Citrusdrink

Denna drink har jag tagit fram för att få ett mycket nyttigt, närande och renande alternativ att börja dagen med. Citrusfrukter tillhör de livsmedel som är mest utrensande och renande för kroppen alla vävnader. Då kroppen ser denna drink som näringsriktig föda kan man dricka den dagligen året runt. De enda undantagsfall som bör vara väldigt måttliga och försiktiga med Citrusdrinken är de som lider av inflammationer eller sår i mag-tarmkanalen och de personer som är kraftigt försurade och/eller har för lite saltsyra i magen. Citrusdrinken är kraftigt basbildande men är man väldigt försurad kan det vara svårt att smälta syrliga frukter såsom citrusfrukter. Men för övriga personer kan drinken varmt rekommenderas. Särskilt nyttig och välgörande är den på morgonen då samtliga utrensningsorgan understöds och får välbehövlig hjälp av drinken med utrensning och att neutralisera syror och slaggprodukter (se Börja dagen lättsamt!). Den är verksam mot skadliga bakterier och parasiter i hela kroppen, delvis eftersom både citron och apelsin innehåller fytoncider, men främst i mag-tarmkanalen, njurarna, urinvägarna och urinblåsan.

Citrusdrinken är allmänt stärkande, är mycket stimulerande för tarmperistaltiken, bra för tarmfloran, bra för levern, ett alldeles förträffligt njurmedel och den hjälper till med att bryta ner och lösa upp njurstenar, gallstenar och ohälsosamma kalkavlagringar i hela kroppen. Citrusfrukter innehåller oxalsyra vilket har många hälsofördelar, så länge den inte hettas upp och det är en av många anledningar till att man bör undvika färdigköpta juicer av citrusfrukter som blivit upphettade (pastöriserade)! Blodcirkulationen och hjärtat gynnas av detta, särskilt då många drabbas av upplagringar av dött kalk (åderförkalkning) i blodomloppet. Den är kraftigt slemlösande och cirkulationsfrämjande vilket är en av anledningarna till att den är mycket värdefull för lymfsystemet. Att jag valt att blanda vatten i drinken beror på att den inte ska bli för stark att dricka. Se till att tugga på varje klunk noggrant innan du sväljer. Vänta sedan minst 30-40 minuter innan du äter eller dricker något annat. Om du byter ut vattnet mot kokosvatten eller rejuvelac ökar hälsovärdet på drinken.

Citrusdrinken är mycket gynnsam att dricka vid förkylningstider då den kan motverka eller snabbare kurera en pågående förkylning, likaså vid första tecknet på hosta.

Just att kombinera dessa tre olika citrusfrukter medför en avsevärt bättre hälsoeffekt än om man tar dem enskilt! Apelsin tillför näring, citron är kraftigt renande för hela kroppen och lime som har lite beska är ett alldeles förträffligt gallstimulerande medel. Honungen är allmänt stärkande.

”Trots att citronen är sur har den en basisk verkan efter att den har gått igenom matsmältningssystemet. Därmed lindra den också krämpor som är förorsakade av syraöverskott, som reumatiska besvär. Dess förmåga att stärka blodkärl och därmed förebygga kretsloppsstörningar och blödningar i tandköttet är väl känd.” (Kirsten Santelmann i boken ”Man tar vad man har”) 

Charlotte Erlanson-Albertsson skriver i boken ”Äta för livet”: ”Enligt sambandsstudier innebär ett högt intag av citrusfrukter en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom och stroke. Citron motverkar också förkylning och minskar frekvensen av hosta och andnöd hos barn med astmatiska besvär. Citrusfrukter motverkar även urinvägsinfektioner, genom att motverka inflammation och stärka cellerna.” 

Hon fortsätter: ”Apelsin är den mest odlade frukten i världen. En medelstor apelsin täcker dagsbehovet av C-vitamin och innehåller dessutom ett hundratal olika flavonoider, varav de mest kända är hesperidin och naringinin, som motverkar oxidativ stress. Vidare finns zeaxantin, som är en karotenoid och en viktig antioxidant samt kolin, som behövs för bildning av acetylkolin, en signalsubstans som har betydelse för inlärning och minne. Orange frukter, som apelsin, har visats skydda mot uppkomsten av cancer, bland annat den som drabbar urinblåsan. Kvinnor är mer skyddade än män. Apelsin innehåller också rikligt med kalium.” 

Hon avslutar: ”Blodapelsin har särskilt hög halt av antioxidanter. Förutom hesperidin och naringenin innehåller blodapelsin antocyanin, som ger den röda färgen. Regelbundet intag av blodapelsin förbättrar blodkärlens tillstånd hos personer med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. I en studie hade försökspersonerna minskad inflammation i kärlen redan efter fjorton dagar med två glas blodapelsinjuice om dagen.”

“Förutom C-vitamin innehåller apelsiner hesperidin, en antioxidant med en nyckelroll för ett friskt hjärta.

Apelsiner är rika på C-vitamin och bidrar till att hålla huden frisk och ung, förhindra ögonproblem och hejda fria radikaler från att täppa till blodkärlen, en avgörande riskfaktor för hjärtsjukdom. Apelsiner innehåller antioxidanten hesperidin och anses skydda hjärtat ytterligare genom att höjda det goda HDL-kolesterolet och sänka det ”onda” LDL-kolesterolet. Frukten innehåller även limonen, som har anticancerogena egenskaper. Den förser kroppen med naturligt socker som ger ny energi, är rik på fibrer och har till och med rykte om sig att minska celluliter.” (Sarah Merson i boken ”Mat som håller dig ung”)

”Apelsiner är kända för sitt C-vitamininnehåll, men de tillför även mer än 170 fytokemikalier och över 60 flavonoider – alla med immunstärkande fördelar.” (Sarah Owen i boken ”Juicer som håller dig frisk”)

”Bitterheten och lemoninerna i citroner stimulerar gallblåsan, vilket hjälper levern och matsmältningen. Citrusfrukt innehåller också bioflavonoider, till exempel rutin och quercetin. Dessa starka antioxidanter är tillsammans med C-vitamin särskilt viktiga för blodkärlens hälsa och därmed har de effekt för hjärtkärlsystemet och bidrar till att förebygga åderbråck.” (Natalie Savona i boken ”Superhälsa med naturlig mat”) 

Torsten Schönfeldt skriver i boken ”Finn dina vägar till bättre hälsa”: ”Citrusfrukterna innehåller vitamin B1, B2, B3, B5, B6, folsyra och biotin samt vitamin C och E. Dessutom innehåller de alla de viktigaste fytokemikalierna, karotenoider, flavonoider, terpener, limonoider och coumariner. Enligt näringsexperten Jean Carper innehåller citrusfrukterna 58 kända cancerhämmande ämnen vars effekt förstärks när de får verka tillsammans jämfört med intag var för sig.” 

Han fortsätter: ”Bioflavonoiden Quercetin sägs i studier ha visat goda resultat som naturligt antihistaminmedel samt för att förhindra uppkomst av grå starr p.g.a. diabetes. Den finns bl.a. i citron.”

”Dr. R.F. Weiss skriver: Flavon finns rikligt (flavus = gul) i citrusfrukter och har ett gynnsamt inflytande på permeabiliteten (= förmågan att släppa igenom) hos blodkärlen samtidigt som det tätar kärlväggarna och hindrar och stoppar blödningar.” (Inga Brolin i boken ”Leva med örter”)

”Limejuice är basisk, hjälper till att lindra halsbränna och uppsvälldhet samt även att rena och stimulera levern och njurarna.” (Sarah Owen i boken ”Juicer som håller dig frisk”)

Citrusfrukter är bra mot högt blodtryck, kraftfullt renande och stimulerande för lymfsystemet, cancermotverkande, inflammationsläkande och gynnsamt för hjärtat.

Så här gör du Citrusdrinken:
Pressa saften av 1 citron i ett stort glas (minst 3 dl). Rör ner 1 tsk honung (ej flytande honung!) i citronsaften. Se till att honungen löser upp sig ordentligt. Pressa sedan i saften från 1 lime och 1 apelsin (eller blodapelsin). Fyll upp glaset med vatten (kan bytas ut mot kokosvatten eller rejuvelac). En mycket sund, hälsosam och bra start på dagen! 

Extra god, nyttig och hälsosam blir Citrusdrinken om du även blandar i ½ tsk kanel och/eller 1 tsk finriven färsk ingefära. Ibland, för att få lite mer ”sting” och extra slemlösande och cirkulationsfrämjande effekt, rör jag även ner ½ tsk cayennepeppar. Man kan dock prova att ta något mindre cayennepeppar i början och successivt öka mängden till ½ tsk.
(RUBEN ANDERSSON)