Gröna drinkar

Något av det absolut nyttigaste man kan äta är Gröna drinkar. De innehåller pulveriserade och torkade växter och alger som är fulladdade med näringsämnen, livskraft, enzymer och fibrer. Detta gör att kroppen har väldigt lätt för att absorbera dem och balansen mellan de olika näringsämnena är helt naturlig. Jag vill varmt rekommendera alla att dricka Gröna drinkar istället för andra dyra kosttillskott (se Kosttillskott). Drick dem som ett uppiggande mellanmål eller innan en måltid. Se till att tugga på varje klunk och blanda med saliv innan du sväljer ner det! 

”Låt oss alla hålla oss själva och våra barn friska, fria från sjukdom, genom att införliva det gröna bladets krafter med vår organism i rikt mått!” (Inga Brolin i boken ”Leva med örter”) 

Gröna drinkar är troligen det mest renande, läkande och uppbyggande man kan dricka. Det är väldigt bra för tarmfloran, innehåller mycket levande kalcium och är läkande, basbildande, renande och stärkande för kroppens alla vävnader. Förutom att de är närande hjälper de effektivt till med kroppens avgiftning och utrensning. Mycket av den effekten kommer från drinkens stora innehåll av enzymer, livskraft och mineralämnen.

Bladgrönt är väldigt rikt på nitrat (ska ej förväxlas med nitrit!) som hjälper kroppen att göra blodkärlen mer vitala och elastiska. Henrik Ennart skriver i boken ”Happy food”: ”1998 gick Nobelpriset till forskare som kunde visa att effekten beror på att gasen kväveoxid, som mjukar upp kärlen, bildas i kärlväggen. 

Sedan dess har bland annat svenska forskare vid Karolinska institutet upptäckt att nitratrika grönsaker sänker blodtrycket i nivå med mediciner, och att bakteriefloran i både munnen och tarmen spelar en viktig roll för den positiva effekten. Se upp med antibakteriella munsköljmedel alltså!

Genom att äta nitratrika bladgrönsaker som ruccola, spenat, mangold och nässlor, alltså precis det som våra förfäder alltid gjort, kan vi stimulera blodkärlens funktion. Faktum är att gröna bladgrönsaker jämt och ständigt sticker ut som nyttiga i alla möjliga forskningsstudier.”

Han fortsätter: ”År 2015 kunde forskare rapportera att nitratrika grönsaker skyddar tarmslemhinnan och förebygger inflammation i tarmen. Nitrat fungerar helt enkelt som effektiv gödning för en sund tarmflora, så kanske är detta en av hemligheterna bakom att gröna bladgrönsaker är så bra för oss.”

Ett annat livsnödvändigt och mycket stärkande ämne i gröna blad är klorofyll som har nästan exakt likadan molekylsammansättning som hemoglobinet i vårt blod, det enda som skiljer de båda åt är att klorofyllmolekylen är uppbyggd runt en magnesiumatom medan hemoglobinmolekylen är uppbyggd kring en järnatom. Kroppen byter mycket enkelt ut magnesiumet till järn och bildar blod (hemoglobin) av det. Då allt bladgrönt även innehåller mycket järn är det mycket gynnsamt för kroppen och blodbildningen. Man kan även likna klorofyll vid koncentrerat solljus. Just därför kan det vara till god hjälp att äta mycket bladgrönt och dricka Gröna drinkar om man lider av vinterdepression.

”År 1915 fick Rickard Willstäter nobelpriset för sin analys av klorofyllmolekylens byggnad. Han hade klarlagt, att den består av: väte, syre, kväve, och kol – grupperade kring en atom magnesium.

År 1930 fick Hans Fischer nobelpriset för sin analys av hemoglobinmolekylens byggnad. Han hade konstaterat, att den består av exakt samma fyra grundämnen: väte, syre, kväve, kol – kring en atom järn.

Således hade det visat sig att klorofyllmolekylen ägde en slående likhet med hemoglobinmolekylen. Denna likhet kunde ej vara tillfällig – det måste existera något samband, ett starkt samband, mellan bladets gröna och blodets röda färgämne!

Ja, så har man nu verkligen konstaterat vara fallet. Man fann nämligen, att när klorofyllet i det gröna bladet passerade människans matsmältningsapparat och sönderdelades, visade dess produkter ännu större släktskap med blodets färgämne än det ursprungliga klorofyllet självt.

Ett intressant experiment
Hans Fischer frågade sig nu: när det vid blodbrist saknas hemoglobin i blodet, kan detta då ersättas genom tillförsel av klorofyll? Han prövade – och nådde förvånansvärda resultat.

I hast togs nyheten upp av en rad forskare vid europeiska och amerikanska universitet. Man prövade klorofyllet vid massor av olika sjukdomar. Resultaten överträffade alla förväntningar! I juli månads nummer av den officiella ”American Journal of Surgery” publicerades en rapport över resultaten vid försök med inte mindre än 1 200 fall av olika infektionssjukdomar. Vid vartenda fall hade man kunnat anteckna i sjukhusjournalen utskriven som fullt återställd. Och bland de botade sjukdomarna märktes så svåra fall som ”brusten blindtarm”, ”begynnande bukhinneinflammation”, ”elakartade bensår”, ”benröta”, ”framskriden pyorré” och svårartade inflammationer i luftvägarna och näshålan. 1 000 fall av infektioner i andningsorganen hade blivit behandlade under doktorerna Robert Ridpaths och Carrol Davis’ ledning – med klorofyll. I sin rapport skriver de, att de ”inte sett ett enda fall, där inte patienten blivit fullt återställd eller åtminstone en förbättring inträtt.”

Klorofyllet stärkte cellerna. Det dödade bakterierna och stoppade deras förökning. Det mobiliserade kroppens egna resurser till effektiv kamp mot sjukdomen. Kort sagt: det var det bästa antiseptiska medel, man hittills prövat!

Alla de vanliga, antiseptiska medlen har ju den nackdelen, att de skadar kroppens vävnader samtidigt som de dödar bakterierna. Men med klorofyllet var det tvärtom. På samma gång, som det avlivade bakterierna, stärkte det kroppens vävnader.

Botandet av dessa 1 200 vitt skilda sjukdomsfall var resultatet av en samverkan mellan det gröna färgämnet klorofyll och det röda färgämnet hemoglobin inom den mänskliga organismen. Dessa två ämnen stod sålunda inte blott i ett kemiskt utan även i ett levande, organiskt samband med varandra.

Tillsammans bildade de en helande faktor av en kraft, som kom hela den vetenskapliga forskningen att hålla andan.”
(Arvid Hallström i boken “Det gäller din hälsa”)

”Klorofyll bär betydande mängder av syre med sig och detta spelar en avgörande roll i försörjningen av de aeroba bakterierna. Därför blir vår tarmflora och allmänhälsa bättre ju mer klorofyll vi konsumerar. När man betänker att gröna bladväxter är den stora källan till klorofyll, är det svårt att hitta ett bättre sätt att konsumera klorofyll än att dricka gröna smoothies. 

Klorofyll har visat sig verksamt i förebyggandet och läkningen av flera olika former av cancer och arterioskleros. En mängd vetenskaplig forskning visar att det knappt finns någon sjukdom som inte skulle kunna vara hjälpt av klorofyll. För att beskriva klorofyllets alla läkande egenskaper skulle jag behöva skriva en hel separat bok. Så jag har istället gjort en lista över några av de läkande egenskaper denna substans bär på.

