HEM    RUBENTEXTER    HÄLSA & LIVSKRAFT    HÄLSOSIDOR    KÄRLEKENS KONST    VISDOM    CITAT    TIPS    RECEPT    HUMOR   SÖK

För ett bättre liv

med Hälsa & Livskraft

Lök

 

Jag rekommenderar dig att läsa texten från början till slut. Men du kan även klicka på länkarna nedan om du vill läsa om just de löksorterna.

 

(Denna hemsida är anpassad för Internet Explorer, Edge eller Mozilla Firefox)

 


Vitlök
Ramslök

 

 

Alla sorters lök är mycket välgörande. De understödjer kroppen i alla inflammatoriska processer (inflammationsläkande) då de bl a innehåller små mängder melatonin, quercetin, C-vitamin och mycket svavel. ”Svavel har naturliga antibakteriella egenskaper och kan bidra till att huden hålls frisk.” (Susan Clark i boken ”Vägar till naturlig hälsa”) Därför är den mycket läkande vid alla s k autoimmuna sjukdomar såsom ulcerös colit, Crohns sjukdom och alla reumatiska sjukdomar. Den är även fiberrik, utrensande, avgiftande, basbildande, bra för alla läkningsprocesser, föryngrande, stärker skelettet, förebygger förkylningar och infektioner, bra mot skadliga bakterier och parasiter, dödar svamptillväxt, cancerförebyggande, bra vid diarré, kolesterolsänkande, bra för tarmfloran, stimulerar tarmperistaltiken, ökar gallsekretionen och stärker immunförsvaret. Alla löksorter, förutom vitlöken, är kraftigt slemlösande vilket är mycket hälsosamt.

 

”Det medicinska värdet av löken, särskilt vitlöken, har varit känt bland folken sedan uråldriga tider. Lökens läkande egenskaper ligger förborgade i dess eteriska olja, som besitter en rentav underbar läkekraft. Jag har gång på gång sett tydliga bevis härpå vid fall av katarr, hosta, heshet, slembildning, bölder och svullnader samt vid olika slag av hals-, hjärn-, mag-, tarm- och njurlidanden.” (Birger Ledin i boken ”Fyra vägar föra ut…”) Den är järnrik och väldigt bra för blodet då den neutraliserar och rensar ut skadliga fetter i blodet. ”All lök är bra för ådrorna, som hålles elastiska, och då förhindras även ett för tidigt åldrande.” (Alfred Vogel i boken ”Den lille doktorn”)

 

Are Waerland kallade den gula löken för ”Kungen bland vegetabilierna” och så här skriver han i boken ”Hälsans handbok”: ”Ingenting har en mera renande och helande verkan och ingenstans finner man en sådan rikedom på infektionsmotverkande ämnen, som hos rå lök. Genom daglig förtäring av lök till maten dödas alla bakterier i urinen. Den är en svuren fiende till allt vad förruttnelsebakterier och inälvsmaskar heter, och det finns inget bättre botemedel mot varbildningar än rå lök.”

 

Han skriver vidare: ”Lök främjar hårväxten, skärper syn och hörsel, stimulerar på naturlig väg kroppens körtlar, neutraliserar tarmgifter och ämnesomsättningsprodukter, driver bort trötthet samt verkar upplivande.” Jag vill dock tillägga att det faktiskt tyvärr finns vissa elakartade och skadliga bakterier som löken inte rår på. Men det förtar inte dess kraftfulla desinficerande verkan mot många skadliga bakterier och ämnen som kan hitta sin väg in i kroppen. ”I dag anses lök höra till de allra nyttigaste växterna och har egenskaper som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, astma och skadliga mikrober.” (Fredrik Paulún i boken ”Paulúns stenålderskost”)

 

Hans Bertil Juneby skriver följande om lökens (gul- och rödlök) egenskaper i boken ”Fytomedicin”: ”Effekten domineras av eteroljan, som i stort sett har samma effekt som vitlökens eterolja. Flavonglykosiderna är bl a milt urindrivande, kramplösande och stärker kapillärkärlens väggar. Quercetin har starkt antiinflammatorisk verkan och har särskilt god effekt vid inflammation i tarmarna, t ex Crohns sjukdom (inflammation i nedre delen av tunntarmen) och ulcerös kolit. Lök stimulerar också tarmrörelserna och ökar gallproduktionen i levern. Vidare har lök en stark urindrivande effekt som är särskilt uttalad vid ödem, samt karminativ (väderfördelande) och antibakteriell effekt.”

 

”Bioflavonoiden Quercetin sägs i studier ha visat goda resultat som naturligt antihistaminmedel samt för att förhindra uppkomst av grå starr p.g.a. diabetes.” (Torsten Schönfeldt i boken ”Finn dina vägar till bättre hälsa”)

 

Den gula löken kallades förr även för ”ryskt penicillin” då de åt stora mängder med lök (särskilt gul lök och vitlök) i Ryssland och Sovjet för att förebygga sjukdomar. ”Lök bör användas i riklig mängd året runt. Ett gammalt ordspråk säger: ”Lök drar allt ont till sig”, och det är sant.” (Dr Kirstine Nolfi i boken ”Levande föda”)

 

”Lökar är små fabriker för allium (allicin) och andra svavelföreningar. De levererar zink, fosfor, viktiga oljor och flavonoider. Lök är infektionshämmande och desinficerar näsa, mun och hals. De sänker blodtrycket och lipidnivåerna i blodet. De hjälper till att lösa problem med cirkulationen och förhindrar kärlsjukdomar. De stärker cirkulationsorganen och förhindrar åderförkalkning. Lök har en positiv effekt på svaga njurar och urinblåsor och stärker slemhinnorna i magsäck och tarmar.” (Dr. Karl-Heinz Blank m fl i boken ”DIAGNOS: «Du måste leva med det!» «Nej tack!»”)

 

Katharine Colton skriver i boken ”Ät rätt lev längre”: ”En stor undersökning visade att personer som äter mer lök i sin dagliga kost uppvisar färre fall av magcancer.”

 

Hon fortsätter: ”Lökens svavelföreningar är också något positivt för astmasjuka personer. De hjälper till att hejda allergiska reaktioner och inflammation.”

 

Tyvärr får löken ibland skulden för att det kommer ut mycket gaser efter en måltid. Dessa gaser kommer ej från löken (om den inte är friterad eller hårt brynt!) utan den stimulerar tarmperistaltiken kraftigt vilket medför att redan befintlig gas i mag-tarmkanalen drivs ut. Detta är givetvis gynnsamt då gaserna förgiftar blodet, anstränger hjärtat och är kraftigt syrabildande (se Gaser i magen). Att steka löken så den blir brynt, eller ännu värre, att fritera den medför kraftiga belastningar på framförallt gallfunktionen och då blir måltiden inte riktigt bearbetad i mag-tarmkanalen vilket kan skapa gasbildning. ”Rostad lök” (en livsmedelsprodukt) är oftast panerad i vitt mjöl, saltad och friterad (eller väldigt hårdstekt) och belastar kroppen. Den har varken något hälso- eller näringsvärde kvar. Undvik även "picklad lök" och inlagd vitlök som innehåller vinäger eller ättika!

 

I de flesta recept där lök ingår brukar de börja med att man ska steka löken först, och efter en stund lägga i andra ingredienser i grytan eller stekpannan. Detta förfarande förstör lökens välgörande och närande effekt totalt! Pröva istället att lägga ner löken sist i receptet så att den bara blir varm och börjar svettas istället för sönderstekt. Eller stek löken i större bitar en kort stund så den inte hinner få någon brynt stekyta. ”Tillsätt gärna hackad lök i slutet av kokningen av ris, quinoa etc. så håller det ett par dagar längre i kylskåpet.” (Sanna Ehdin i boken ”Sannas matbok”)

 

Det är givetvis nyttigast att äta rå lök vilket Andrew Weil skriver om i boken ”Naturlig hälsa – alternativ medicin”: ”Å andra sidan förlorar till exempel lök och vitlök en del av sitt nyttiga innehåll när de tillagas. De är fortfarande nyttiga, men om man vill tillvarata lökens kolesterolsänkande egenskaper och vitlökens bakteriedödande effekter måste man äta dem råa.” Han skriver vidare: ”Att regelbundet äta rå lök och vitlök minskar också blodets benägenhet att bilda proppar och ökar kroppens förmåga att lösa upp proppar.” Även den medicinska effekten från svavlet förstörs om lök och vitlök upphettas.

 

”Lika lättsmält som löken är i sitt råa tillstånd, lika svårsmält är den brynt eller stekt.” (Birger Ledin i boken ”Fyra vägar föra ut…”)

 

Den gula löken och schalottenlök passar kanske bäst i lagad mat. När det gäller rå lök, i t ex sallader, tycker jag rödlök (starkare smak) eller silverlök (mildare smak) är godast. När det är säsong för det passa gärna på att använda den fräscha salladslöken (kallas även för vårlök). ”Salladslök är rik på retinol men även många mineraler och C-vitamin.” (Gun-Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn i boken ”Hjärtvänlig mat”)

 

Gräslök är jättegod tillsammans med potatis men om den intas i alldeles för stora mängder kan den irritera njurarna. ”Redan tidigt om våren skjuter gräslöken och dess nära släktingar, backlök och sandlök, upp sina trinda, spetsiga blad. Den oinvigde kallar allt för gräslök och det spelar inte så stor roll, eftersom alla tre arterna kan ätas. Vildväxande gräslök finner man vid kusten, främst längst Östersjön. Den trivs längs stränder och på hällmarker. Sandlök växer på torr, gärna kalkhaltig sandjord, och backlök, den vanligaste av de tre, i parker, trädgårdar, längs vägkanter och i andra kulturpåverkade marker. Alla tre arterna växer i Götaland och Svealand och är ovanliga i Norrland.

 

Odlad gräslök kan man finna långt upp i Norrland, och den kan där leva kvar långt efter det att odlingen har upphört.

 

För hälsan

Gräslök har, precis som annan lök, en hel del aktiva ämnen i sig. Förutom den eteriska oljan finns, i liten mängd, glykosid quercetin och C-vitamin. Dessa ämnen samverkar till att skapa en lätt bakteriedödande effekt samt till att stödja hälsan genom att stimulera immunförsvaret. Även matsmältningen påverkas positivt av den eteriska oljan. Vill man ha en mer verksam terapeutisk effekt rekommenderas dock att använda vitlök, vanlig lök eller ramslök.” (Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf och Ingrid Holmberg i boken ”Vilda växter”)

 

Purjolök och vitlök tycker jag fungerar utmärkt både i matlagning och råa i sallader. ”Till skillnad från sina löksläktingar bildar purjon inte någon egentlig lök, utan löken finns som blad. Purjolök innehåller vitamin A, C, E och K, liksom folsyra, karotenoider, lutein och zeaxantin. Den innehåller också rikligt med mineraler, som magnesium, kalium, järn, kalcium och zink. Tack vare att den är en lökväxt innehåller purjolöken samtidigt typiska lökantioxidanter, som diallydisulfid. Det finns studier som visar att kvinnor som äter mer purjolök, 4 gram per dag istället för 2 gram, är mindre drabbade av bröstcancer. Purjolöken innehåller fibrer, vilket är bra för tarmmotoriken och tarmfloran.” (Charlotte Erlanson-Albertsson i boken ”Äta för livet”) Karotenoiderna lutein och zeaxantin, som purjolöken är en rik källa till, är båda mycket viktiga för ögonens funktion och hälsa. ”Purjolök verkar renande och underlättar stimulering av bukspottkörteln och avsöndring av magsaft. Den renar blodet och stimulerar musklerna i deras verksamhet, när de är överbelastade med urinsyra till följd av ofta förekommande eller stor konsumtion av kött. Den bör inte användas enbart som krydda i sallader utan ingå i så stor mängd att den utgör en viktig ingrediens i sådana.” (Norman Walker i boken ”Diet-råd i samband med råsaft-terapi”) Men smaken är olika – känn själv efter vilken lök du tycker passar bäst i olika anrättningar. Men lök kan du äta med gott samvete och det är ett av de allra billigaste födoämnena!

 

”Vid akut övre luftvägsinfektion kan man göra följande blandning i en mixer: 2 medelstora matlökar, 8 vitlöksklyftor, 4 teskedar mald ingefära, saften av 2 citroner, en matsked honung och 1 dl vatten. Av blandningen intas en matsked varje eller varannan timme under den första dagen, en matsked 3-4 gånger om dagen de följande dagarna. Vid tarminflammation: 15 g lökskal per kopp, kokas 15-30 minuter och silas. Drick en kopp mellan måltiderna tre gånger om dagen.” (Hans Bertil Juneby i boken ”Fytomedicin”)

 

Om du har en inflammation på någon kroppsdel där det går att göra ett omslag med elastisk binda kan följande tips hjälpa dig med läkningsprocessen. När du ska gå och lägga dig på kvällen skivar du en gul lök tunt och täcker den inflammerade kroppsdelen (t ex ditt onda knä, armbåge, hälsena, finger o s v) med löken och sedan slår du runt en binda. På morgonen när du vaknar tar du bort omslaget. Du får nog räkna med att det kan lukta lite lök i sovrummet. Detta lökomslag hjälper till med att neutralisera gifter och läka inflammationer. Du får kanske göra om det några nätter innan du märker någon bestående effekt. Men oftast märker man en lindring, och därmed läkning, redan efter en natt. Gör dock inget lökomslag på något öppet sår för det kommer svida och kanske hålla dig vaken.

 

Om du lider av ret- eller torrhosta på nätterna kan du skiva en halv normalstor gul lök och lägga det på en assiett som du sedan ställer på nattduksbordet bredvid sängen under natten. Ångorna från löken kommer att ge snabb och effektiv lindring med detsamma.

 

Birger Ledin beskriver fler sätt att nyttja lökens helande egenskaper i boken ”Fyra vägar föra ut…”, bland annat att blanda löksaft i lavemangsvattnet för att därigenom få till en snabbare läkning vid inflammerad och skadad slemhinna i tjocktarmen (bra mot IBS, Ulcerös kolit, diarré, gaser i magen och springmage): ”Ett annat sätt att få en utmärkt minerallösning är att riva ett par lökar av ordinär storlek. Man slår en liter vatten över den rivna massan, låter den stå och dra i ett halvt dygn och silar därefter ifrån vattnet. Till varje lavemang tas ungefär en tekopp av denna mineralsaft.”

 

Han fortsätter att beskriva andra användningsområden: ”Ett hälsosamt te av lök beredes genom att skära löken i små bitar, vilka kokas ett par minuter. Detta te har en underbar förmåga att upplösa, utdriva och bortskaffa giftämnen ur kroppen, och det har särskilt visat sin läkande förmåga vid barnsjukdomar såsom mässling, scharlakansfeber, koppor och difteri. Bäst blir lökteet om man blandar det med citronsaft. Att smaken även blir mer tilltalande genom tillsats av citron är självklart. Ett sådant te är av värde för envar och kan förtäras dagligen.

 

Även vid yttre bruk verkar löksaften läkande. Man gnider in de värkande ställena med löksaft eller lägger på ett omslag med krossad, rå lök. Än större verkan gör ett dylikt omslag, om löken blandas med honung och lera. Det är förunderligt att se, hur snabbt bölder öppnas och var o. dyl. dras ut med ett sådant omslag.

 

Reumatism och gikt samt smärtor, som orsakats av fall, stötar, vrickningar m. m., lindras om man gnider de angripna ställena med löksaft eller gör upprepade omslag enligt beskrivningen härovan. Självfallet är dock att en dylik behandling alltid bör gå hand i hand med andra helande faktorer, som ingår i ett naturenligt levnadssätt.

 

Slutligen är löken ett beprövat hårmedel. Att ofta gnida in hårbotten med löksaft förhindrar mjällbildning och håravfall och befrämjar sålunda hårväxten.” Tänk dock på att det numera knappast finns lera som är tillräckligt ”ren” (fri från allehanda miljögifter och skadliga bakterier) i naturen så jag själv skulle vid behov inköpa ”naturlera” (t ex denna) på hälsokost.

 

”Alla sorters lök (gul lök, rödlök, vitlök, purjo, gräslök och så vidare) är stapelvaror i skönhetsköket. Antiinflammatoriska, renande effekter bygger trösklar både mot både finnar och fina linjer, medan flavonoider ger skyhög antioxidativ aktivitet.” (Maria Ahlgren i boken ”Beauty food”)

 

”Löken hör till växtvärldens stora under. Den är en av de främsta hälsogruvor, som mänskligheten genom tiderna lärt känna.” (Birger Ledin i boken ”Fyra vägar föra ut…”)

 

”Varje dag utan lök är en förlorad dag!” (okänt ursprung)

 

 

Vitlök

Vitlöken har många gynnsamma effekter på kropp och hälsa vilket de flesta säkert har hört talas om. ”Det finns flera undersökningar som visat att vitlök har en cancerhämmande effekt, och även här rör det sig om flera olika mekanismer. Förutom att stimulera immunfunktionen tycks den blockera bildandet av vissa carcinogener i tarmarna och skydda DNA från att skadas av andra carcinogener. Slutligen skyddar vitlök också lever- och hjärnceller från degenerativa förändringar (förmodligen en följd av dess innehåll av antioxidanter) och sänker blodsockret. Man kan uppnå alla dessa effekter genom att helt enkelt ha vitlök i maten.” (Andrew Weil i boken ”Bli frisk av dig själv”)

 

Vitlök innehåller en hel del selen, mangan, koppar och kalcium och den verkar både renande och uppbyggande på sköldkörteln då den även innehåller en del jod. Då vitlök är perifert kärlvidgande (vidgar kapillärerna) ger den en värmande och svagt svettdrivande effekt. Den hjälper levern med avgiftningen och är även lungstärkande.

 

”Allicin, ett av vitlökens viktigaste biologiskt verksamma ämnen, produceras när man krossar vitlök. Det har vid laboratorieförsök visat sig minska tillväxten hos bröst- och prostatacancerceller.

 

Förutom allicin innehåller vitlök andra värdefulla antioxidanter i koncentrerad form, exempelvis selen och germanium. De neutraliserar fria radikaler som man anser påskyndar både tumörers tillväxt och utvecklingen av ateroskleros (åderförkalkning). Cancerforskare vid universiteten i Pennsylvania och Texas i USA har identifierat två andra ämnen som skyddar mot cancer i krossad vitlök: diallysulfid och S-allylcystein. Weizmanninstitutet i Israel har identifierat en molekylmekanism som kan förklara vissa av vitlökens läkande egenskaper. Färska forskningsresultat från Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York, som beskriver funktionen hos de kemopreventiva kemikalierna i vitlök, tyder på att de motverkar bröst- och prostatacancer, särskilt under den första sjukdomsfasen. Delvis förbättrar de cellernas förmåga att rensa bort cancerframkallande ämnen, delvis gör de att dessa ämnen får svårare att binda sig till DNA. Preliminära undersökningar tyder på att vitlök även hindrar bröst- och prostatacancerceller från att dela sig och därmed begränsar tumörtillväxten.” (Jane Plant i boken ”Ditt liv i dina händer”)

 

”Vitlök fungerar bra mot cancer på grund av det innehåller mineraler. Dess styrka mot tumörer beror främst på två av dessa, nämligen svavel och germanium. Vitlöken är rik på ett stort antal svavelsammansättningar, vilket förklarar dess kraftiga lukt. En hel vitlök innehåller germanium i ytterst små mängder – inte mer än två eller tre biljondelar – men det är ändå tillräckligt för att vara av viss betydelse när det får fungera tillsammans med svavel och andra spårelement.” (John Heinerman i boken ”Naturens 7 supermediciner”)

 

Vitlöken är kraftigt stärkande för immunförsvaret, blodrenande, kraftigt kolesterolsänkande, kraftigt avgiftande, blodtryckssänkande, mycket bra för tarmfloran, kraftigt inflammationsläkande, allmänt stärkande, bra för njurfunktionen och främjar urinutsöndringen, motverkar förruttnelseprocesser i tarmarna och är mycket effektiv mot skadliga bakterier, parasiter och jästsvampar (t ex Candida albicans).

 

”En undersökning som gjordes av dr Bordia i Udaipur på 20 patienter som haft hjärtattacker visade en 72-procentig ökning av denna propplösande effekt efter en enda stor dos vitlök, och en 80-procentig ökning efter en månad. Andra undersökningar redovisade motstridiga resultat; när vitlökssaft blandades direkt med blodplättar blev en del mindre klibbiga medan andra inte förändrades alls. Blodet hos dem som ätit vitlök visade sig vid undersökningar emellertid alltid ha en mindre benägenhet att klumpa ihop sig.” (John Blackwood och Stephen Fulder i boken ”Vitlök: En naturlig väg till hälsa”)

 

Torsten Schönfeldt skriver i boken ”Finn dina vägar till bättre hälsa”: ”Undersökningar har visat att det är förmågan att hämma en substans som heter troboxane B2 som är orsak till vitlökens förmåga att minska proppbildning genom att förhindra att blodplättarna klibbar ihop.”

 

Han fortsätter: ”En forskare i Tyskland visade att vitlök kan få tumörer att tillbakabildas (särskilt bröstcancer).”

 

Han avslutar: ”1983 visade dr W.E. Criss och hans team vid Howard University, Washington DC att vitlök skyddade kroppen från celler som är på väg att bli cancerogena. Han drog då slutsatsen att det kunde vara en god preventiv åtgärd att låta vitlök ingå i den dagliga kosten.

 

Detta har fått stöd från Kina där Dr Mei Xing vid Shandong Medical College fann att Gangsankommunen hade en mycket låg siffra för döda i magcancer medan en grannkommun i samma provins uppvisade en siffra som var 10 gånger högre. Man åt liknande mat bortsett från att folket i Gangsankommunen åt mycket vitlök medan grannarna knappt åt någon alls.

 

Hjärthinneinflammation orsakad av kryptokocker leder ofta till döden. Vid Himan Medical College i Kina fick 16 patienter vitlök. Elva överlevde inflammationen vilket är lika bra som med mediciner med flera biverkningar.”

 

Anja Arneving skriver följande om vitlök i häftet ”Kryddor istället för medicin?”: ”Den innehåller vitaminerna A, B, C och mineraler och spårämnen som t ex jod samt en eterisk svavelhaltig olja som innehåller allicin som har antibiotisk verkan.”

 

”Vitlök är en av de äldsta medicinalörterna (på sumeriska stentavlor från år 3000 f.v.t. ordineras vitlök). Louis Pasteur konstaterade år 1858 att den hade antibakteriella egenskaper. Under första världskriget var det vanligt att använda vitlök i bandage för att förebygga infektioner, och ryska soldater använde det även senare, under andra världskriget. När de hade ont om antibiotika använde de vitlök så flitigt att det brukade kallas ”det ryska penicillinet”.” (David Servan-Schreiber i boken ”Anticancer”)

 

Andrew Weil skriver i boken ”Naturlig hälsa – alternativ medicin: ”Dessutom är vitlök ett starkt antibiotikum som är särskilt effektivt mot svampinfektioner, och det har också virusbekämpande och bakteriehämmande effekter. Den bästa huskur jag känner till mot förkylning är att äta flera råa vitlöksklyftor så fort man märker de första symptomen. Att äta rå vitlök är inte lockande för alla, men vitlöken förlorar sina antibiotiska egenskaper när man torkar eller tillagar den, och kommersiella vitlökskapslar har inte samma effekt som färsk vitlök. Man kan göra den råa vitlöken mer aptitlig genom att hacka den fint, blanda den i mat eller äta den i samband med en måltid. Eller skär en klyfta i bitar och svälj dem hela som piller.”

 

Han skriver vidare: ”Jag har sparat en aktuell artikel ur en kinesisk läkartidskrift där man beskriver hur man använder vitlök intravenöst för att behandla en sällsynt och allvarlig form av hjärnhinneinflammation som orsakas av en svampinfektion i hjärnan. (Denna sjukdom blir allt vanligare nu som en opportunistisk infektion hos aids-patienter.) De kinesiska forskarna jämförde intravenösa vitlöksinjektioner med den vanliga läkemedelsbehandlingen med ett mycket toxiskt antibiotikum som kallas amfotericin B. I denna studie fungerade vitlöken bättre än läkemedlet och orsakade ingen toxicitet oavsett dosering.

 

Något som kan vara bra att ha i husapoteket när man märker att ett barn börjar få öroninflammation är vitlöksolja. Man droppar lite varm vitlöksolja i örat, och sedan täpper man till örat lätt med en bomullstuss. För att göra vitlöksolja, pressa ner några vitlöksklyftor i lite olivolja, låt stå några dagar i rumstemperatur och sila sedan bort vitlöken. Förvara oljan i kylskåpet och värm lite i taget. Somliga rekommenderar också att man lägger en liten klyfta eller bit rå vitlök direkt i örat och håller den på plats med en bomullstuss. Vitlöksbiten kommer så småningom att lösas upp.”

 

Paavo Airola skriver i boken ”The miracle of garlic” att han har funnit att ett av de mest effektiva medlen mot en annalkande halsinfektion är att dela en stor vitlöksklyfta i 2 halvor och ha dem i munnen i flera timmar.

 

”Vitlök har vetenskapligt provats vid läpp- och munåkommor. Två ryska forskare, D. Sergaiev och L.D. Leonov behandlade 194 fall genom att använda en salva gjord genom att krossa vitlök i en mortel och därefter applicera den på såren. Fullständig läkning uppnåddes i 90% av fallen inom 8-12 timmar. Bland åkommorna märks varsår, leukoplaki, fissurer och tumörer. Den japanske vetenskapsmannen, Fujiwara, upptäckte nyligen att vissa ämnen i vitlök ökade kroppens förmåga att absorbera B1 vitamin.” (E. Haglund i boken ”Naturens mediciner”)

 

Rå vitlök på fotsvamp eller vårtor är gamla beprövade huskurer som ger snabb effekt! Dela en vitlöksklyfta och tejpa den med den delade sidan direkt mot vårtan eller fotsvampen. Byt mot ny klyfta 2 ggr/dag.

 

Romarrikets legionärer (soldater) fick alltid ha vitlöksklyftor i skorna och sandalerna under deras fotmarscher för att på så sätt absorbera de hälsofrämjande oljorna in i kroppen och därmed skapa ett effektivt infektionsskydd.

 

”1930 visade en tysk vetenskapsman, F.A. Lehman, att tillväxten av Bacillus proteus-bakterien hämmades av en så låg koncentration av vitlöksextrakt som 1 del på 50 000. Andra märkte denna effekt på stafylokocker. T o m blodet hos den som ätit vitlök kunde döda bakterier. En rapport i Science Weekly i Frankfurt visade att nykrossad vitlök kunde döda bakterier på ett avstånd av 20 cm blott genom ångorna.

 

Under och efter andra världskriget började moderna antibiotika tas i bruk och ingen tänkte längre på vitlökens gamla roll. Men på 1960-talet återupptog man undersökningarna. Nu hade scenen flyttats från Tyskland till Tredje världens länder, där man undersökte de inhemska medicinerna som nationaltillgångar; Indien och, i mindre grad, Egypten var de som gick i bräschen.

