Då det blivit en sådan hysteri kring ”sockerhalten” i frukt och att det skulle vara skadligt och fettbildande väljer jag att bemöta det lite kort nedan (klicka på en länk om du vill läsa mer om något ämne).
När det gäller ”vetenskapen” tar man ETT näringsämne (om det är ”vetenskapliga studier” på något livsmedel) och forskar på det. Detta är grundat i en TEORI som man vill ”bevisa” genom vetenskaplig forskning. Om man tar t ex fruktos (fruktsocker) ur en frukt eller ett bär och endast äter det blir påverkan på kroppen liknande som när man äter vanligt socker. Det man missförstår i denna teori är att effekten blir en helt annan när man äter hela frukten som förutom fruktos innehåller bl a; enzymer, livskraft, protein, fett, vatten, fibrer, vitaminer, mineraler, m m. Dock kan blodsockret påverkas negativt om man äter frukt eller bär som ”gemene man” gör – d v s att man inte tuggar noggrant och att man ofta blandar frukt och bär med annan föda – vilket medför att frukten JÄSER i magen och då omvandlas en del av fruktoset (fruktsockret) till alkohol (små mängder!). Och som alla vet är alkohol en ”snabb kolhydrat”. Dessutom skapas jäsningssyra vilket gör det hela än värre! En av effekterna av detta blir ett snabbt förhöjt blodsocker, men att ge frukten skulden för detta är att glömma sambandet mellan Orsak & Verkan, vilket ofta sker när det gäller ”vetenskaplig forskning”.
Harvey Diamond skriver i boken ”Fit for life – hälsoboken”: ”Det finns emellertid en aspekt av candida som är särskilt viktig att förstå: om du har denna jästorganism i din kropp, och det har nästan alla, var då försiktig med frukt eller något annat som kan jäsa i kroppen. FRUKT KAN BARA FÖRVÄRRA EN CANDIDAINFEKTION OM DEN ÄTS PÅ FEL SÄTT. När man äter enbart färsk frukt och på fastande mage, så kommer den inte att jäsa! Detta är nyckeln. När du äter tillagad frukt eller frukt tillsammans med andra livsmedel, ruttnar den och jäser i magen. Candidajästen förökar sig på jäsbar mat – kolhydrater. Genom att man endast konsumerar färsk frukt när magen är helt tom, finns det ingen möjlighet för bakterier eller jäst att jäsa.”
Han fortsätter: ”Ät frukt på rätt sätt
Rubriken ovan kanske får dig att fråga: ”Vad menar ni med att äta frukt på rätt sätt? Man stoppar den i munnen och tuggar i sig den.”
Visst är det sant, men det är också mycket viktigt att du förstår hur kroppens matsmältningsorgan fungerar. Frukten utnyttjas bäst och effektivast under mycket specifika kroppsliga förutsättningar. Frukt har en unik egenskap, vad beträffar dess nedbrytning.
Som jag tidigare påpekade i min beskrivning av rätt sammansatt kost, behöver maten ligga kvar i magsäcken i ungefär tre timmar. Det enda undantaget är just frukt. Frukt är det enda födoämne som inte behöver brytas ner i magsäcken. Den innehåller egna nedbrytningsenzymer och är, när den är mogen, i princip redan färdigsmält. Därför behöver den bara ligga kvar i magsäcken mellan tjugo och trettio minuter, innan den kan passera ut i tarmarna, där kroppen tar upp och tillgodogör sig dess näringsämnen.
Observera att frukt innehåller alla nödvändiga näringsämnen, som kroppen behöver för att uppehålla livet. De innefattar glykos från kolhydrater som ger energi och vitaminer, mineraler, fettsyror samt aminosyror som bygger upp protein. Det är här som ordet rätt kommer in. För att kroppen ska kunna använda dessa livets byggstenar, måste två viktiga krav uppfyllas. För det första är frukten ganska ömtålig och måste därför ätas färsk och mogen. Det spelar ingen roll om man dricker den i form av juice eller äter den som den är, men den måste vara färsk för att vara till nytta för kroppen. Konserverad och på annat sätt behandlad frukt samt pastöriserad juice (t ex juicekoncentrat) jäser i magsäcken, förvandlas till syra och bidrar således till ansamlingen av giftiga ämnen i kroppen, medan färsk frukt och fruktjuice hjälper till att rensa bort giftigt avfall.
För det andra är det viktigt att frukten snabbt passerar genom magsäcken, så som kroppen kräver. DÄRFÖR MÅSTE MAN ÄTA ENBART FRUKT PÅ FASTANDE MAGE – INTE TILLSAMMANS MED ELLER OMEDELBART EFTER NÅGOT ANNAT. Det traditionella sättet att äta frukt till en måltid eller som dessert är anledningen till att så många människor upplever frukt som fett- och syrabildande, alltför kaloririk eller skadlig för folk med för hög blodsockerhalt. Om frukten blir kvar i magen tillsammans med andra födoämnen som tar längre tid att smälta, jäser den snabbt och stör nedbrytningen av annan mat i magsäcken. Under dessa förhållanden får man onekligen negativa effekter av att äta frukt. Men äter man frukten på rätt sätt, dvs på fastande mage, kan den bara vara nyttig för hälsan.
Pröva själv. Avsluta flera måltider med frukt, och ät sedan flera måltider, där du inleder med frukten och låter tjugo till trettio minuter gå, innan du äter resten av maten. Du känner säkert en tydlig skillnad.
Det är på det här sättet som frukten är till största nytta för hälsan och livslängden.”
”Frukt är den enda föda som ger energi utan att kräva energi.” (Marilyn Diamond i boken ”Fit for life – hälsoboken”)
Fruktsockret (fruktos) har fått en väldigt negativ stämpel på sig vilket medför att man tyvärr helt felaktigt varnar för att äta för mycket frukt. Detta är ett ganska vanligt fenomen inom ”näringsforskningen” att man får fram en skadlig effekt genom forskning och sedan tror att allt som innehåller detta enskilda ämne är lika skadligt. Men kroppen hanterar ”olika sorters” fruktos på helt olika sätt! Att äta färska frukter och bär eller färskpressade råsafter av frukt och bär är enbart hälsosamt. Likadant är det med honung som innehåller väldigt mycket fruktos, ca 40 % – mycket mer än frukter och bär som innehåller mindre mängder fruktos. Detta fruktsocker ser kroppen som ett näringsämne. Dessutom innehåller både den färska frukten, bäret eller honungen mängder av andra nyttiga ämnen (t ex enzymer, livskraft, mineraler, vitaminer, m m) och likadant är det med råsafterna. Precis som med det vita industriframställda sockret blir det helt fel om man tror det är samma sak att äta det som att äta en hel och färsk sockerbeta! Det inom livsmedelsindustrin använda fruktsockret är dock skadligt och det hanteras helt annorlunda av kroppen och det stressar och belastar levern som måste omvandla mycket av det till fett och detta fett är skadligt. Det orsakar ohälsosam fettbildning i kroppen och i levern, vilket på sikt bidrar till övervikt, insulinresistens, fettlever och andra leverskador. Inom livsmedelsindustrin går detta skadliga fruktsocker under många olika namn, t ex glukossirap, vanligt vitt socker, högfruktossirap, glukos-fruktossirap, majssirap, oligofruktossirap, isoglukos, isomeros, HFS, HFCS (High Fructose Corn Syrup), m m och finns i många sötade ”livsmedel” (borde kallas för ”dödsmedel”!), framför allt i sötade drycker och läsk. Detta onaturliga fruktsocker belastar levern oerhört mycket till skillnad från det fruktsocker du får i dig från färska frukter och bär. Det naturliga fruktsockret behöver levern inte bearbeta överhuvudtaget utan det går rätt ut i blodbanan och det kräver inte ens något insulin (vilket det industriframställda fruktsockret kräver) då det tar sig in i kroppens alla celler genom diffusion. Jag har själv egen erfarenhet av att äta större mängder frukt och bär, både med mig själv och hundratals klienter, dessutom har jag studerat ämnet i 20 år. Dessa erfarenheter har visat mig att personer som äter mer frukt och bär, istället för annan mat, går ner i vikt! Och hittills har jag aldrig hört talas om en enda överviktig frukterian (person som uteslutande lever på frukt och bär) – har du det? Än en gång – hur ett raffinerat och industriframställt ämne – fruktos i detta fall – och hur samma ämne i sitt naturliga tillstånd (t ex i en frukt) påverkar kroppen är oftast helt olika! Att äta frukt och bär i konserverad form, tillagad form (uppvärmd/pastöriserad) eller mikrovågsbestrålad form omvandlar dock fruktsockret till en för kroppen skadlig och svårhanterlig form och bör undvikas så långt det går. Ät mycket frukt och bär med gott samvete och du kommer att må mycket bättre av detta och tänk på att aldrig blanda frukt och bär med annan föda (förutom citron och lime). När det gäller just vattenmelon så ska den ätas ensamt och aldrig blandas med annan föda – andra melonsorter går dock bra att blanda med andra frukter och bär.
Så här uppstod det felaktiga budskapet att all fruktos (även i frukter) skulle vara skadligt! ”Det finns idag en utbredd oro för fruktosens (fruktsockrets) påverkan på vår fettinlagring och hälsa. Disackariden sackaros (vitt socker) består av fruktos och glukos. Detta innebär att strösocker, kokossocker, farinsocker, rörsocker, honung, sirap och andra sockerkällor till ungefär hälften består av fruktsocker. På 1970-talet lärde sig även industrin att renframställa högfruktossirap (HFCS) i stora kvantiteter som nu används som en billig sockerkälla. Det finns många i dagens samhälle som överkonsumerar sockerrika produkter och därmed riskerar att få negativa konsekvenser av det totala energi- och fruktosintaget. Det är dock viktigt att reflektera över varifrån fruktosen kommer och i vilken mängd den konsumeras.
I maj 2009 slog Aftonbladet till med rubriken ”Frukten gör dig fet” med nedryckaren ”Överläkare: Fruktos ger bukfetma och kan vara skadligt”. Artikeln grundade sig på en artikel på DN Debatt med rubriken ”Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt”.
I forskningsrapporten som i artiklarna refererades som ”den nya forskningen” visade det sig att det inte handlade om frukt, utan om läsk: om hur intag av fruktos- och glukossötad läsk påverkade deltagarnas vikt och var på kroppen de lagrade in fettet. I studien fick deltagarna under 10 veckor dricka motsvarande 25 % av det totala energiintaget i form av läsk som antingen var sötad med glukos eller fruktos – inte en enda frukt var alltså involverad! Okunniga ”experter” fick ett obefogat stort medialt utrymme och kunde därmed påverka läsarna negativt, med risk för sämre kostvanor och ett ökat stresspåslag som följd.” (Jill Holmström i boken ”Matologi”)
Likadant är det gällande smoothies (se nedan) och råsafter på frukt (och grönsaker!) och ”sockerfara”. Bara du förtär det ”på rätt sätt” (dvs TUGGAR på varje klunk och inte blandar det med annan föda) är det ett utmärkt komplement till en sund kost. Däremot är många av de färdiga juicerna i livsmedelsaffären pastöriserade, ibland sockrade, kemiska tillsatser, syrabildande och saknar både enzymer och livskraft och kan därmed påverka blodsockerhalten negativt.
”Bara något år efter det att ”Fit for Life-boken” i Sverige kritiserats för sin överdrivna och som man upplevde det, extrema fruktpropaganda kunde några forskare lägga fram övertygande bevis för att västvärldens tredje största folkmördare, hjärnblödningen, motverkas av t ex just frukt. I deras undersökning sjönk hjärnblödningsrisken med 40 procent per fruktmål. Det betyder att en fruktmorgon kan ta ner en hög hjärnblödningsrisk till en ”normal” nivå.” (Björn Liedén i förordet till boken ”Fit for life – hälsoboken” författad av Harvey och Marilyn Diamond)
”Frukter verkar renande av kroppen. De innehåller från 75 % till mer än 90 % vatten och medan proteinhalten är låg, är kolhydrathalten i motsvarande grad hög.
Rå frukt innehåller ingen stärkelse. Det är bara när den kokas, som de sockerhaltiga kolhydraterna i några av dem omvandlas till en stärkelsehaltig kolhydrat. I matsmältningsprocesserna måste dessa stärkelsehaltiga kolhydrater återvandlas till enkla sockerarter, innan de kan användas i kroppen, vilket vanligtvis överbelastar de organ, t. ex. bukspottkörteln, som har till uppgift att hjälpa till med denna omvandling.
