HEM    RUBENTEXTER    HÄLSA & LIVSKRAFT    HÄLSOSIDOR    KÄRLEKENS KONST    VISDOM    CITAT    TIPS    RECEPT    HUMOR   SÖK

För ett bättre liv

med Hälsa & Livskraft

Rejuvelac

 

(Denna hemsida är anpassad för Internet Explorer, Edge eller Mozilla Firefox)

 

”Rejuvelac” betyder ”rejuvenating lactos” vilket på svenska blir ”föryngrande mjölk”. Det var Ann Wigmore som uppfann denna fermenterade (mjölksyrajäsning) drycken. Hon är upphovskvinnan till hälsorörelsen ”Levande föda” (Living food). ”Namnet ”rejuvelac” hittade jag på för en dryck som skulle rena och föryngra kroppen, samtidigt som den ersatte vårt förorenade vatten.” (Ann Wigmore i boken ”Dr Ann Wigmores hela program”)

 

Rejuvelac är en väldigt nyttig dryck som bl a innehåller vitamin B 12, mjölksyrabakterier (probiotika) och stora mängder enzymer och livskraft. Den är renande, basbildande, slemlösande, bra för tarmfloran,  inflammationsläkande, matsmältningen och immunförsvaret.

 

”Mitt arbete med män och kvinnor, som lidit av allergier, huvudvärk, förstoppning, emfysem, cancer och andra hälsoproblem, har visat att de flesta av dessa problem beror på dålig matsmältning och brist på enzymer vid matsmältningen. Rejuvelac är en lättsmält dryck som avhjälper sådana problem.” (Ann Wigmore i boken ”Dr Ann Wigmores hela program”)

 

Rejuvelac innehåller lecitin som är mycket bra för hälsan och ungdomlighet – det har bevisad effekt på minnet och tankeförmågan (40 % av hjärnans torrvikt består av lecitin); det förhindrar att fett och slaggämnen fastnar på blodkärlens väggar; det emulgerar fett och vatten vilket medför att det även löser upp befintligt fett i blodkärlen och löser upp fettinlagringar i levern; det omvandlar fett till energi vilket kan underlätta viktminskning; bra för nervsystemet då lecitin finns i nervsubstansen; förbättrar blodvärdena; förebygger gallsten; bra för gallsekretionen då gallan innehåller lecitin; då levern tillverkar lecitin avlastas den genom att ”få det gratis” från rejuvelac; kroppen använder lecitin som hjälpsubstans vid transport av näringsämnen och det har särskilt betydelse för vitaminerna A, D, E, F och K.

 

Bra lecitin finns även i Gröna drinkar, avokado, oliver (undvik de som är inlagda i vinäger eller ättika!), solrosfrön, fullkornsbröd och kål. Det finns även gott om lecitin i soja, rapsolja, ägg, kött, fisk, mejeriprodukter, vissa proteinpulver och jordnötter men dessa ”dödsmedel” bör undvikas så långt det går. Likadant är det med kosttillskott med lecitin som oftast är gjort av soja eller äggula. Lecitin som används inom livsmedelsindustrin (E-322), som t ex emulgerings- eller antioxidationsmedel, har inget som helst positivt hälsovärde och bör undvikas så långt det går!

 

Du kan byta ut kranvattnet mot rejuvelac eller så kan du köra en månadslång kur med jämna mellanrum för att rena kroppen från dåligt fett, underhåll av tarmfloran och hålla dig ung, pigg och vital.

 

För att öka hälsovärdet ytterligare kan du tillsätta rejuvelac istället för vatten i din Gröna drink, Citrusdrinken, Lemonaden, Tarmdrinken eller Linfrödrinken. Du kan även göra en mycket nyttig bärsoppa på rejuvelac.

 

Det går även bra att ljumma upp och använda som ett uppfriskande lavemang. Ta ett vanligt lavemang först, liggandes på vänster kroppssida och töm ut det i toaletten. Sedan, liggandes på höger kroppssida, tar du 5 dl ljummet (värm försiktigt i kastrull tills fingerljummet – värm det inte mer än så för då dör mjölksyrabakterierna och enzymerna!) rejuvelac-lavemang och försöker hålla kvar det i minst 20 minuter, gärna längre. Lavemang på rejuvelac hjälper snabbt till med att förbättra tarmfloran, rensa ut avföring, slem och gifter. Särskilt nyttigt är detta lavemang ifall du har någon tarmsjukdom såsom ulcerös colit eller annan inflammation och skador på tjocktarmen.

 

Det är viktigt att du använder ekologiskt helt vete och honung som ej blivit upphettat (som t ex flytande honung blivit). Använd svensk honung då den oftast är av bra kvalitet. Det ska även gå att göra rejuvelac i en ”veganvariant” och då använder man ekologiska russin istället för honung – du får googla dig fram för det receptet vid behov. Jag själv vill dock inte vara utan honungens välgörande hälsoeffekter. Den färdiga drycken kan sedan förvaras i flaskor eller tillbringare i kylskåpet upp till 7 dagar – drick den dock rumstempererad! När jag gör min stora 5-literssats häller jag upp det i en stor dunk (se bild nedan) och låter den stå framme på köksgolvet (i skugga) eftersom jag dricker upp det på 2 dagar. Om det blir över 25 grader varmt på sommaren måste jag dock ha det i kylen, annars kan det bli förstört. På sommaren är det bäst att ha en kork, ett lock eller täcka över din dunk eller tillbringare med en handduk så det inte drar till sig en massa bananflugor (fruktflugor). Du kan även byta ut en liten del, exempelvis 0,5 dl, av vetekornen mot helt korn eller råg för annorlunda smak.

 

Skulle du inte gilla smaken (smakar svagt vinäger) kan du givetvis pressa i citron- eller limesaft i dricksglaset. Jag uppskattar dock rejuvelacens naturliga smak och dricker den med glädje! Du behöver ej ”tugga” varje klunk på denna dryck då den inte innehåller nämnvärda mängder med ”makronäring” (fett, kolhydrater och proteiner). Därför fungerar det utmärkt att dricka rejuvelac under en fasta eller utrensningskur och den är optimal att dricka under förmiddagen ur ett hälsoperspektiv (se Börja dagen lättsamt!).

 

Kvällen innan dag 1 – tvätta (se nedan!), skölj och blötlägg 3 dl vetekorn, täck över med en kökshandduk

Dag 1: på morgonen – häll upp vetekornen i groddburk eller durkslag med små hål (se bild nedan) och skölj av vetekornen ordentligt, om du använder durkslag kan du ställa den över en kastrull eller skål och täck över med en kökshandduk och skölj 2-3 gånger under dagen

Dag 2: skölj 2-3 gånger under dagen och låt det vara övertäckt med en kökshandduk

Dag 3: på morgonen häll över vetekornen i en stor glasburk eller kastrull, 3 msk honung och 3 liter klorfritt vatten, täck över med en kökshandduk och låt stå

Dag 4: låt stå (på kvällen – börja på en ny omgång rejuvelac – ”kvällen innan dag 1”)

Dag 5: på morgonen – häll över den färdiga rejuvelacen (vätskan) i flaskor eller tillbringare genom en sil, torka bort ”grumlet” som bildats runt glasburkens kant vid ytan med hushållspapper, börja med andra satsen genom att blanda i 2-3 msk honung och 3 liter klorfritt vatten med det groddade vetet och täck över med en kökshandduk (på morgonen – följ ”dag 1”)

Dag 6: låt stå (följ ”dag 2”)

Dag 7: på morgonen – häll över den färdiga rejuvelacen (vätskan) i flaskor eller tillbringare genom en sil och släng bort de groddade vetekornen (på morgonen – diska glasburken eller kastrullen du använder till fermenteringen och följ ”dag 3” och sedan fortsätter du med denna omgång rejuvelac till och med dag 7)

 

Man använder alltså samma groddade vete till 2 satser. Låt alltid tillverkningen av rejuvelacen ske i skugga och inte i direkt solljus.

 

Någon enstaka gång kommer du, förr eller senare, att misslyckas med en sats som blivit förorenad. Det kan bli mögel på ytan, bildats skadliga bakterier och/eller lukta illa eller skumt (det ska lukta sötsyrligt). Då är det tyvärr bara att slänga bort den satsen och börja på en helt ny omgång. Det kan bero på att man inte har tvättat händerna ordentligt, använt kärl som inte diskats/rengjorts ordentligt eller att vetekornen har varit dåliga. Alldeles för hög värme (t ex på sommaren) kan också bidra. När det är varmt ute (t ex på sommaren) kan rejuvelacen bli färdig lite snabbare och då får man kanske ta och hälla upp den färdigfermenterade drycken i tillbringare/dunk på kvällen (dag 4 och dag 6) innan det gått 2 hela dygn (= dag 5 och dag 7). Man bör hälla upp rejuvelacen precis innan det bildats en beläggning över ytan. Nån gång har det hänt att det har hunnit bildas en ytbeläggning och då brukar jag sleva/sila bort beläggningen. Men då luktar och provsmakar jag alltid på det så det inte har hunnit bli förstört! Om beläggningen täcker hela ytan är det oftast bara att slänga bort det.

 

Jag gör ej Rejuvelac under de allra varmaste sommarmånaderna då den lätt blir förstörd i värmen. Har du möjlighet att ha tillverkningen på en sval plats (ej kylskåp - det är för kallt!), t ex i en källare, går det bra även under den varmaste tiden på året.

 

Ha alltid nytvättade och rena händer vid tillverkningen. När du tvättar vetekornen på kvällen innan dag 1 – häll ner vetekornen i en bunke eller kastrull med klorfritt vatten i och tänk på att ”gnugga” eller ”skrubba” vetekornen mellan handflatorna i vattnet så att de rengörs ordentligt. Gör detta en stund och sila sedan bort det smutsiga vattnet. Om du ser dåliga vetekorn eller skräp så släng bort det. Blötlägg de tvättade vetekornen i nytt klorfritt vatten.

 

Vetekornen, precis som allt spannmål, lagras i stora silon och förutom att det är väldigt dammigt i dem tar sig många djur in i dem, t ex insekter, råttor, ormar och fåglar. Dessa lämnar både spillning, päls och fjädrar och de kan givetvis även dö där vilket förorenar och förgiftar vetet. Även jordrester, smuts, mögel, småstenar, m m förekommer. Därför är det viktigt att tvätta av vetekornen noggrant.

 

Istället för en groddburk kan du använda en sil/durkslag över t ex en kastrull som jag gör, se bild nedan.

 

Önskar du ha rejuvelac färdigt att dricka hela tiden ska du alltså starta en ny omgång rejuvelac var fjärde kväll och ha två olika omgångar under tillverkning samtidigt vilket jag ovan visar med både svart (första satsen) och röd (andra satsen) text. Jag själv brukar göra ännu större sats – ca 5 liter varje gång vilket betyder 2,5 liter/dag för att drickas – då ökar jag bara mängderna till 5 dl vetekorn, 5 l vatten och 5 msk honung.

(RUBEN ANDERSSON 2019-06-20)

 

 

Bild på groddning i sil/durkslag över en kastrull (täcks över med handduk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild på fermentering i glasburkar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild på färdigfermenterad rejuvelac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild på rejuvelac i dunk – färdig att drickas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubentexter

Symbol för jordning

Livsmedel

 

© 2005 - 2020 Ruben Andersson