 

Idag finns många vetenskapliga uppsatser som visar vitlökens effekt på bakterier. Hur stark är dess effekt, i jämförelse med andra antibiotika? En uppsats i det här ämnet publicerades 1977 i Indian Journal of Experimental Biology och var skriven av en grupp ledd av professor V.D. Sharma vid University of Pantnagar. De satte pappersskivor som indränkts i vitlöksextrakt mitt i bakteriekulturodlingar och mätte på hur stora ytor bakterierna dog. De fann att färskt vitlöksextrakt var minst lika effektivt som någon annan vanlig form av antibiotika när det gällde en stor mängd bakteriearter, inklusive de som orsakade matförgiftning, matsmältningsproblem, hals-, lung- och hudinfektioner samt mer ofarliga åkommor. Det effektivaste antibiotikum som testades var kloramfenikol, som var effektivare än penicillin, tetracyclin, streptomycin m fl. Ändå kunde vitlöken mäta sig med kloramfenikol, och i två fall dödade den bakterier som var resistenta mot kloramfenikolen. Den mest vitlökskänsliga bakterien var den fruktade Bacillus anthracis som orsakar den dödliga sjukdomen anthrax, mjältbrand hos djur, vilken ibland kan förgifta köttet.” (John Blackwood och Stephen Fulder i boken ”Vitlök: En naturlig väg till hälsa”)

 

”Vitlök sänker halten kolesterol och triglycerider i blodet, sänker blodtrycket och blodsockret, minskar blodets viskositet (klibbighet), aktiverar fibrinolysen och hämmar hopklumpningen av blodplättarna. Den har antiinflammatorisk, antibiotisk och maskfördrivande verkan. De verksamma ämnena är främst allicin och/eller dess nedbrytningsprodukter. Dessa ämnen kan tas upp genom oskadad hud, mycket snabbt genom slemhinnan i mag-tarmkanalen, i gasform även via lungorna. De fördelas mycket snabbt i kroppen och utsöndras med gallan, urinen, utandningsluften (ca 10%) och till viss del via huden. Trots en snabb utsöndring blir en del kvar i kroppen i flera dagar. Kliniska studier visar att vitlöken minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och hjärtinfarkt. Vitlöksextrakt eller allicin har en blodsockersänkande effekt vid typ II diabetes som är jämförbar med ett vanligt diabetesläkemedel (tolbutamid). Vitlöken är milt antibiotisk vid en del bakterieinfektioner, men effekten är 10 – 100 gånger större vid vissa vanliga svampinfektioner, bl a sådana som förorsakas av Candida albicans. Vitlök stimulerar aptiten och produktionen av matsmältningssafter. Den är också kramplösande, väderfördelande och hämmar bakteriejäsning i tarmarna. Regelbunden användning kan förebygga infektion med tarmparasiter. Vitlökens hormonverkan kan lindra besvären i klimakteriet (övergångsåldern).” (Hans Bertil Juneby i boken ”Fytomedicin”)

 

”Vitlöken är rik på senapsoljor, och i detta samband med den kombination av renande ämnen, som den består av, har en högeligen välgörande inverkan på hela organismen. Den stimulerar aptiten och avsöndringen av magsaft, befordrar peristaltiken i tarmarna och är urindrivande.” (Norman Walker i boken ”Råsaft-terapi”) Då vitlöken är kraftfullt utrensande men ej slemlösande kan det hända att den driver på lymfsystemet för hårt så det blir ”stockningar” i lymfknutorna. Något att tänka på om du gör en vitlökskur eller äter stora mängder vitlök. För att undvika detta är det väldigt viktigt att se till att samtidigt få i sig något som är kraftigt slemlösande – t ex någon av de andra löksorterna eller pepparrot och att öka vätskeintaget. ”Vitlöken är idag en av de mest genomforskade växterna och anses tillhöra morgondagens medicin. En av de viktigaste farmakologiska substanserna i vitlöken kallas för allicin, den bildas först när vitlöken sönderdelas. Vetenskapliga studier har visat att vitlöken har följande verkan på hjärta och blodcirkulationen: blodkärlsvidgande, motverkar åderförkalkning samt sänker blodfetterna. Den motverkar blodproppsbildning, är blodtryckssänkande och förbättrar blodcirkulationen. När det gäller immunförsvaret har den en antibiotisk verkan mot både bakterier och svamp samt stärker immunförsvaret. Uppkomsten av ”sjuka” tarmbakterier motverkas. Vitlöken är ett medel mot åldrandets symtom av högsta rang. Djurförsök har visat att den kan få åderförkalkningar att delvis tillbakabildas. Det finns även studier som ger stöd för att vitlök motverkar cancer. Små doser vitlök stimulerar även tarmmotoriken. Det betyder att tarmförslappning, som leder till förstoppning, motverkas.” (Raimo Heino i boken ”Våra läkande växter”) Många undviker tyvärr att äta vitlök på grund av de svavelhaltiga och starka dofterna som märks i andedräkten efteråt. Ett tips är att äta färsk persilja eller mynta efteråt. Se till att tugga noggrant och länge så brukar det ta bort det mesta av vitlöksdoften. Det är framförallt klorofyllet i persiljan och myntan som åstadkommer detta. Det går även bra att dricka (läs tugga) en Grön drink som också innehåller stora mängder med nyttigt klorofyll. FLP’s tandkräm (Forever bright) är också ett väldigt effektivt sätt att få bort vitlöksdoften med. ”Idag finns många vitlökspreparat på marknaden som man marknadsför som mer eller mindre luktfria. De s.k. luktfria vitlökspreparaten har genomgått en kraftig ”reningsprocess” och deras effekt är troligen mindre än för produkter tillverkade på färsk vitlök, t.ex. vitlökssaft.” (Raimo Heino i boken ”Våra läkande växter”)

 

John Heinerman skriver i boken ”Naturens 7 supermediciner”: ”Ett protein som fått namnet fibrin är väsentligt för att blodet ska levra sig. Utan detta, kommer blodet helt enkelt inte att koagulera. Vitlök kan klyva eller splittra detta protein så att skadliga blodproppar inte uppstår. I det fåtal fall som föreligger av blödarsjuka kan det vara klokt att undvika vitlök helt och hållet. De som löper störst risk att få blodpropp är över 50 och under 75 år. Också de som inte är aktiva, väger för mycket, har cirkulationsrubbningar eller hjärtproblem är i riskzonen. De bör ta vitlök i någon form ganska regelbundet.”

 

Han skriver vidare: ”Allvarligt talat är vitlök helt enkelt fantastiskt för att sänka högt blodtryck. Det måste vara en av de nyttigaste örterna i hela växtriket för det ändamålet. Jag känner inte till någonting annat som fungerar så snabbt eller bra mot detta vanliga problem.”

 

Vitlök är även ett effektivt skydd mot tungmetaller. ”Inuti många enzymer och kroppsproteiner finner man en metallatom – det kan vara koppar, zink, germanium, kobolt eller mangan – som sitter där som en kung på sin tron och styr deras funktion. Det mest kända exemplet är järnatomen i centrum av proteinet hemoglobin, som transporterar syret i kroppen. De här metallerna hålls ofta på plats av svavelföreningar. Av kemiska skäl vore det därför inte någon överraskning om vitlökens sulfider fångade in oönskade metaller och avförde dem från kroppen. Professor Kitahara i Tokyo har faktiskt visat att vitlökssaft kan fånga in tio gånger sin egen vikt av bly och kvicksilver. Sådana tungmetaller är oerhört giftiga och t o m minimala doser av bly stör hjärnans funktioner. Professor Petkov visade att vitlöken kunde minska symptomen på kronisk blyförgiftning hos industriarbetare; mer än hundra arbetare tog det bulgariska vitlökspreparatet Satal och tungmetallförgiftningen minskade avsevärt. I Japan har det ökade medvetandet om industriutsläppen lett till att man genomfört några unika studier över hur ett gammalt vitlökspreparat kan bidra till att bryta ner toxiner. När man matade råttor med kvicksilver bröt de som fått preparatet ner giftet två eller tre gånger snabbare än andra råttor. I provröret såg man hur vitlöksextraktet omedelbart skyddade blodcellerna från tungmetallernas skadliga verkan. Vitlöken neutraliserade också fullständigt den effekt som en rad livsmedelstillsatser hade i stora doser – diarré, långsam tillväxt och dåligt allmäntillstånd hos djuren.” (John Blackwood och Stephen Fulder i boken ”Vitlök: En naturlig väg till hälsa”)

 

Jag rekommenderar alla att ha vitlökssaft i hemmet (öppnad flaska förvaras i kylskåpet), vilket är ett lätt och bekvämt sätt att ha tillgång till vitlökens effekt vid behov. 2 olika produkter av mycket bra kvalitet jag kan rekommendera är: Bräutigam’s Knoblauch-Saft (1 msk motsvarar 1,5 gram färsk vitlök) och Garlic Gold (1 msk motsvarar 3 gram färsk vitlök). Ett tips vid förekomst av maskar, inälvsparasiter och skadliga bakterier i tjocktarmen är att man, jämte förtäring av vitlökssaften, även kan blanda ner några teskedar i lavemangsvattnet och därigenom få till en snabbare och effektivare parasit- och bakteriedödande effekt.

 

John Blackwood och Stephen Fulder skriver om en vitlökskur mot hemorrojder i boken ”Vitlök: En naturlig väg till hälsa”: ”Skrapa en klyfta så att den saftas och för in den i ändtarmen och låt den stanna där över natten. Upprepa vid behov.”

 

Att äta mycket vitlök kan hjälpa till med att hålla myggor, loppor och fästingar på avstånd. ”Att regelbundet äta vitlök eller vitlökskapslar kan minska risken för fästingbett. Personer som ätit minst två vitlöksklyftor blir i mindre utsträckning angripna av fästingar, visar en svensk studie.” (Eva Olsson i boken ”Naturens apotek”)

En för hälsan mycket kraftfull och effektiv form av vitlök är "lagrad" vitlök (fermenterad) – på engelska "aged garlic" – som går att köpa som flytande extrakt eller kapslar. Denna vitlöksform är extra stärkande för både hjärtat och immunförsvaret. John Heinerman skriver om just detta i boken ”Naturens 7 supermediciner”: ”Den japanska formen av extrakt på lagrad vitlök, som är överlägsen alla andra kommersiella former av behandlad vitlök, marknadsförs jorden runt under firmamärket Kyolic.”

Han skriver vidare: "Extrakt på lagrad vitlök, under namnet Kyolic, finns att få jorden runt i ett 90-tal länder. Det bara råkar vara den vitlök som säljs allra mest i världen på grund av dess höga kvalitet och medicinska och näringsmässiga verkningsförmåga. Kyolic säljs i hälsokostaffärer."

