Godsaker

Klicka på länkarna nedan för att välja recept.

God mellanmåls-drink

Kryddnötter

Nyttiga chips

Nötgodis

God mellanmåls-drink

1 banan
2 dl Havredryck (gärna av märket Oatly)
1 msk riven kokos
1 tsk Carob
(ev även 1 msk solrosfrö och 1 tsk honung)
Blanda allt i en mixer och kör i en minut. Klart att dricka som mellanmål.

Carob är frukten av Johannesbrödträdet, köpes som pulver i hälsokostbutik. Carob påminner mycket om vanlig choklad i smaken. Man kan ta andra frukter istället för banan, ex melon, päron osv. Eller så kan man givetvis blanda flera frukter efter egen smak. För att få drinken mera lik en milkshake så kan du tillsätta kokosmjölk. Tugga på varje klunk så kroppen kan smälta det riktigt och så att du inte sväljer ner luft som blir från mixningen!

Kryddnötter

3 dl nötter ( 200 gr) – sötmandel, cashew, hasselnöt eller pekannöt.
1 tsk paprikapulver (gärna rökt och stark variant)
½ tsk cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala (eller curry)
1 tsk finmalen svartpeppar
1 ½ msk vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla kryddorna i en skål. Rör ner vattnet så alla kryddor blir upplösta. Slå i nötterna och rör om så alla nötter får lite av kryddblandningen på sig. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dem så de inte klumpar ihop sig. Ställ in i ugnen i 10-12 minuter. Kan ätas varma eller kalla. Prova andra kryddor för alternativ smak, t ex kanel, vitlökspulver, Colman’s senapspulver, m m. Tycker du inte om så starkt kryddade nötter så minskar du bara ner mängden kryddor.

Nyttiga chips

Oskalade potatisar
Vitlökspulver
Paprikapulver
Finmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på den. Skiva potatisarna tunt med osthyvel eller potatisskalare (eller mandolin om du har) och fördela dem på bakplåtspappret. Krydda och sätt in dem i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut dem och vänd på alla skivor och krydda igen. In i ugnen i 20 minuter till. Alternativa kryddor: chilipulver, lökpulver, cayennepeppar, curry, torkad dill, m m (undvik salt som är onyttigt). Ett supergott och nyttigt snacksalternativ – ät dem gärna varma och nygjorda.

Nötgodis (ca 25 bollar)

2-3 msk honung
2 dl grovhackade valfria nötter  (t ex sötmandel, cashew, hasselnöt, valnöt, pekannöt)
4 msk riven kokos
4 msk sesamfrön (gärna oskalade)
2 msk havrekli (eller vetekli)
½ dl saft från pressad apelsin eller citron

Blanda alltsammans, utom hälften av havrekliet, i en skål och kör sedan med en stavmixer. Blanda sedan i resten av havrekliet och rör om med sked. Forma smeten till små bollar eller kakor och lägg dem på en tallrik. Ställ dem för att torka 3 timmar i rumstemperatur, vänd på dem någon gång under torktiden. Gör inte bollarna för stora eller kakorna för tjocka för då torkar de inte speciellt bra! Håller sedan upp till 1 vecka i kylskåpet. Du kan själv variera söthetsgrad genom mängden honung du mixar i.


SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON