HEM    RUBENTEXTER    HÄLSA & LIVSKRAFT    HÄLSOSIDOR    KÄRLEKENS KONST    VISDOM    CITAT    TIPS    RECEPT    HUMOR   SÖK

För ett bättre liv

med Hälsa & Livskraft

Sås & Dressing

 

Klicka på länkarna till höger för att välja recept.

 

 

Citronolja

4 dl olivolja

2 citroner

4 tsk rosmarin (torkad)

 

Skölj och tvätta citronerna noggrant. Finriv de yttersta gula citronskalen och lägg det i en halvlitersflaska. Pressa i citronsaften och lägg i rosmarinen, använd tratt. Häll i olivoljan, skaka om flaskan rejält och låt den mogna ett par dygn på ett mörkt och svalt stället - tex i svalen eller ett svalt skafferi. Skaka gärna om flaskan några gånger under mognadstiden. Olivolja blir lite grynig och tjock om den förvaras i kylen men detta påverkar inte smaken, citronoljan står sig inte något bra i rumstemperatur. Halvera gärna receptet om du tror att du inte kommer använda det så mycket. En jättegod och frisk dressing att ha på potatis, råris, sallad eller råkost.

 

 

 

 

Dillsås

saften från 1 pressad citron

olivolja

finhackad färsk dill (eller fryst)

½ tsk finmalen svartpeppar

1-2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)

1 tsk torkad timjan

1-2 tsk tamari (eller sojasås)

 

Pressa ner citronsaften i en liten burk. Häll i lika mycket olivolja och pressa ner vitlöken. Blanda ner tamari, svartpeppar och timjan. Blanda ner så mycket dill du önskar och rör om. Blir godast om såsen/dressingen får stå och mogna i kylen med lock någon timma. Rör om ordentligt vid servering. Du kan även blanda i andra färska finhackade örter, t ex: persilja, koriander, mynta, salvia, timjan, gräslök, m m. Supergott till kokt potatis – särskilt färskpotatis

 

 

 

 

Ingefärasås

1 pkt havregrädde (Oatly's IMAT)

2 msk finriven färsk ingefära

saften från 1 lime

 

Blanda alla ingredienser i en glasburk och låt den stå och mogna i kylen över natten. Såsen kan ätas kall eller värm den någon minut i en kastrull före servering. Såsen passar jättebra till kokt eller bakad potatis, råris, cous-cous mm.

 

 

 

 

Kall syrlig sås

1½-2 citroner

3 tsk torkad citrontimjan (eller vanlig torkad timjan)

2 tsk finmalen svartpeppar

2 tsk tamari (eller sojasås)

1 pkt havregrädde

3 tsk finriven färsk ingefära

 

Pressa ner saften från citronerna och blanda ner alla ingredienser i en burk med lock. Låt det stå i kylen över natten. Skaka gärna om burken ibland. Supergod sås till kokt potatis eller råris.

 

 

 

 

Kall tomatsås (3-4 port)

3 väl mogna tomater

5 cm gurka

½ dl olivolja

1 tsk rosmarin

½ tsk chilipulver

½ tsk finmalen svartpeppar

saften från ½ pressad lime

1 msk honung

 

Skär tomater och gurkan i bitar. Blanda ner alla ingredienser i en skål eller tillbringare och mixa med en stavmixer. Såsen passar utmärkt till potatis, råris, pasta mm.

 

 

 

 

Kalla såser

Använd 1 paket Oatly's havregrädde (imat) som grund. Blanda i 2 msk finriven pepparrot, 1 pressad lime/citron och citronpeppar (innehåller salt!). Låt stå och "mogna" över natten i kylen. Man kan även göra vitlökssås på den eller prova med färsk finklippt dill och citron i. Dessa såser är jättegoda till potatis, hirs eller råris.

 

 

 

 

Mojo

2 tomater

2 röda paprikor

1-2 färsk röd chili (eller ½-1 tsk harissa)

2-4 pressade vitlöksklyftor

saften från 1 citron

2 msk olivolja

2 tsk tamari (eller sojasås)

1 tsk spiskummin

1-2 tsk torkad oregano

2 tsk paprikapulver

 

Tärna tomaterna och lägg ner dem i en skål. Skär bort stjälkarna och rensa bort fröhuset från paprikorna och tärna dem och sedan ner i skålen. Gör likadant med chilin och finhacka det. Blanda ner allt i skålen och rör om med en sked. Mixa alltsammans med en stavmixer och förvara mojosåsen i en burk med lock i kylen. Jättegott och supernyttigt till all sorts potatis (kokt, stekt, ugnsbakad, bakpotatis, mos), råris, quinoa eller fullkornspasta.

 

 

 

 

Myntasås

Mixa 2 dl olivolja, 1 msk honung, 1 pressad lime och 1 hel kruka färsk mynta. Används som salladsdressing eller sås.

 

 

 

 

Paprikasås

Tag 1 paket Oatly havregrädde (IMAT) och slå den i en kastrull. Tillsätt 1 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt (finns i vissa hälsokostbutiker av märket Bioforce, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning och 1 msk paprikapulver. Riv i (på det grövsta på rivjärnet) 1 liten röd paprika. Värm såsen under omrörning – färdigt att servera!

 

 

 

 

Raita

1 pkt eller burk med kokosmjölk

1 kruka färsk mynta

1 färsk röd chilipeppar

saften från ½ citron

½ dl sesamfrön (helst oskalade)

 

Detta är min egen variant av raita. Häll kokosmjölken i en plast- eller glasburk med lock. Finhacka myntan och chilipepparn (ta bort fröna från chilipepparn först!) och lägg ner det i burken. Häll i kokosmjölken, sesamfröna och pressa i citron. Rör om och låt det stå i kylen över natten för att mogna. Du kan variera styrkan på raitan genom att öka eller minska på mängden av chilipepparn. För annan smaksättning på raitan kan du tillsätta, eller byta ut chilipepparn eller myntan, mot t ex pressad vitlök eller färsk finriven ingefära. Raitan passar utmärkt till ugnsbakad potatis, som sås till råris, quinoa eller cous-cous. Passar även utmärkt som salladsdressing.

 

 

 

 

Rubens oljedressing

Denna oljedressing passar utmärkt till olika sallader, råkost och ovanstående potatissallad. Häll upp kallpressad (extra virgin) olivolja i en glasflaska med lock. Dela några vitlöksklyftor i tillräckligt små bitar så att de går att få ner i flaskan. Blanda i timjan (torkad) och rosépepparkorn. Ställ sedan undan flaskan mörkt och svalt för att få mogna i en vecka. Om olivoljan står i kylen så blir den grumlig.

 

 

 

 

Senapsdressing

2 dl olivolja

4-5 msk senap (gärna dijon)

2 tsk finriven färsk ingefära (eller 1 tsk torkad)

2-4 pressade vitlöksklyftor

2 tsk finmalen svartpeppar

4 tsk timjan

 

Blanda alltsammans i en burk med lock. Jättegod dressing att ha till salladen eller kokt potatis eller råris. Om den är för stark eller mild så justerar du bara mängden senap och kryddor efter egen smak. Står sig i kylskåp upp till en vecka. Dressingen kommer bli lite grynig och du får röra om den väl innan du serverar den.

 

 

 

 

Tamarisås

En god sås som smakar utmärkt till potatis (kokt eller stekt), ris, cous-cous, bulgur mm. Häll 1 pkt havregrädde (OATLY IMAT) i en kastrull och tillsätt ½ dl tamari (går även bra med sojasås) och 1 buljongtärning. Jag använder en vegetarisk örtbuljong, Herbamare med låg salthalt, av märket Bioforce (finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) och tar då 1 msk till detta receptet. Värm såsen och den är klar för servering. Tar bara ett par minuter!

 

 

 

Här kan du läsa om den örtbuljongen Herbamare med låg salthalt från www.bioforce.se

 

SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON

 

 

Recept

 

 

 

 

 

 

 

Symbol för jordning

Sås & Dressing

Citronolja

Dillsås

Ingefärasås

Kall syrlig sås

Kall tomatsås

Kalla såser

Mojo

Myntasås

Paprikasås

Raita

Rubens oljedressing

Senapsdressing

Tamarisås

© 2005 - 2017 Ruben Andersson