Frukost

Klicka på länkarna nedan för att välja recept.

Bärsoppa

Fruktsallad

Hälsogröt

Smoothie

Bärsoppa

Ett gott och mycket nyttigt tips är att göra bärsoppa som blir ett utmärkt och lättsmält första mål på dagen: 2 dl rejuvelac mixas ihop med 2 dl valfria bär (något eller flera av t ex blåbär, hallon, björnbär, körsbär, granatäppelkärnor, vinbär, krusbär, m m) och 1 msk honung. Du kan använda 4-5 färska dadlar (urkärnade och hackade i mindre bitar) som sötning istället för honung och mixa ner om du vill. Det går utmärkt att använda frysta bär som du kan ta fram och lägga i en skål för att tinas vid läggdags kvällen innan. Du kan även blanda i 1-2 tsk nyponskalmjöl eller –pulver och/eller andra bärpulver för att ytterligare öka näringsvärdet på bärsoppan. Om du inte kan eller vill tillverka rejuvelac kan du byta ut det mot kokosvatten. Önskar du en mer ”krämigare” variant kan du använda kokosmjölk istället. Ibland strör jag även över chiafrön eller pumpakärnor på soppan.

Fruktsallad

Skär bitar av olika frukter, t ex galiamelon, päron, äpple, banan mm. Blanda ev i bitar av blötlagda fikon och blötlagda nötter (tex sötmandel, valnöt, hasselnöt). Jag brukar ta i frysta bär som jag antingen tinat i kylen under natten eller ställer fram nån timme innan jag ska äta fruktsalladen. Frysta bär som jag varmt kan rekommendera är; blåbär, hallon, björnbär, körsbär och även mangobitar. Strö gärna på lite oskalade sesamfrö, pumpakärnor eller solrosfrö och riven kokos – jag själv älskar strö över lite kanel för det blir super-duper-gott! Häll sedan på kokosmjölk av bra kvalité (finns på tetrapack från Garant på Hemköp eller Willys). Godare och nyttigare frukost finns inte enligt mig!

Hälsogröt

Blanda ungefär lika delar av krossat bovete, amaranth, hirsflingor och quinoa i en stor burk. Lite mindre av linfrö och loppfö. Russin blandar du i efter egen smak. Sedan tar du 1dl av gröten och kokar upp tillsammans med 1,5 dl vatten per portion. Vattenmängden kan ökas om så önskas. Detta kokas försiktigt under lock 10 minuter under omrörning då och då.

Jag brukar tillsätta Havredryck (havremjölk). Om du inte gillar havresmaken så kan du testa Rice Dream (rismjölk) av märket Imagine Foods. Den smakar ganska likt vanlig lättmjölk. Du kan också själv göra Nötmjölken.

För extra god smak tillsätter jag även 6-8 blötlagda sötmandlar och några blötlagda fikon och/eller aprikoser. Nötter ska alltid läggas i blöt 12 timmar, ex över natten. Detta för att kunna tillgodogöra sig de livsnödvändiga enzymerna. Den torkade frukten lägger du först i en sil och spolar med det varmaste kranvattnet i 30 sekunder, detta gör så att du spolar bort svavlet och eventuella parasiter dör. Sedan så blötlägger man frukten i vatten över natten. Efter detta så står de sig några dagar i kylskåpet. Slå ej bort vattnet som de blötlagts i! Det kan du blanda med lika delar vatten och dricka, det är väldigt nyttigt! Till sist så brukar jag strö 1-3 tsk nyponskalmjöl över tallriken. Detta finns i hälsokostbutiken.

Det är både gott och nyttigt att strö något av följande över gröten på tallriken: solrosfrön, oskalade sesamfrön, pumpafrökärnor eller riven kokos.

Läs även Hälsogröt

Smoothie

3 apelsiner
1 röd grapefrukt (kan uteslutas eller bytas mot annan grapefrukt)
Blandade sorter valfria bär (färska eller frysta som du tinat i kylskåp över natten)

Pressa ner saften från apelsinerna och grapefrukten i en skål (eller mixer/blender). Blanda ner bär i önskad mängd och kör med en stavmixer.

Finns många frysta, billiga bär och fruktpåsar som är osockrade att köpa (t ex blåbär, björnbär, hallon, hjortron, jordgubbar, mango, mm), bara tina det du ska använda över natten i en burk i kylskåpet. Ett gott alternativ när det inte är säsong för färska bär och frukter. Har du inte färska apelsiner att pressa kan du ju använda en bra juice. Går att variera smak i det oändliga genom att byta ut juicen till annan sort å byta frysta/färska bär/frukter att mixa i.


SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON