. Slå på resten av gräddmixen och ställ in i ugnen på 200 gr i ca 50 minuter. Täck med folie när gratängen börjar få färg.
Saffransblomkål (ca 4 port.)
1 blomkål
1 pkt havregrädde iMat
1 pkt saffran (0,5 gr)
1 tsk gurkmeja
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 färsk röd chili
1 dl pinjenötter (kan uteslutas)
Olivolja
Rensa bort blad och dela upp blomkålen i buketter. Använd även stammen som du kan dela i bitar. Skala och strimla löken och fräs den i olja med chili, saffran, gurkmeja och vitlök någon minut. Häll i havregrädden och koka upp. Lägg ner blomkålsbuketterna och sjud under lock ca 7-10 minuter. Rör om ibland. Lägg i pinjenötterna sista minuten och rör om. Passar till råris eller kokt potatis.
Senapsgratäng (4 port.)
7-8 normalstora potatisar
salladskål (kallas även Kinakål)
3 tomater
1 pkt iMat havregrädde
4-5 msk dijonsenap
½ dl olivolja
2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2 msk Kockens pizzakrydda (eller oregano)
1 tsk rosmarin
2 tsk dragon
1 tsk finmalen svartpeppar
Tvätta potatisen och skiva dem tunt. Hacka så mycket salladskål du önskar, använd den ”krispigare” sidan av den, den vita s k ”rotsidan”. Skiva eller hacka tomaterna. Värm upp havregrädden i en kastrull. När det börjar bli varmt så rör i buljongen. Rör sedan i senapen och alla kryddor. Smörj en ugnsform med olivoljan. Lägg ett lager med potatis, sedan salladskålen och tomaterna. Avsluta med potatis överst. Slå över såsen och ställ in gratängen i ugn på 200 gr ca 50 minuter. Täck med folie efter ca 15 minuter.
Senapsgryta (3-4 port)
1 aubergine (kan bytas ut mot squash)
1 paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt havregrädde (Oatlys iMat)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
2-3 msk dijonsenap (förslagsvis Grey Poupon som inte innehåller ättika eller vinäger)
3 tsk curry
2-3 msk ketchup
1 tsk finmalen svartpeppar
1 msk tamari (eller sojasås)
olivolja
Skär tärningar av auberginen och stek i mycket olja. (Om du använder squash behövs det inte så mycket olja) Lägg dem sedan åt sidan. Häll olja i en kastrull och värm upp. Lägg i tärnad paprika och pressa i vitlök. Fräs under omrörning ett par minuter och lägg sedan i hackad lök. Häll på kryddorna och tamari och låt det fräsa ett par minuter under omrörning. Smula i buljongen och lägg i senap och ketchup. Häll i havregrädden och rör om så att allt blandas ordentligt. Slå i auberginen (eller squashen) och det är klart att serveras. Passar utmärkt till fullkornspasta, quinoa eller råris.
Stroganoff (2-3 port)
2 vegetariska korvar
½ squash
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 pkt havregrädde (Oatlys iMat)
1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
1 dl ajvar relish
1 msk tamari (eller sojasås)
2-3 tsk paprikapulver
olivolja (till stekningen)
Stek korvarna i lite olja i en stekpanna och ta sedan upp dem och skär dem i slantar. Skär löken och squashen i mindre bitar och stek dem ett par minuter i olja. Lägg i korvslantarna och resten av ingredienserna, rör om och låt det sjuda ett par minuter. Du kan även prova att röra i en msk tomatpuré för mer smak. Serveras med fullkornspasta eller råris och någon sallad bredvid. Givetvis kan du byta ut korvarna mot något annat vegetariskt; grytbitar, kebab, o s v.
Veganstuvade makaroner (ca 4 port.)
5 dl idealmakaroner
1 liter havredryck
1 tsk vitpeppar
½ tsk muskotnöt
1 tsk finmalen svartpeppar (kan uteslutas)
Häll ner makaronerna och havredrycken i en stor kastrull, låt det koka upp. Sjud det på medelvärme i ca 15 minuter (smaka av makaronerna så du vet när de är färdigkokta). Rör om då och då. När de kokat färdigt blandar du i kryddorna. Smakar precis som ”vanliga” stuvade makaroner men man behöver inte vara lika rädd för att det ska brännas vid. Gott med ketchup och någon vegetarisk korv till. Jag har även provat med fullkornsmakaroner men det blir inte alls lika gott då de inte suger åt sig havredrycken så bra, även om det är nyttigare givetvis. Då får du öka koktiden till den dubbla som står på förpackningen. För starkare smak kan du även koka med ½ – 1 färsk finhackad röd chilli och för ”ostigare” smak kan du blanda ner 1 msk B-jäst (näringsjäst).
Vegetarisk färssås (ca 3 port.)
175 gram – 200 gram vegetarisk färs
1 pkt krossade tomater (gärna någon kryddad variant)
2-3 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 palsternacka (eller en morot/en bit rotselleri)
1 gul lök
1 tsk finmalen svartpeppar
1 msk oregano
1 msk tamari (eller sojasås)
ev 2-3 msk ketchup (om du vill ha lite sötare smak)
olivolja (till stekningen)
Häll ganska mycket olivolja i en stekpanna och fräs färsen. Rör om då och då. Efter ett tag tillsätter du 1 hackad lök, pressad vitlök och 1 grovriven palsternacka (eller rotselleri). Fräs någon minut och slå sedan på tomaterna, tamari, ketchup och kryddorna. Rör om och låt puttra i 2 minuter. Serveras gärna med fullkornspasta och lite rårivna morötter.
Vegetariska revben (6 port.)
2 pkt vegetariska filéer
olivolja
finmalen svartpeppar (kan uteslutas)
Till glazen/marinaden:
2 dl ketchup
1-2 msk finriven färsk ingefära
2-3 msk agavesirap
3-5 pressade vitlöksklyftor
1 tsk chilipulver
1 msk tamari (eller sojasås)
2-3 msk dijonsenap
Sätt ugnen på 225 grader. Stek vegofiléerna i lite olivolja på båda sidor så de bryns och krydda eventuellt med lite svartpeppar. Blanda under tiden alla ingredienser till glazen/marinaden i en plastbunke/skål. Vänd ner vegofiléerna i plastbunken och se till så att alla bitar får rikligt med glaze/marinad på sig. (Hit går det bra att förbereda dagen innan och täcka över bunken/skålen för att stå i kylen över natten.) Olja en ugnsform och fördela vegofiléerna jämt i den. Ställ in den mitt i ugnen 1-1 ½ timme. Kolla till bitarna och ta ut formen och vänd på dem med jämna mellanrum. Ju längre du har dem inne desto knaprigare blir ytan på dem, men behöver samtidigt mer omsorg så de inte bränns.
Du kan även använda Anammas vegobitar istället för filéerna eller andra sorters vegofiléer/bitar.
Här kan du läsa om örtbuljongen Herbamare med låg salthalt av www.avogel.se
SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON