Biffar & Bollar

Klicka på länkarna nedan för att välja recept.

Bönbiffar (3-4 port)

Tag 1 burk med bönor tex- smörbönor (stora vita bönor) och slå bort spadet
1 liten burk (200gr) majskorn (slå bort spadet)
1 finhackad rödlök
1 dl valnötter eller cashewnötter
1 tsk spiskummin
ev 1 tsk finmalen svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
ev någon färsk örtkrydda (tex- basilika, persilja, koriander, oregano osv)

Blanda alla ingredienserna i en skål och kör med en stavmixer tills allt blivit rejält blandat och mosigt. Rör sedan ner 1,5 dl kokt råris med en slev. Riset bör vara kylt innan det rörs ner. Ställ in skålen i kylen en timme. Forma smeten till biffar och vänd dem i sesamfrön. Färdiga att stekas! Goda att äta tillsammans med en god sås och potatis.

Cevapcici (ca 10 st)

400 gr formbar vegetarisk färs (t ex Naturli’ eller Anammas formbara färs)
4 msk ajvar relish
2 tsk lökpulver
1 tsk finmalen svartpeppar
1 färsk röd chili (eller 1 tsk cayennepeppar)
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk finhackad persilja
Olivolja (till stekning)

Blanda noga samman alla ingredienser i en skål och forma sedan järpar (avlånga färsbullar) och stek dem på medelvärme i olivolja. Serveras till kokt potatis eller råris med en god sås.

Hasselnötsbiffar (4 port. / ca 8 st)

2 msk hela linfrön
3 msk vatten
½ färsk röd chili (kan bytas ut mot 1-2 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver)
3 dl hasselnötter (en del av mängden kan du byta ut mot andra nötsorter om du vill)
2 msk tomatpuré
2 tsk tamari (eller sojasås)
1 gul lök (kan bytas ut mot röd lök)
4 kokta potatisar (gärna med skalet kvar)
1 tsk torkad timjan
1 msk dijonsenap
olivolja (till stekningen)

Blötlägg linfröna i vattnet i 15 minuter. Mixa under tiden nötterna tills de blir till nötmjöl. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Mosa ner potatisarna i en bunke eller skål och blanda ihop alla ingredienser med en sked. ”Mosa ihop” smeten. Forma det till biffar och stek dem i olivolja på medelvärme på båda sidor. Du kan även tillsätta pressad vitlök och/eller pressa i lite citron eller rivet citronskal för annan smak. Prova andra kryddor. Byt ut löken mot finriven morot, rotselleri eller palsternacka för alternativ smak. Tips: när du ändå kokar potatisar till dessa biffar kan du koka så det även räcker till måltiden då dessa biffar passar utmärkt till kokt potatis med sås eller potatismos.

Kåldolmar (ca 3 port)

1 savoykålhuvud
1 palsternacka (kan bytas mot 4 stjälkar selleri för annan smak)
1 gul lök
200 gram vegetarisk färs
2-4 pressade vitlöksklyftor
2 dl olivolja
smör eller olivolja till ugnsformen
1 pkt iMat havregrädde
2 msk tamari (eller soja)
2 msk brynt schalottenlökfond (Bongs touch of taste)
1 färsk röd chilipeppar
4 tsk torkad timjan
1-2 tsk finmalen svartpeppar
2 dl vatten
4 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning
Eventuellt 1 dl hackad färsk persilja

Smöra eller olja en ugnsform och sätt ugnen på 200 grader. Skär bort stocken på kålhuvudet och rulla försiktigt av de 6 yttersta bladen. Skölj av dem. Lägg sedan ner dem i en stor kastrull med kokande vatten. Koka i några minuter tills bladen blir mjuka så att de går att rulla utan att de spricker sönder. Ta upp dem från vattnet och lägg dem åt sidan. Värm upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i vitlöken och finhackad chili. Låt det fräsa under omrörning i en halv minut. Lägg sedan i färsen och bryn den under omrörning. Lägg i grovriven palsternacka (eller stjälkselleri) och hackad lök. Låt det stekas någon minut. Rör om då och då. Krydda med 1 tsk timjan, svartpeppar, 1 msk schalottenlökfond och tamari (och eventuellt persilja). Ta bort stekpannan från värmen. Lägg upp ett av kålbladen och lägg en slev av färsblandningen på det. Rulla försiktigt ihop kålbladet, vik in kanten så inte fyllningen åker ut. Lägg kåldolmen i ugnsformen. Gör i ordning alla 6 kåldolmarna. Värm upp havregrädde, vatten (använd gärna vattnet du kokade savoykålen i!), buljong, 1 msk schalottenlökfond och 3 tsk timjan under omrörning i en kastrull. När buljongen har smält kan du slå såsen över kåldolmarna. Ställ in ugnsformen i ugnen ca 20-25 minuter. Serveras gärna till kokt potatis, grekiskt mos eller råris. Ibland byter jag ut hälften av färsen mot 1 dl kokt rött råris för lite annorlunda smak.

Linsbiffar (ca 8 st)

6 dl färdigkokta linser (t ex från tetra pak eller burk, gärna olika sorter)
1 liten lök (gul, silver eller röd, välj din favorit)
3 tsk torkad dragon
2 tsk rosépeppar
1 tsk tamari (eller sojasås)
1 tsk finmalen svartpeppar
3 msk sesamfrön (gärna oskalade)

Skala och finhacka löken och lägg den i en bunke. Sila bort spadet från linserna och häll i dem i bunken tillsammans med tamari, svartpeppar och dragon. Mortla (eller krossa) rosépepparn och lägg i. Mixa alltsammans med en stavmixer, det behöver inte bli helt sönder mixat. Rör ner sesamfröna. Forma till biffar och lägg på en tallrik och ställ in det i kylen minst en timme. Sedan är de färdiga att stekas i stekpanna eller i ugnen.

Marinerade rotselleribiffar

1 rotselleri
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk tamari (eller sojasås)
1 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk spiskummin
½ – 1 färsk röd chilli, urkärnad och finhackad

Skala rotsellerin och skär den i ca 1 cm tjocka skivor och dela skivorna sedan på hälften. Blanda ihop alla övriga ingredienser i en liten skål. Lägg ner biffarna i en stor plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen och blanda allt ordentligt. Lägg in det i kylen i några timmar eller över natten. Skaka om påsen ibland så marinaden blandas ordentligt med biffarna. Lägg ut biffarna på en plåt med bakplåtspapper, torka eventuellt bort marinad som rinner ut på bakplåtspappret. Sätt in dem mitt i ugnen på 175 gr i en halvtimme. Ta ut dem och vänd på alla biffarna, stäng av ugnen och ställ in dem i 5-10 minuter till. Jättegoda att äta till någon potatisrätt! För att få en syrligare smak på biffarna kan du istället prova denna marinaden: olivolja, pressad citronsaft eller lime, färsk finriven ingefära och svartpeppar.

Nötbollar (ca 20-25 st)

2 dl blötlagda nötter (tex hälften hasselnötter och hälften valnötter)
1 dl solroskärnor
1 riven morot
1 riven palsternacka (eller 1 dl riven rotselleri)
1 hackad rödlök (eller silverlök för mildare smak)
1 msk tamari (eller sojasås)
1 tsk paprikapulver
1-3 tsk tandoorikrydda (eller curry)
2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 dl hackade färska örter – t ex koriander, basilika, persilja, mynta, salvia eller citronmeliss (eller 1 msk torkade örtkryddor)

Blanda alla ingredienser (slå bort blötläggningsvattnet från nötterna först!) i en stor skål. Mixa med en stavmixer tills det blir en kletig smet. Forma bollar och lägg dem på en tallrik för att torka 5-6 timmar i rumstemperatur. Vänd på dem några gånger under torktiden. Det går givetvis även att steka nötbollarna i en stekpanna med lite olja. Ställ i så fall in dem i kylen 1 timme innan så de håller ihop lite bättre. Men nyttigast är de som torkade då alla enzymer, näring och livskraft finns kvar i dem i oförstört skick. Servera tillsammans med sallad, råris, fullkornspasta eller potatis med en god sås. Ett mycket gott och nyttigt vegetariskt alternativ för köttbullar.

Rödbetsbiffar (5-6 port)

2 gula lökar
8-10 rödbetor
5 morötter
6 potatisar
3 msk vetegroddar
½ dl grahamsmjöl
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk tamari (eller sojasås)
1 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk timjan (torkad)
1 tsk basilika (torkad)

Finhacka löken. Skala och riv rotfrukterna. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Ställ in skålen i kylen en timme. Forma till biffar och stek dem i ugn eller stekpanna.


SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON