HEM    RUBENTEXTER    HÄLSA & LIVSKRAFT    HÄLSOSIDOR    KÄRLEKENS KONST    VISDOM    CITAT    TIPS    RECEPT    HUMOR   SÖK

För ett bättre liv

med Hälsa & Livskraft

Hälsotips

 

Här bjuds du på några egenutvecklade hälsotips som kanske kan hjälpa dig att må bättre och förbättra din självkännedom? Tänk dock på att själv känna efter om det känns rätt eller inte om du vill testa några av förslagen och kurerna här nedanför! Avbryt kuren om det känns obehagligt eller smärtsamt på något sätt!

 

 

Tarmdrink

 

Jag har utvecklat en mycket bra utrensande, stärkande och renande drink. Jag rekommenderar att ta en vecko-kur (7 dagar) för den som vill/behöver rena sin kropp. Samtliga ingredienser finns att inhandla i vanliga livsmedelsbutiker.

 

RÄKNA MED att din tarmrytm kommer att få fart och att det kommer ut ”intressanta saker” i toalettstolen efter någon dag/dagar med kuren.

 

OBS! Om du är gravid, under 15 år eller har gallsten/njursten så ska du EJ ta kuren! Du kan även läsa lite mer om Tjocktarmen så du är lite förberedd på vad det är som kommer att hända med hjälp av drinken.

 

Kuren kan göras som förebyggande och renande åtgärd så ofta som 1 gg/månad eller vid behov – tex förstoppning, trötthet, sjukdom osv. Kan även vara till stor nytta vid en fastekur då drinken hjälper till att snabbt och effektivt föra ut gifterna ur kroppen.

 

Under kuren så är det även till stor hjälp om du ser till att dricka lite större mängder BRA vätska (klorfritt vatten, råsafter av frukt och grönsaker, örtte) och äter mer frukt.

 

Du kan även göra en djupgående tarmrening genom att köra kuren en längre tid. Jag har funnit att drinken lösgör intorkat tarmplack från hela mag-tarmkanalen! Om du vill ha den effekten så bör du dricka drinken dagligen i minst 5-6 veckor, max 10 veckor. I så fall ska du efter en vecka öka följande ingredienser: gurkmeja till 1 tsk; cayennepeppar ökar du successivt till 1 tsk; saften från en hel citron; kanel till 1 tsk; och, om du klarar av smaken, också öka kryddnejlikan till 1 tsk.

 

Efter 2 veckor tillsätter du även 1 tsk finriven pepparrot.

 

Då drinken även innehåller lite ”hetta”, från ingefära och cayennepeppar, (och eventuellt även pepparrot) så ger den en bra energi att starta dagen med.

 

Här nedan är receptet och de olika ingrediensernas effekt. Nedanstående ingredienser blandar du ner i ett STORT (minst 3 dl) glas på kvällen när du går och lägger dig. Börja med att pressa citron och lös upp honungen i saften, se till så att den löses ordentligt innan du häller i vatten och resten av ingredienserna.

 

Saften av ½ pressad CITRON

Renande för njurar och lever, basbildande, slemlösande, stimulerar tarmperistaltiken (tarmrytmen) och är närande. Ser även till så att drinken inte oxiderar under natten.

 

1 msk HONUNG (ej flytande honung!)

Närande, innehåller mycket nyttiga och hälsofrämjande enzymer, dödar skadliga bakterier och parasiter, bra för blodet och immunförsvaret, slemlösande, bra för nervsystemet, bra för levern, kraftigt läkande för alla vävnader, stärkande, bra för tarmfloran. Honungen förbättrar smaken på drinken. Läs även Honung

 

1 msk finriven färsk INGEFÄRA

Stimulerar cirkulationen, stärker immunförsvaret, bra för matsmältningen, renar blodet, bra mot smärtor och kramper, bra mot gaser i magen, inflammationsläkande, slemlösande, rensar ut skadligt kolesterol, kramplösande, allmänt stärkande. Läs även Ingefära

 

1 pressad VITLÖKSKLYFTA

Stärker immunförsvaret, renar blodet, dödar skadliga bakterier och parasiter, allmänt stärkande, rensar ut skadligt kolesterol, inflammationsläkande, avgiftande, blodtryckssänkande, minskar åderförkalkning, bra för tarmfloran, tumörhämmande, bra mot gaser i magen. Läs även Vitlök

 

½ tsk malda KRYDDNEJLIKOR

(finns att köpa som kryddburk eller kryddpåse under namnet ”Nejlikor malda”)

Dödar skadliga bakterier och parasiter, renar tarmarna, kramplösande, smärtstillande, nervlugnande, inflammationsläkande, bra mot gaser i magen, stimulerar tarmperistaltiken, läkande för magsäcken.

 

½ tsk GURKMEJA

Stimulerar gallsekretionen, leverskyddande, dödar skadliga bakterier, inflammationsläkande, stimulerar matsmältningen, rensar ut skadligt kolesterol, blodtryckssänkande.

 

½ tsk KANEL

Stimulerar hjärtat, stimulerar tarmperistaltiken, bra för matsmältningen, stimulerar tårflödet och slemsekretionen i näsan, maskutdrivande, dödar skadliga bakterier och svampar, bra för cirkulationen, bra för lungorna, lugnande och läkande för bukspottkörteln.

 

¼ tsk CAYENNEPEPPAR

Stimulerar cirkulationen, stimulerar tarmperistaltiken, rensar ut skadligt kolesterol, inflammationsläkande, slemlösande, stärker hjärtat, ökar syreomsättningen, svettdrivande, stärker binjurarna, kramplösande, bra mot gaser i magen, smärtstillande, basbildande, läker sår och skadad vävnad i hela mag-tarmkanalen.

 

1 msk NYPONSKALSMJÖL

(finns i hälsokostbutiker och ibland på hälsokosthyllan hos större livsmedelsbutiker)

Basbildande, närande, inflammationsläkande, avgiftande, bra för tarmfloran, slemlösande, renar njurarna, läkande och stärkande för kroppens alla leder, stimulerar tarmperistaltiken, smärtstillande.

 

Täck över glaset med ett fat eller liknande under natten.

 

Direkt när du vaknat på morgonen så rör du ner 1 msk PSYLLIUMFRÖ (kallas även för loppfrö) och 1 msk LINFRÖ (hela)

Stimulerar tarmperistaltiken, är ”bulkande” vilket gör att det skrapar loss och suger åt sig gammal avföring, kletigt slem och gifter som förs ut ur kroppen med avföringen.

 

Drick drinken DIREKT när du rört ner fröna så drinken inte hinner ”stelna” så att du kan svälja ner den! Svälj ner alltsammans, eventuellt behöver du kanske ta upp det sista med en sked för att få det i dig. Skölj ner alltsammans med ytterligare ett glas vatten efter. Ät eller drick inget annat förrän minst 30 minuter efter drinken.

 

Drinken är inte så jättegod men den GÖR JÄTTEGOTT! Tycker du drinken är för stark eller om du inte klarar av smaken så prova med att utesluta vitlöken och eventuellt nejlika.

 

PEPPARROT

Kraftfull stimulans på tarmperistaltiken, renande för njurarna, närande, kraftigt slemlösande, inflammationsläkande, mycket bra för bihålorna, smärtlindrande, dödar skadliga bakterier och parasiter, kraftigt utrensande, väldigt bra för lymfsystemet. Läs även Pepparrot

 

Du kan få en inblick i huruvida effektiv din tarmrytm är genom att vid en måltid svälja ner en större mängd (2-3 msk) sesamfrön med lite vatten och räkna timmarna tills du ser dem komma ut i toalettstolen. Svälj ner dem hela utan att tugga på dem så du kan se dem när de kommer ut. För att få ett mer exakt ”mätvärde” så föreslår jag dig att du vid minst 3 tillfällen gör detta – och sedan tar tiden tills det kommer ut bakvägen. Sedan är det bara att räkna fram ett medelvärde på ”transport-tiden”. Detta ger ett mer exaktare värde eftersom mag-tarmkanalens funktion skiftar beroende på dagsläget, humör, dagens aktiviteter, avslappning, stress, sömn osv. ALLT över 24 timmar innebär att du är förstoppad – då är det dags att läsa om Tjocktarmen och ta en kur med Tarmdrinken.

