Drycker

Läs även Rejuvelac, Råsafter och Örtte

Klicka på länkarna till nedan för att välja recept.

Citrusdrink

Grön drink

Gurkdrink

Lemonad

Nötmjölk

Smoothie

 

Citrusdrink

Pressa saften av 1 citron i ett stort glas (minst 3 dl). Rör ner 1 tsk honung (ej flytande honung!) i citronsaften. Se till så att honungen löser upp sig ordentligt. Pressa sedan i saften från 1 lime och 1 apelsin. Fyll upp glaset med vatten. En mycket sund, hälsosam och bra start på dagen! Extra god, nyttig och hälsosam blir Citrusdrinken om du även blandar i ½ tsk kanel och/eller 1 tsk finriven färsk ingefära.

Läs även Citrusdrink

Grön drink

Det enklaste är att bara blanda 1 msk av Optimal Greens med 1 glas vatten och röra om. Ett supernyttigt mellanmål! Om du istället vill ersätta en måltid så kan du följa nedanstående recept:

Blanda följande ingredienser i en mixer: 3-4 dl vatten, 1 msk honung, 1-2 tsk nyponskalmjöl, sallad (tex- isbergssallad, romansallad, ruccola, spenat etc.), groddar (tex- alfalfa, mungbönor, bockhornsklöver etc.), persilja, gurka, 1 dagsdos av Optimal Greens (eller spirulina, Ledins hälsodryck etc.).

Grovhacka gurka, sallad och persilja innan de läggs i mixern. Mixa alltsammans ganska länge. Kan slås på flaska och ställas in i kylen för att drickas dagen därpå. För att få drinken mera matig så kan man ta i avokado. För annan smaksättning kan du ta i citronmeliss, basilika eller salvia. Vid förkylningstider kan man blanda i lite färsk ingefära. Drinken är jättenyttig och hjälper till att ta bort sötsuget. Den är ett bättre och naturligt alternativ till kosttillskott. Här kan du läsa om Optimal Greens.

Läs även Gröna drinkar

Gurkdrink

1 l vatten
10 cm gurka
3 msk honung (ej flytande honung!)
¼ kruka färsk mynta

Mixa alltsammans i en mixer och låt det stå i kylen över natten med lock. Rör om innan du häller upp det i glas. Drinken håller sig fräsch ett dygn i kylskåpet. Istället för färsk mynta så kan man byta ut den och vattnet mot färdigbryggt och avsvalnat pepparmyntste.

Läs även Gurkdrink

Lemonad

Pressa saften från en citron i en tillbringare och rör ner 2 msk honung (ej flytande honung!). Se till så att honungen löser upp sig i citronsaften! Häll på 1 liter vatten och rör om. Lemonaden är ett mycket gott, läskande och nyttigt alternativ till sockrade juicer, safter och läskedrycker. Du kan variera vattenmängden för att få den smakstyrka du önskar på din dryck. Önskar du en sötare smak så ökar du mängden honung. Om du vill ha lite extra smak och krydda i lemonaden kan du även tillsätta 1-3 tsk finriven färsk ingefära, men då behöver lemonaden ett par timmar på sig för att vattnet ska hinna absorbera ingefäran innan den drickes.

Läs även Lemonad

Nötmjölk

1 del blötlagda nötter (cashew, mandel, hasselnöt, valnöt)
2 delar vatten

Blötlägg nötterna över natten, slå av blötläggningsvattnet och blanda med det andra vattnet. Kör med en mixer 1 minut och mjölken är klar. Önskas tjockare eller tunnare mjölk så reglerar du bara vattenmängden. Det går jättebra att blanda olika nötter i mjölken. Hälften mandel och hälften cashew är jättegott! Mjölken kan förvaras i kylskåp några dygn i en flaska eller burk. Gott och nyttigt till gröt eller som dryck. Tänk på att en del kan tycka att valnöt kan vara lite besk i smaken.

Läs även Nötter

Smoothie

3 apelsiner
1 röd grapefrukt (kan uteslutas eller bytas mot annan grapefrukt)
Blandade sorter valfria bär (färska eller frysta som du tinat i kylskåp över natten)

Pressa ner saften från apelsinerna och grapefrukten i en skål (eller mixer/blender). Blanda ner bär i önskad mängd och kör med en stavmixer.

Finns många frysta, billiga bär och fruktpåsar som är osockrade att köpa (t ex blåbär, björnbär, hallon, hjortron, jordgubbar, mango, mm), bara tina det du ska använda över natten i en burk i kylskåpet. Ett gott alternativ när det inte är säsong för färska bär och frukter. Har du inte färska apelsiner att pressa kan du ju använda en bra juice. Går att variera smak i det oändliga genom att byta ut juicen till annan sort å byta frysta/färska bär/frukter att mixa i.


SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON