Hälsogröt

Här är ett recept på en gröt som är basbildande, den är i grunden densamma som Alf Spångbergs Hälsogröt Special som du kan köpa färdigblandad i hälsokostbutiken. Det blir billigare att köpa de olika ingredienserna och blanda själv. Ingredienserna som du behöver inhandla är; linfrö, krossat bovete, hirsflingor, loppfrö (psylliumfrö), russin, quinoa och amaranth. De två sista ingredienserna finns att köpa i hälsokostbutiken om du inte finner dem i livsmedelsbutiken. De andra hittar du i vanliga välsorterade livsmedelsbutiker. 

Blanda ungefär lika delar av krossat bovete, amaranth, hirsflingor och quinoa i en stor burk. Lite mindre av linfrö och loppfö. Russin blandar du i efter egen smak. Sedan tar du 1 dl av grötblandningen och kokar upp tillsammans med 1,5 dl vatten per portion. Vattenmängden kan ökas om så önskas. Detta kokas försiktigt under lock 10 minuter under omrörning då och då. 

Jag brukar tillsätta Havredryck (havremjölk). Om du inte gillar havresmaken kan du testa rismjölk, mandelmjölk eller liknande. Undvik helst sojamjölk eftersom det inte är speciellt nyttigt (se Soja). Eller så kan du själv göra Nötmjölken

För extra god smak tillsätter jag även 6-8 blötlagda mandlar och några blötlagda fikon och/eller aprikoser. Nötter ska helst läggas i blöt 12 timmar, t ex över natten. Detta för att kunna tillgodogöra sig de livsnödvändiga enzymerna. Den torkade frukten lägger du först i en sil och spolar av med det varmaste kranvattnet i 30 sekunder, detta gör att du spolar bort svavlet (besprutningsmedel – ska ej förväxlas med nyttigt svavel som finns i en del råa frukter och grönsaker!) och eventuella parasiter dör. Sedan blötlägger man frukten i vatten över natten. Efter detta står de sig några dagar i kylskåpet. Slå ej bort vattnet som de blötlagts i! Det kan du blanda med lika delar vatten och dricka, det är väldigt nyttigt! Till sist brukar jag strö 1-3 tsk nyponskalmjöl över gröten på tallriken. Detta finns i hälsokostbutiken eller välsorterade livsmedelsbutiker. 

Det är både gott och nyttigt att strö något av följande över hälsogröten på tallriken: solrosfrön, oskalade sesamfrön, pumpafrökärnor eller riven kokos. 

Denna hälsogröt kan användas som ett hälsosammare frukostalternativ istället för smörgåsar, ägg, mejeriprodukter, m m. Men om du önskar uppnå optimal hälsa, eller bli frisk från någon kronisk sjukdom, bör du hoppa över att äta frukost helt och hållet! Läs mer om detta under Börja dagen lättsamt! 

Hälsogröten är fiberrik och stimulerar tarmperistaltiken kraftigt vilket motverkar både förstoppning, felaktig tarmflora och dålig tarmhälsa. Därför rekommenderar jag ofta hälsogröten till personer med ”trög mage” och allehanda magbesvär. För bäst effekt kan du äta hälsogröten som kvällsmat och du kan optimera måltiden genom att först äta en handfull med färska groddar eller dricka ett glas grönsaksråsaft innan du börjar förtära gröten. Detta motverkar att matsmältningsleukocytosen utlöses och skänker både livskraft och enzymer vilket hjälper kroppen att bättre tillgodogöra sig näring från måltiden.
(RUBEN ANDERSSON)