Ägg

Jag hörde en gång en bekant säga: ”Man kan överleva på enbart ägg för det innehåller allt kroppen behöver förutom C-vitamin, men det kan man ta som tillskott.” Jag tänkte då för mig själv: åh herregud vilka magproblem och förstoppning den person som skulle våga pröva det skulle få utstå! Tyvärr är detta påståendet inget unikt, även dietister och näringsexperter har hävdat detta. De flesta dietister och näringsexperter har ganska bra koll på vad olika födoämnen och livsmedel innehåller ”näringsmässigt” (t ex hur mycket fett, kalorier, vilka mineraler och vitaminer, m m) och tror att man därigenom kan avgöra exakt vad kroppen kan tänkas behöva – och detta tänk överförs sedan, ofta via allehanda ”vetenskapliga mediarapporter”, till alla oss andra människor som gärna vill tro på det de säger. Man så att säga tror att kroppen absorberar exakt det som stoppas in i kroppen som en slags ”maskin”. Tyvärr missar de något väsentligt och det är vad som verkligen händer inne i våra kroppar med det vi äter. T ex innehåller ägg inga fibrer alls och är kraftigt förstoppande och detta vet dietisterna och näringsexperterna men de förstår knappast vilken skada det ställer till med i kroppen! De skulle dock ganska lätt kunna lära sig det, genom att de själva skulle praktisera deras påstående att enbart äta ägg och C-vitamin och erfara vad som kommer hända med deras kroppar och hälsa – de flesta skulle troligen få ge upp försöket efter bara några dagar! Om någon mot förmodan klarar av att stå ut i en hel vecka på denna förrädiska äggdiet skulle de få gå ”dubbelvikta” på grund av starka magsmärtor! Att omsätta sina teorier i praktiken ger det verkliga svaret på huruvida något verkligen är nyttigt eller bra för oss.

Stig berättade om ett par som båda hade kraftiga magproblem och framförallt magont. Han sa åt dem att helt sluta äta ägg. När de kom på återbesök någon månad senare märkte han att deras Tarmflora fortfarande var dålig. ”Ni har väl inte ätit fler ägg?” frågade han dem. ”Vi kunde inte hålla oss för det är så gott med ägg” blev deras unisona svar. Han suckade djupt när han berättade för mig att detta tyvärr var vanligt: ”Då får de ju ha magont också!”. Magproblem såsom magont, magknip, gaser i magen och gallbesvär brukar vara de första symtomen kroppen försöker meddela en person som äter mycket ägg att det inte är hälsosamt!

”Hönsägget är en fullständig sammanställning av näringsmaterial för en levande varelses första tillväxtperiod. Men försök att livnära en människa endast med hönsägg eller t. o. m. med en kost, i vilken hönsägg blott utgöra huvudbeståndsdelen: En sådan människa kommer mycket snart att insjukna. Matsmältningsorganen komma att vägra att göra tjänst och njurarna att avsöndra hönsäggvita och att bli inflammerade. Och om Ni ej snart upphör med Ert försök, kommer hennes liv genom den svåra skadegörelsen i organismen snart att vara förlorat. Varför? – Emedan försynen endast beräknat äggets näringsmaterial för ett genom speciella villkor kännetecknat levnadsstadium hos hönsembryot, för ett stadium av oerhört hastig tillväxt utan rörelse.” (Maximilian Bircher- Benner i boken ”Bircher-Benners näringslära”)

För många år sedan när jag fortfarande ibland åt kött och ägg provade jag att göra en grundlig tarmrening för att sedan testa hur olika sorters animalier påverkade tarmfloran. Jag märkte att jag kunde äta rött kött 3 dagar i rad innan tarmfloran påverkades negativt. Jag gjorde om tarmreningen och testade att äta en skiva kokt ägg och redan samma kväll stank avföringen riktigt illa! Och detta alltså av bara en skiva ägg! ”Den vackra människokroppen behöver inte någonting som stinker för att kunna överleva. Ägg stinker. Tappa ett på gången upp till ditt hus en varm dag och låt det bli liggande där i åtta timmar, och känn sedan hur det luktar. Det är ingen skillnad mellan detta och att ha kokta eller stekta ägg i kroppen i åtta timmar. Den första avföringen efter förtäring av ägg visar detta med all önskvärd tydlighet. Ursäkta att jag går in på sådant, men fakta måste fram.” (Harvey Diamond i boken ”Fit for life”) Denna kraftigt gasbildande förödelse som äggen åsamkar tarmfloran beror dels på att det är förstoppande – vilket kommer sig av att det inte innehåller några fibrer och samtidigt är kraftigt slembildande. Dels beror det på att ägg innehåller stora mängder förruttnelsebakterier – mycket större mängder än kött innehåller. ”Värst av allt är gamla ägg – och när äro icke ägg gamla? – som så snart hönan lämnat dem infekteras av biljoner hungriga förruttnelsebaciller, vilka just på grund av den rikedom av äggvita och närande beståndsdelar, som äggets vita och gula innehåller, rusa till, genomtränga det porösa skalet och föröka sig vilt, så att ett några dagar gammalt ägg kan innehålla från 150 till 220 miljoner förruttnelsebaciller per gram.” (Are Waerland i boken ”Våra förkylningssjukdomar”) Förutom den enorma mängd förruttnelsebakterier är ägg även det ”livsmedel” (jag ser ägg mer som ett ”dödsmedel”!) som oftast är kontaminerat med salmonellabakterier och många andra sjukdomsalstrande bakterier och parasiter.

Har du problem med dålig andedräkt bör du utesluta alla animalier och mejeriprodukter – men det som ger allra sämst andedräkt är ägg och alla äggprodukter, vilket man kan känna tydligt inom bara en timme efter man ätit det!

En annan följd av äggätande är deras starkt syrabildande effekt som på sikt leder till sjukdomar. ”För reumatiker är ägg inte tillåtna, ty de är mera urinsyrebildande än kött.” (Alfred Vogel i boken ”Levern”) Då de flesta äter ägg till frukost blir skadan och belastningen på kroppen än värre (se Börja dagen lättsamt!)!

Ägg äts ofta tillsammans med stärkelserik föda såsom mjölprodukter, t ex som brödpålägg, pannkakor, används i bakverk och pajer och används även i såser som äts tillsammans med potatis eller ris, o s v. Dessa matkombinationer klarar kroppen inte av att smälta (se Undvik stärkelse och animalier i samma måltid) och då bildas det jäsningssyra vilket på sikt orsakar många magbesvär och kroniska sjukdomar.

För att ytterligare förvärra belastningen på kroppen saltar man ofta rikligt på sina ägg eller tar på kaviar som innehåller stora mängder salt.

Ägg belastar levern och särskilt gallfunktionen på ett mycket kraftigt och skadligt sätt och det är därför många ofta får ont i magen direkt efter en ”äggmåltid”. Att ofta äta ägg under en längre period bidrar också till att orsaka gallstenar.

Celia Wright skriver i boken ”Ät dig i form”: ”Det är mycket vanligt att ägg skapar problem för små barn. Medan vi växer upp kanske vår känslighet för ägg ”kamoufleras”, så att vi inte längre är medvetna om den.” 

Hon skriver även: ”Ditt eksem kan bero på en dold överkänslighet för ägg.” 

Ägg är ett mycket vanligt allergen (allergiframkallande ämne). 

T. Colin Campbell skriver i boken ”Kinastudien”: ”Våra fynd [som representerar åtta prospektiva studier] antyder möjligheten till en måttlig ökning av [bröstcancer-] risken vid äggkonsumtion… risken för bröstcancer visade sig stiga med 22 procent för varje ökning om 100 g ägg per dag [ungefär två ägg] [I Nurses’ Health Study fann man en förhöjd risk på 67 procent.]” 

Han fortsätter: ”Högre äggkonsumtion verkar öka den övergripande risken för bröstcancer. Och det finns mer att tänka på. Flera studier har ganska genomgående visat att äggkonsumtion kan öka risken för tjocktarmscancer, mer för kvinnor än för män.” 

Flera studier har visat ett samband mellan äggkonsumtion och förhöjd risk för både prostatacancer och cancer i hela mag-tarmkanalen.

”En migränpatient skall till att börja med inte äta ägg.” (Ralph Bircher i boken ”Huvudvärk och migrän”) Det är äggens gallbelastande, syrabildande, slembildande och förstoppande inverkan på kroppen som kan orsaka huvudvärk och migrän. 

Daglig eller riklig äggkonsumtion orsakar kroniska inflammationer, förhöjda och skadliga östrogennivåer och njurstenar. Ägg är väldigt påfrestande för njurarna och lymfsystemet!

Studier har visat tydliga samband mellan äggkonsumtion och hjärtbesvär såsom högt blodtryck, hjärtattacker och åderförkalkning (ateroskleros). Fler än tre ägg per vecka ökade dramatiskt risken för åderförkalkning i halspulsådrorna vilket kan orsaka högt blodtryck, stroke och hjärtattack.

Äggvitan innehåller stora mängder enzymhämmare och antinutrienter vilket gör det mycket svårsmält för kroppen och istället förbrukar och tär på kroppens egen enzymreserv (se Ät mera rå föda).

Äggvita innehåller ett enzym som heter lyzosym som kan skada tarmslemhinnan och irritera immunförsvaret.

Ägg, oavsett om du äter det rått eller tillagat, utlöser matsmältningsleukocytosen och detta är oerhört belastande för immunförsvaret, som även belastas genom äggens innehåll av både förruttnelse- och salmonellabakterier, är syrabildande, slembildande, förstoppande och förstör tarmfloran. Ett ”nyttigt” livsmedel borde väl inte reta upp och irritera immunförsvaret utan istället stärka det!?

Då ägg är ett proteinrikt animaliskt födoämne påverkar det kroppen på samma ohälsosamma sätt som vid köttätande. Nämnas bör alla de likgifter (kadaverin m fl) som bildas i tarmkanalen vid nedbrytningen av allt animaliskt protein som kraftigt bidrar till det som inom naturläkekonsten kallas för ”självförgiftning”. Erich Rauch skriver i boken ”Health through inner body cleansing” (min översättning): ”Mycket giftiga ämnen som härrör från nedbrytningen som indican, putrescine, neurine och kadaverin (ptomain), som är så giftiga att endast en liten dos som ges genom injektion är tillräckligt för att döda ett laboratoriedjur, bildas av proteinrika livsmedel som kött, fisk och ägg.”

Ägg belastar hela matsmältningsprocessen på flera sätt, varav flera som jag beskrivit ovan, och kommer vid riklig eller daglig förtäring, förr eller senare, bland annat orsaka matsmältningsproblem, ämnesomsättningsbesvär, energi- och näringsbrist. Ägg bidrar även till diabetes och insulinresistens vilket få verkar ha kunskap om! ”Lägger man bara till några äggvitor till den växtbaserade kosten, så kan det orsaka en ”drastisk” höjning av insulinfrisättningen – så mycket som 60 procent på bara fyra dagar.” (Michael Greger i boken “Konsten att inte banta”)

Allt jag skrivit ovan om ägg gäller inte enbart hönsägg utan kroppen reagerar på exakt samma sätt på andra djurs ägg, t ex vaktel-, ank-, gås-, sköldpadds- och strutsägg. Även fiskrom har liknande ohälsosam påverkan på kroppen! 

Man vinner tyvärr inte direkt något positivt för hälsan genom att äta ekologiska ägg då dessa värphönor får foder som innehåller giftigt fiskmjöl (från Östersjöfisk). Redan 2004 upptäcktes det i Sverige att ekologiska ägg innehöll högre halter med dioxin och PCB än vanliga ägg. Trots att kraven då höjdes på fiskmjölet fortsatte gifthalterna i ekologiska ägg att öka med i genomsnitt 6 procent om året fram till 2017. Sedan dess har man enligt Livsmedelsverket minskat mängden av fiskmjöl i de ekologiska värphönsens foder. När halterna var som högst innebar det att äta ett enda ekologiskt ägg under en dag att man samtidigt ökade det genomsnittliga intaget av dioxin och PCB med 40% just den dagen! Eftersom man fortsätter att tillsätta giftigt fiskmjöl, även om det numera görs i mindre mängd, vinner man inget på att äta ekologiska ägg istället för vanliga ägg.

Även om du slutar äta ägg får du i dig det genom många färdigrätter, restaurangmat och livsmedelsprodukter. Följande innehåller ägg (undantag kan finnas i vissa sorter); omelett, spansk tortilla, frittata, kookoo (persisk omelett), cocotte, huevos rancheros (mexikansk frukosträtt), shakshuka (ragu med ägg från mellanöstern), makhlama (irakisk köttfärsrätt med ägg), sallad nicoise, pasta carbonara, patéer, potatismos, potatismospulver, pommes duchesse, pannkaksmix, leverpastej, filadelfiatårta, smörgåstårta, majonnäs, aioli, toum (persisk vitlökssås), maräng, spettekaka, chokladmousse, chokladpudding, vissa bakverk och kex, tårtor, sufflé, ostkaka, pannkakor, våfflor, raggmunk, paneringar, potatisplättar, äkta glass, sorbet, i många sorters nudlar och pasta, m m. Det ingår äggulor i många feta såser, på restauranger och i färdigköpta såser; mangoraja, bearnaise-, choron-, hollandaise-, gravlax-, hovmästar-, vitlöks-, vanilj-, kebabsås, m m. Det blandas oftast ner äggula i färdigköpta ”kletsallader”; mimosa-, rödbets-, potatis-, västkust-, sill-, baguette-, gurk-, dallas-, legym- och räksallad. Likadant är det med färdigköpta ”röror” som t ex coleslaw, gubb-, skaldjurs-, ishavs-, räk- och skagenröra. Äggstanning finns det ofta i gratänger, pajer, quiche och puddingar. Man använder ofta ägg som bindemedel i t ex hamburgare, köttbullar, köttfärslimpa och biffar och det gäller även vissa ”vegetariska” varianter av dessa! Tänk också på att ägg, som heter ”ovo” på latin, ingår i alla ovo-vegetariska och lakto-ovo-vegetariska (lakto = komjölk) livsmedelsprodukter.