Det är frukternas höga halt av kol som gör dem till rengörare av Det är frukternas höga halt av kol som gör dem till rengörare av kroppen. Detta kol tjänar, bokstavligt talat, till att förbränna avfall i kroppen, men detta sker endast när frukterna är färska och råa.” (Norman Walker i boken ”Diet-råd i samband med råsaft-terapi”)
”Fruktsyror: inom växtvärlden (i frukter och bär o. s. v.) förekommande syror, såsom citronsyra, äppelsyra, bensoesyra, vinsyra, garvsyra, verka huvudsakligen såsom kraftalstrare, genom att sätta fart på förbränningen i kroppen och äga den största utsöndrande förmåga gentemot anhopade ämnesomsättningsrester. Sålunda är bensoesyra det effektivaste utsöndringsmedlet mot urinsyra. Samtidigt förekommer ofta en växtbas, kinin, det beska ämnet i t. ex. grapefrukt, vilken frukt är utmärkt att äta vid förkylning eller frossa. Plocka och ät direkt av de nyttiga solmättade frukterna och bären i skog och trädgård!” (K. Marchander i boken ”Örter för hälsan”) Bensoesyra finns det rikligt i bär, men särskilt höga halter finns det i lingon, tranbär och hjortron.
Jag väljer att leva mitt liv i VERKLIGHETEN utifrån praktisk erfarenhet och inte efter vad någon teoretiker har fått om bakfoten att frukt är detsamma som att äta socker – vad väljer du?
SLUTA FRUKTA FRUKT!
Läs även Kolhydrater
Bärsoppa
Ett gott och mycket nyttigt tips är att göra bärsoppa (se bild nedan) som blir ett utmärkt och lättsmält första mål på dagen: 2 dl rejuvelac mixas ihop med 2 dl valfria bär (något eller flera av t ex blåbär, hallon, björnbär, körsbär, granatäppelkärnor, vinbär, krusbär, m m) och 1 msk honung. Du kan använda 4-5 färska dadlar (urkärnade och hackade i mindre bitar) som sötning istället för honung och mixa ner om du vill. Det går utmärkt att använda frysta bär som du kan ta fram och lägga i en skål för att tinas vid läggdags kvällen innan. Du kan även blanda i 1-2 tsk nyponskalmjöl eller –pulver och/eller andra bärpulver för att ytterligare öka näringsvärdet på bärsoppan. Om du inte kan eller vill tillverka rejuvelac kan du byta ut det mot kokosvatten. Önskar du en mer ”krämigare” variant kan du använda kokosmjölk istället. Ibland strör jag även över chiafrön eller pumpakärnor på soppan. Denna soppa understödjer kroppens utrensningsfas på förmiddagen. Se till att ”tugga” (vispa runt i munnen för att blanda med saliv) ordentligt på varje klunk innan du sväljer. Jag brukar göra i ordning lunchlådor med bärsoppa för hela arbetsveckan på söndagarna. Om bärsoppan förvaras i plast- eller glaslådor med tätslutande lock i kylen håller den sig fräsch i en vecka.

Fruktsallad
Skär bitar av olika frukter, t ex galiamelon, päron, äpple, banan mm. Blanda ev i bitar av blötlagda fikon och blötlagda nötter (tex sötmandel, valnöt, hasselnöt). Jag brukar ta i frysta bär som jag antingen tinat i kylen under natten eller ställer fram nån timme innan jag ska äta fruktsalladen. Frysta bär som jag varmt kan rekommendera är; blåbär, hallon, björnbär, körsbär och även mangobitar. Strö gärna på lite oskalade sesamfrö, pumpakärnor eller solrosfrö och riven kokos – jag själv älskar strö över lite kanel för det blir super-duper-gott! Häll sedan på kokosmjölk av bra kvalité (finns på tetrapack från Garant på Hemköp eller Willys). Godare och nyttigare frukost finns inte enligt mig!

Smoothie
3 apelsiner
1 röd grapefrukt (kan uteslutas eller bytas mot annan grapefrukt)
Blandade sorter valfria bär (färska eller frysta som du tinat i kylskåp över natten)
Pressa ner saften från apelsinerna och grapefrukten i en skål (eller mixer/blender). Blanda ner bär i önskad mängd och kör med en stavmixer.
Finns många frysta, billiga bär och fruktpåsar som är osockrade att köpa (t ex blåbär, björnbär, hallon, hjortron, jordgubbar, mango, mm), bara tina det du ska använda över natten i en burk i kylskåpet. Ett gott alternativ när det inte är säsong för färska bär och frukter. Har du inte färska apelsiner att pressa kan du ju använda en bra färskpressad juice. Går att variera smak i det oändliga genom att byta ut juicen till annan sort å byta frysta/färska bär/frukter att mixa i. Se till att ”tugga” (vispa runt i munnen för att blanda med saliv) ordentligt på varje klunk innan du sväljer.
(RUBEN ANDERSSON)
Läs även Frukt och Äpple