 

 

Ramslök

En löksort som jag gärna vill nämna är ramslök. Det är en vilt växande lök som är väldigt hälsofrämjande, den brukar ibland kallas för ”skogens vitlök” – andra kära namn är t ex vild vitlök, ramma, björnlök och munklök. Den är t ex mycket mer stärkande för immunförsvaret, mer svavelrik och inflammationsläkande än vitlöken och den är kraftigt slemlösande och mycket effektiv vid åderförkalkning (arterioskleros). ”För arteriosklerotikern med högt blodtryck är ramslök en hälsosam föda, som han därför ofta borde njuta av.” (Alfred Vogel i boken ”Den lille doktorn”) Man kan äta hela växten – d v s löken, bladen, stjälken och blomman. Tänk dock på att man inte får ta själva löken ute i skogen utan bara bladen (allemansrätten)! Man får bara ta några enstaka blad på varje växt så den kan överleva och växa vidare. På vissa ställen är den fridlyst. Förväxla den dock inte med den giftiga liljekonvaljen (som ej luktar vitlök)! Man kan även köpa frö och försöka odla den själv. Bladen har en mild vitlökssmak men de påverkar inte andedräkten. Det finns även tinktur av ramslök att köpa från t ex Vital Body & Soul och det finns i torkad form att strö över råkosttallriken. Dock tappar den en del av sin läkande kraft vid torkningen. ”Ramslöken är en mycket vacker växt, med stora vita stjärnlika blommor i flockliknande blomställning. Bladskaften är vridna ett halvt varv, så att bladen vänder undersidan upp. Ramslöken är en skuggväxt som förekommer i lundar och lövskogar och har ungefär samma utbredningsområde som eken. Ibland kan den växa så ymnigt, att man känner löklukten på långt håll, men på det hela taget är den ganska sällsynt och så vacker att den helst ska få stå kvar där den växer. Bladen är ganska stora och tunna, som ofta hos skuggväxter. De kan användas som gräslök. Ett annat namn är Sankta Brittas lök eller björnlök.” (Inger Ingmanson i boken ”Kan man äta sånt?”)

 

”Ramslök växer i Götaland och Svealand på mullrika, ofta fuktiga och skuggiga marker.

 

Av de växter som vi tar upp i den här boken tillhör ramslöken de ovanligare. Men där den växer kan den förekomma i sådan mängd att man kan skörda bladen utan någon som helst risk att utrota den.

 

Ramslöken har 2-3 cm breda blad som liknar liljekonvaljblad. När den skjuter upp sina blad tidigt om våren är bladskivan liten men utvecklad, till skillnad från konvaljen, vars blad kommer upp som en hårt rullad, smal strut. Råder det minsta tveksamhet så nyp i bladet och lukta. Ramslökens blad luktar starkt av lök och saknar dessutom liljekonvaljens rödvioletta bas. Ramslöken blommar med vita, stjärnlika blommor i flock.

 

För hälsan

Ramslöken kallas ibland för Nordens vilda vitlök. Som i alla löksorter återfinns här eterisk olja, glykosid quercetin i höga doser och förstås mycket C-vitamin. Dessa ämnen samverkar till att skapa en lätt bakteriedödande effekt samt till att stödja hälsan genom att stimulera immunförsvaret och reglera blodtrycket. Matsmältningen påverkas positivt av den eteriska oljan som stimulerar enzymproduktionen, vilket underlättar matsmältningen.” (Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf och Ingrid Holmberg i boken ”Vilda växter”)

 

"Aktuella studier visar att vattenbaserat extrakt av ramslök (ramslökssaft) har visat motsvarande egenskaper som vitlöksextrakt (vitlökssaft), den motverkar bl.a. uppkomsten av blodproppar. Den har en stark antibakteriell verkan och anses som ett naturligt antibiotikum verksamt mot ett flertal bakterier och svamp (candida albicans). Ramslök är en god vårprimör som man kan använda för att krydda sallader och soppor." (Raimo Heino i boken "Våra läkande växter")

 

Maria Treben skriver i boken ”Hälsa ur Guds apotek”: ”Tidigt på våren är många strandskogar och dungar täckta med ramslökens färska gröna blad. De kommer ur jorden i april och maj, ibland ännu tidigare. Blommorna syns dock inte förrän i mitten av maj eller juni. Mycket starka läkande krafter slumrar i ramslöken, och det berättas att björnen, när han kommer ur sitt ide, söker ramslöken för att rena mage, tarm och blod. Ramslöken har i det väsentliga vitlökens egenskaper. Dock är den betydligt starkare i sin läkande kraft. Den är därför synnerligen bra för utrensningskurer på våren och förbättring av kroniska hudsjukdomar. Då bladen i torrt tillstånd förlorar sin helande kraft, använder man endast färska växter till vår- och utrensningskurer.”

 

Hon skriver vidare: ”Ramslöken är ett blodreningsmedel som inte nog kan uppskattas. Det visar sig framför allt vid kronisk oren hud. Den örtkunnige Pastor Künzle, Schweiz, berömde denna växt på detta sätt: »Den renar hela kroppen, driver ut sjuka unkna ämnen, friskar upp blodet, fördriver och dödar giftiga ämnen. Ständigt sjukliga människor som lider av revorm, finnar och  oren hud, skrofulösa och reumatiker skulle prisa ramslöken som guld. Ingen växt på jorden är så verksam och renande för mage, tarmar och blod. Ungdomarna skulle blomstra som spaljérosor och växa fram som grankottar i solen.« Künzle påstår vidare, att han känner familjer som året runt var klena, ideligen sprang till läkare, var översållade med utslag och revormar, var skrofulösa över hela kroppen, hade likblek ansiktsfärg, vilka sedan blev fullständigt friska och fräscha efter en längre tids användning av denna härliga gudagåva.”

(RUBEN ANDERSSON 2018-10-10)

 

 

 

 

 

Rubentexter

Symbol för jordning

Livsmedel

 

 

© 2005 - 2020 Ruben Andersson