HEM    RUBENTEXTER    HÄLSA & LIVSKRAFT    HÄLSOSIDOR    KÄRLEKENS KONST    VISDOM    CITAT    TIPS    RECEPT    HUMOR   SÖK

För ett bättre liv

med Hälsa & Livskraft

Julrecept

 

Klicka på länkarna till höger för att välja recept.

 

 

Aubergineströmming (ca 4-5 port.)

(Detta är min vegetariska variant på ”kräftströmming” eller ”strömming med kaviargrädde”.)

600 gr aubergine (2 medelstora)

1 pkt havregrädde

½ tub tångkaviar (Lysekils vegetariska pålägg)

1,5 dl hackad dill (färsk eller fryst)

saften från ½ pressad citron

finrivet skal från 1 citron

1 liten skalad och finhackad rödlök

½-1 tsk finmalen svartpeppar

olivolja

 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kvisten på auberginerna och skiva dem tunt. Jag gillar aubergineskalet så därför har jag det kvar, men du kan skala dem först om du känner för det. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem mitt i ugnen. Vänd på dem efter 5-10 minuter (beroende på hur tunt du skivat dem) och kör lika länge med andra sidan upp. Under tiden som de är i ugnen kan du blanda alla övriga ingredienser förutom olivolja i en plastbunke/skål. Olja en lagom stor ugnsform. Ta ut aubergineskivorna ur ugnen och rulla försiktigt ihop varje skiva och lägg ruladerna i ugnsformen. Slå över havregräddeblandningen. (Hit går det bra att förbereda dagen innan och täcka över formen för att stå i kylen över natten.) Ställ in mitt i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.

 

 

 

 

Janssons frestelse (ca 4 port.)

8-10 mjöliga potatisar

smör (eller olivolja)

1 tsk finmalen kryddpeppar

1-2 tsk finmalen svartpeppar

½ tsk muskotnöt

1 burk kapris (gärna Kung Markatta's som inte innehåller vinäger eller ättika)

2 gula lökar

1 pkt havregrädde

1 dl vatten

1-2 msk Herbamare örtbuljong med låg salthalt, av märket Bioforce

(finns i hälsokost, se länk sist på denna sida) eller 1 buljongtärning

2 tsk tamari (eller sojasås)

2 msk ströbröd (kan uteslutas)

 

Smöra (eller olja) en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisarna och strimla dem i pommes stripes-bitar. Skala och hacka lökarna. Lägg ett lager potatis i ugnsformen, sedan löken och sprid ut kaprisen. Krydda med lite svartpeppar. Lägg ut resten av potatisen och krydda med svartpeppar igen. Värm havregrädden, vatten, buljong, muskotnöt, kryddpeppar, tamari och spadet från kaprisen i en kastrull tills buljongen har lösts upp. Häll det över frestelsen. Klicka ut lite smör (eller ringla lite olivolja) över alltsammans och avsluta med att strö ströbröd överst. Sätt in i ugn 50-60 minuter.

 

 

 

 

Långkål (ca 6 port.)

1 påse Hackad grönkål

½ pkt Havregrädde

1 msk tamari (eller sojasås)

1½-2 msk honung

½ tsk vitpeppar

4 dl grönsaksbuljong

½ gul lök

olivolja

 

Koka grönkålen utan lock i grönsaksbuljong i 5 minuter. Sila bort spadet. Skala och hacka löken och fräs den i olivolja och lägg sen i grönkålen och fräs ett par minuter. Slå på honungen, tamari och rör om och fräs 2 minuter. Slå på grädden och låt det koka ihop. Krydda med vitpeppar och smaka av.

 

 

 

 

Vegetarisk sill

1 squash

1 pkt havregrädde iMat

Grönsaksbuljong

Valfri smaksättare (tips nedan)

 

Skölj och skär squashen i "sillbitar". Koka squashbitarna i grönsaksbuljong 2-3 minuter. Häll ner havregrädden i en glasburk med lock. Blanda ner det du önskar smaksätta med, t ex:

- pressad vitlök

- färskriven pepparrot och pressad citronsaft

- dijonsenap och svartpeppar

- finhackad färsk dill, citronpeppar (innehåller salt!) och pressad citronsaft

- dina egna kreativa alternativ

Tänk på att havregrädden neutraliserar smakerna en hel del så du bör ta i lite större mängder för att få ordentlig smak. Rör ihop ingredienserna i burken och lägg sedan ner squashbitarna. Sätt på locket och ställ in den i kylen för att mogna i 1-2 dygn innan du äter det. Vänd på burken ibland!

 

 

 

 

Vegetariska revben (6 port.)

2 pkt Anammas vegofiléer

olivolja

finmalen svartpeppar (kan uteslutas)

 

Till glazen/marinaden:

2 dl ketchup (se fotnot nedan!)

1-2 msk finriven färsk ingefära

2-3 msk agavesirap

3-5 pressade vitlöksklyftor

1 msk tamari (eller sojasås)

2-3 msk dijonsenap

 

Sätt ugnen på 225 grader. Stek vegofiléerna i lite olivolja på båda sidor så de bryns och krydda eventuellt med lite svartpeppar. Blanda under tiden alla ingredienser till glazen/marinaden i en plastbunke/skål. Vänd ner vegofiléerna i plastbunken och se till så att alla bitar får rikligt med glaze/marinad på sig. (Hit går det bra att förbereda dagen innan och täcka över bunken/skålen för att stå i kylen över natten.) Olja en ugnsform och fördela vegofiléerna jämt i den. Ställ in den mitt i ugnen 1-1 ½ timme. Kolla till bitarna och ta ut formen och vänd på dem med jämna mellanrum. Ju längre du har dem inne desto knaprigare blir ytan på dem, men behöver samtidigt mer omsorg så de inte bränns.

 

Du kan även använda Anammas vegobitar istället för filéerna eller andra sorters vegofiléer/bitar.

 

Fotnot: Jag tycker den bästa ketchupen för detta recept är Johnny’s ketchup jalapeno men du kan använda ”vanlig” ketchup och istället tillsätta önskad mängd chilipulver.

 

 

 

Här kan du läsa om den örtbuljongen Herbamare med låg salthalt från www.bioforce.se

 

SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON

 

 

Recept

 

 

 

 

 

 

 

Symbol för jordning

Julrecept

Aubergineströmming

Janssons frestelse

Långkål

Vegetarisk sill

Vegetariska revben

 

© 2005 - 2017 Ruben Andersson