Om du vill byta ut ägg i vissa bak- eller matlagningsrecept kan du istället använda dig av chiafrön eller linfrön. Antingen 1 msk chiafrön och 3 msk vatten som får stå och dra 10-15 minuter eller 2 msk krossade linfrön och 3 msk vatten som får stå i 15 minuter. Dessa två äggfria alternativ motsvarar ett ägg i recepten. Man kan även ersätta äggvitor med aquafaba (bön- eller kikärtsspad) i många bakrecept. 

Även om veganska äggersättningsprodukter är ett något bättre alternativ än ägg anser jag de knappast som hälsosamma. De är processade, näringsfattiga och har faktiskt liknande inverkan på kroppen som vanliga ägg, t ex syrabildande, slembildande och förstoppande.

Om du fortfarande tror att ägg är ”nyttiga” att äta kan jag avslöja varifrån detta påstående kommer. ”Ägg har mycket hög fett- och kolesterolhalt och innehåller egentligen inga fibrer. I själva verket innehåller ägg, gram för gram, åtta gånger mer kolesterol än nötkött! Äggindustrin förnekar naturligtvis allt negativt som sägs om ägg i mångt och mycket på samma sätt som tobaksindustrin försvarar sig, men gå inte på något av dessa försök att skydda vinster på bekostnad av din hälsa. Doktor John McDougall påpekar att endast sex undersökningar i den medicinska litteraturen visar att ägg inte dramatiskt påverkar kolesterolhalten i blodet. Av dessa bekostades tre av American Egg Board, en av Missouri Egg Merchandising Council, en av Egg Program of the California Department of Agriculture (den sjätte nämns inte vid namn). Som doktor McDougall säger: ”Äggindustrin förser oss med ett bra exempel på hur pengar kan köpa vetenskaplig näringsinformation som kan vara skadlig för din hälsa.”” (Harvey Diamond i boken ”Fit for life – hälsoboken”)

”I två olika studier av patienter med förhöjt kolesterol var slutsatsen att ägg varken försämrade deras endotelfunktion eller deras blodvärden. Betyder det att det är okej att äta ägg? Om man bara läser studiernas slutsatser skulle man kunna tro det. Men en närmare granskning visar att ägg inte försämrar värdena – jämfört med en ost och korv-smörgås eller en redan starkt förhöjd kolesterolnivå. Här användes alltså den populära taktiken ”jämför med något som är värre”. Så man kan välja att dra slutsatsen att ägg inte gör någon ytterligare skada och att de därför kan rekommenderas till högriskpatienter. Eller så kan man dra den mer rättvisande slutsatsen att ägg måste vara väldigt sjukdomsfrämjande eftersom de inte har mer positiv inverkan på sjuka kärl och förhöjda blodvärden än charkuteriprodukter, fet ost och raffinerade kolhydrater. 

Dessutom visade samma studier att värdena förbättrades betydligt när deltagarna i stället åt fett- och kolesterolfria äggersättningar eller havregryn. 

När man ser att båda studierna är sponsrade av äggindustrin är det lättare att förstå taktiken bakom och hur slutsatserna formulerats.” (Maria Felding och Tobias Schmidt Hansen i boken ”Den växtbaserade kosten”)

All forskning som påstår att ägg är nyttigt för oss kommer från äggindustrin – utan undantag! Och det är tyvärr denna forskning som dietister och näringsexperter studerar. ”Ägg kommer bara att verka ännu nyttigare när industrin får lägga till sina visdomsord.” (T. Colin Campbell i boken ”Kinastudien”) Lita därför på vad din kropp upplever istället för vinstsyftande och vinklad propaganda

En annan aspekt av äggätande som ofta glöms bort är att man samtidigt stödjer en äggindustri som är brutalt hemsk och plågsam för hönorna. En hönas naturliga livslängd är 8 år men en höna som inom äggindustrin används som en ”äggläggningsmaskin” dör helt utmattad efter 1-2 år. 

För mig är ägg absolut inget ”livsmedel” – det är ett ”dödsmedel” som bör undvikas om man vill uppleva en sund och vital hälsa.
(RUBEN ANDERSSON) 

Läs även Köttätande