Klorofyll:
– Höjer blodstatusen
– Hjälper till att förebygga cancer
– Förser organen med järn
– Gör kroppen mer alkalisk
– Motverkar de gifter vi får i oss
– Förbättrar anemiska tillstånd
– Rensar och fräschar upp tarmvävnaden
– Hjälper till att rena levern
– Hjälper vid läkning av hepatit
– Reglerar menstruationen
– Hjälper vid blödarsjuka
– Förbättrar mjölkproduktionen
– Hjälper sår att läka snabbare
– Utplånar kroppslukt
– Motverkar bakterier i sår
– Renar tand- och tandköttsstrukturen vid blödande tandkött
– Tar bort dålig andedräkt
– Lindrar halsont
– Är rengörande vid gurgling
– Hjälper inflammerade halsmandlar
– Lenar vid magsår
– Lindrar smärtsamma hemorrojder och plitor
– Hjälper mot förkylningar
– Återvitaliserar blodkärlen i benen
– Förbättrar åderbråck
– Minskar smärta orsakad av inflammation
– Förbättrar synen”
(Victoria Boutenko i boken ”Grönt för livet”) 

I början av 1980-talet skrev Ann Wigmore följande om klorofyll i boken ”Doktor Ann Wigmores hela program”: ”När man applicerar klorofyll på hudsår, infekterade sår och utslag ger det inte bara lindring och tar bort dålig lukt, utan påskyndar även läkningsprocessen. Tandläkare har i mer än 20 år använt klorofyll för att förhindra tandröta, klorofyllet ser till att det blir en riktig oral ekologi. När kariesproducerande bakterier dyker upp fungerar klorofyllet som ett avloppsystem och förstör de skadliga bakterierna genom att utsätta dem för stora doser syre. Vid Tel Aviv-sjukhuset har man med framgång behandlat inflammation i bukspottkörteln hos djur genom att injicera klorofyll. Anderson Hospital och Tumor Institute i Houston använder klorofyll man utvunnit ur vetegroddar, för att motverka de skadliga effekter som kända cancerframkallande kemikalier har på levande celler. (Journal of Nutrition and Cancer, våren 1979.)”

 Hon fortsätter: ”Klorofyll, som finns i bl a brysselkål, broccoli, spenat och bladrik sallad, är det viktigaste ämnet vid förhindrande av mutationer. Klorofyllextrakt minskar definitivt mutationsaktiviteten hos kända, cancerframkallande ämnen. Tomater, gurka, selleri och andra grönsaker, som inte innehåller så mycket klorofyll, motverkar inte mutationer lika bra, enligt forskning gjord av Dr Chiu-Nan Lai, Ph.D.

Nedan följer några användningsområden för vetegräsklorofyll:
Renar blodströmmen.
Motverkar infektioner.
Förhindrar karies.
Kan användas till sköljning av slidan.
Kan användas som gurgelvatten när man har ont i halsen.
Ger lindring vid huvudvärk.
Lindrar pyorré i munnen.
Hindrar att håret blir grått genom sina hälsosamma näringsämnen.
Kan användas för att sterilisera vatten.
Är en källa till färska, levande vitaminer.
Ögonbad.
Hudrengöring. Klorofyllets näring kan även absorberas genom huden.
Normaliserar blodtrycket.
Ger järn i blodet, vilket underlättar cirkulationen.
Innehåller laetrile (B17), som selektivt förstör cancerceller, men inte har någon inverkan på vanliga celler.
Ärr i lungorna från inandning av syrahaltiga gaser kan försvinna med klorofyll.
Minskar de skadliga effekterna av röntgenbehandling.
Absorberar strålning från TV.
Oskadliggör skadliga oorganiska kemikalier (som t ex fluor).
Stärker kroppens eget immunförsvar mot sjukdomar.
När jag var 16 år använde jag vetegräsomslag på en infektion som det gått kallbrand i. Läkarna hade sagt att jag inte hade en chans att överleva.”

Gröna drinkar, vilka till största delen innehåller bladgrönt, är ett mycket kraftfullt livsmedel att förtära vid sjukdom, trötthet och ålderskrämpor – och givetvis ännu bättre i förebyggande syfte. ”Vid nästan alla slags sjukdomar visar det sig, att just den vegetabiliska näringen åstadkommer överraskande resultat, undanröjer sjukdomsorsakerna, bygger upp hälsan och skapar en kroppslig och själslig förnyelse. I det gröna bladet ligger livets största fysiologiska hemlighet. Det innehåller alla de vitaminer, mineraler och äggviteämnen, alla de läkande och undergörande safter, upplagrade ljusvibrationer och strålar, som äro oundgängliga för att den mänskliga kroppens organ skola kunna fungera felfritt.” (Are Waerland i boken ”Hälsans handbok”) 

Så här skriver Victoria Boutenko om bladgrönt i boken ”Grönt för livet”: ”Gröna blad (bladgrönsaker) har ingen egen avdelning i vår matpyramid eftersom människor aldrig har sett dem som ”riktig mat”. Morotsblasten innehåller många gånger mer näring än själva moroten, men den allmänna åsikten är att den gröna delen är för kaniner, får och kor, och det har hindrat oss från att äta morotsblast i våra sallader. Vi kastar alltså slentrianmässigt bort den näringsrikaste delen av morotsplantan! Människan tycker att roten är mycket godare än blasten eftersom den innehåller mer socker och vatten. Blastens överflöd av näring gör dess smak mer bitter.” 

Hon fortsätter: ”En dag, medan jag läste en bok om biologi, blev jag förbryllad över växters härdiga konstruktion. Det var tydligt att cellulosan, som är det växten till största delen består av, har en av de starkaste molekylära strukturerna som finns på vår planet. Bladgrönt innehåller fler värdefulla näringsämnen än något annat livsmedel, men all denna näring finns inpackad i växtens celler. Dessa celler är gjorda av ett kraftigt material (antagligen för plantans överlevnad) som gör det svårt för djur att äta dem. För att frigöra alla de viktiga näringsämnena ur cellerna måste de krossas. Det är dock inte det lättaste, och det är därför man måste tugga gröna blad mycket noga för att de ska ge oss den näring vi behöver. Med andra ord behöver vi tugga våra bladgrönsaker ända tills de antar en krämig konsistens, om de ska göra någon nytta för oss. Dessutom måste vår mage, för att vi ska kunna smälta de frigjorda mineralerna och vitaminerna, ha en mycket stark saltsyra med ett pH-värde på mellan 1 och 2. Dessa två förutsättningar är absolut grundläggande och nödvändiga för att vi ska kunna ta upp bladgrönsakernas näring.” 

”Dr Franz Miller har sagt: ”Hos djur som man i forskningssyfte gjort anemiska har man sett att klorofyll har samma snabba näringsuppbyggande effekt som järn.” Detta kan kanske inge hopp hos dem som har kronisk blodbrist trots att de intar ett fullgott järntillskott. 

Emil Burgi från Bern i Schweiz har gjort ytterligare undersökningar och säger: ”Klorofyll rekommenderas som ett utmärkt specialmedel vid olika slag av blodbrist för att förbättra det allmänna hälsotillståndet och hjärtverksamheten och för att sänka för högt blodtryck. Vid hjärtblock och hjärtsvaghet i samband med onormalt högt blodtryck visade sig klorofyll medföra en långsamt, men påtagligt, förbättrad hjärtverksamhet. Klorofyll stimulerade peristaltiken, förbättrade tarmfunktionen och verkade milt urindrivande.”” (Kurt W Donsbach i häftet ”Alfalfa”)

Gröna drinkar innehåller mycket fibrer som stimulerar tarmperistaltiken och ger mycket näring till de goda tarmbakterierna. Bladgrönt hjälper till att stimulera magsyraproduktionen i magsäcken när det intas som Grön drink eller grön smoothies vilket är oerhört bra för hälsan då näringsbrist ofta uppstår just för att man har för lite magsyra. Det kan vara svårt att verkligen tugga bladgrönt ordentligt så att näringsämnena i dem frigörs och blir upptagliga för kroppen. Gröna drinkar är svaret på det då de redan är ”förtuggade” genom att de redan är mixade (pulverform) eller att man mixar dem själv.

Drinken brukar ha en kraftigt uppiggande effekt vilket gör att de inte bör drickas för sent på kvällen för då kan det bli svårt att somna när man har lagt sig. Ta drinken mitt på dagen eller direkt när du kommit hem från jobbet, vid 16-17 tiden för bästa effekt. Detta är det enda s k kosttillskott jag anser att man verkligen skulle kunna tänkas vara i behov av. Och då det innehåller mest bladgrönt och alger i deras naturliga och obehandlade form (förutom vätskan som är borttagen i torkningsprocessen men som du sedan tillsätter själv) ser kroppen det som mat vilket gör att man utan bekymmer kan dricka det dagligen hur länge som helst utan att dess effekt förloras. Alla de olika fabrikat som jag har sett på marknaden är av mycket bra kvalitet! De jag känner till är bl a; Mighty greens, Living greens, Super greens, Alka greens och Ledins hälsodryck. Alla de uppräknade smakar väldigt gräsaktigt vilket gör att en del personer har svårt att få i sig dem. Därför vill jag varmt rekommendera Optimal greens (från Vital Body & Soul) som har en mycket bättre och godare smak än de andra. Den är också mycket mer prisvärd eftersom den är mycket billigare än de övriga. De flesta Gröna drinkarnas dosering är 1 msk i ett glas vatten, likaså Optimal greens. Extra god blir smaken om du blandar det i Lemonaden men du kan även byta ut vattnet mot antingen kokosvatten eller rejuvelac vilket ökar hälsovärdet än mer på drinken. Se till att röra ut pulvret ordentligt i glaset innan du dricker (egentligen tuggar!) det sakta klunkvis. Du kan också prova att blanda i 2-3 tsk pulver i någon grönsaksråsaft (se Råsafter) så får du en supernyttig drink! En Grön drink kan vara till stor hjälp när man försöker undvika att äta sötsaker i tid och otid. När man känner sötsuget brukar det helt försvinna om man istället för godis dricker en Grön drink! Detta beror givetvis på att det ”missriktade näringsbegäret” (sug efter något sött) tillfredsställs genom att det egentliga grundbehovet av näring åtgärdas genom drinken. 

Man kan också byta ut en måltid mot en Grön drink om man vill. Då kan man blanda i lite mer ingredienser och köra det i en mixer för att få drinken lite mer matig och mättande. Du kan givetvis själv prova dig fram vad du tycker är gott att mixa i. Jag själv brukar blanda i något eller några av följande saker: 

Grunden utgörs av 3-5 dl klorfritt vatten och 1 msk Optimal greens (eller någon annan ”greens”).

Sedan blandar jag i någon sallad (isberg, ruccola, maskrosblad, romansallad, spenat o s v) som jag grovhackar först
Groddar (alfalfa, mungbönor, bockhornsklöver, gröna linser o s v)
Persilja (hacka den lite först)
Gurka (i bitar)
1 msk honung
1-2 tsk nyponskalmjöl (eller nyponpulver)
Extra matig och mättande blir drinken om man blandar i en halv avokado
För lite extra god smaksättning kan man tillsätta någon färsk kryddört (t ex citronmeliss, salvia, basilika, mynta)
1-2 tsk färsk finriven ingefära är också både gott, nyttigt och välgörande att blanda i
Önskar man lite syrligare smak kan man pressa i lite citron- eller limesaft 

Mixa alltsammans och det är klart! Det går bra att slå upp den på flaska med kork/lock och förvara i kylen över natten. 

OBS! Tänk på att aldrig blanda i frukt och bär – enda undantaget är citron och lime – då kroppen inte kan hantera detta optimalt tillsammans! (se Blanda inte frukt med annan föda)
(RUBEN ANDERSSON) 

Läs även Gröna blad