 

Läs även Fibrer

 

 

 

 

Renande och närande kur

 

Du kan äta den Sötsura gurkan dagligen som ett litet mellanmål för att rena och stärka din kropp!

 

Ät den i så fall på förmiddagen för bästa effekt och försök undvika salt, alkohol, ättika, vinäger och ägg under kuren då dessa kraftigt motverkar effekten.

 

Denna sallad är mycket bra för; trötthet, leverbesvär, njurbesvär, njursten, gallsten, försurning, reumatism, näringsbrist, dålig hud, dåliga naglar och hår, oro, ledvärk mm.

 

Här kan du se vad de olika ingredienserna har för effekt:

 

CITRON – renande för njurar och lever, basbildande, slemlösande, stimulerar tarmperistaltiken (tarmrytmen) och är närande.

 

HONUNG – närande, innehåller mycket nyttiga och hälsofrämjande enzymer, dödar skadliga bakterier och parasiter, bra för blodet och immunförsvaret, bra för nervsystemet, bra för tarmfloran, kraftigt läkande för alla vävnader, stärkande. Läs även Honung

 

GURKA – kraftigt basbildande, nervlugnande, läkande, avgiftande, bra för huden, neutraliserar urinsyra, bra för hår och naglar, bra mot både högt och lågt blodtryck, stärkande och läkande för slemhinnorna, renande och läkande för bukspottkörteln, slemlösande, bra för lymfsystemet, renar njurarna och urinvägarna. Läs även Gurka

 

 

 

 

Blodrenande soppa

 

Rödbetssoppan är basbildande, slemlösande, kraftigt uppbyggande och närande, utrensande, stimulerar tarmperistaltiken (tarmrytmen) och väldigt blodrenande! För bästa effekt ska du ta i högsta rekommenderade antal vitlöksklyftor i soppan.

 

Gör en STOR sats å frys in i portionsförpackningar och ät den dagligen i minst en vecka för en blodrenande kur.

 

För EXTRA effekt kan du ge dig ut och plocka maskrosblad – skölj dem, hacka dem och blanda i dem vid mixningen.

 

Persilja är en annan blodrenande, stärkande och närande ört som du kan tillsätta precis innan mixningen.

 

Denna soppa kan vara till hjälp för tjejer/kvinnor som blöder mycket och/eller tappar kraft och energi i samband med sin menstruation.

 

 

 

 

Hur mår din galla?

 

Jag har hittills inte mött någon person utan att det har varit obalanser i gallblåsan till och från. Problem med gallan leder till matsmältningsproblem, näringsbrist, trötthet, gaser i magen, halsbränna mm. Men det mest påtagliga är att man får värk, smärtor, spända muskler och ömhet på olika ställen i kroppen – särskilt nacke och axlar, ofta med huvudvärk och trötthet som följd.

 

Saker som är bra för gallan: lära sig stå upp för sig själv och sina egna behov, övningar i att uttrycka ilska (på ett konstruktivt och förnuftigt sätt – t ex i terapi mm!), förbättra sin självrespekt och värna om sin integritet, motion, rättika, rädisa, endiver, olivolja, avokado, maskroste, maskrosblad, mangold, gurkmeja, grapefrukt, stjälkselleri, björnbär, kronärtskocka, vitlök, äpple, morot, lök, mariatistel, lime, citron, malört, valnötter, tistelolja, pepparmynta, mynta, gentianarot, havrekli mm.

 

Saker som belastar gallan: att gå och bära på bitterhet, ilska och hat. Friterad mat såsom chips, pommes frites men SÄRSKILT friterade lökringar! Animaliskt fett såsom bacon, grädde, mejerivaror, ägg och ost. Fler saker som gallan inte mår bra av är bl a – margarin, salt, kaffe, socker, läskedrycker, vinäger, ättika, stillasittande livsstil och rökning.

 

 

 

 

Istället för läsk

 

Som du säkert redan känner till så är läskedrycker bland det värsta man kan dricka. De innehåller STORA mängder socker, eller ännu värre sötningsmedel, vilket är skadligt för kroppen. Dessutom innehåller de tveksamma tillsatsmedel, färgämne mm. Du kan läsa mer om hur skadligt sockret är här vid intresse. Läsk är LÄSKIGT för din kropp!

 

Istället rekommenderar jag dig att prova min Lemonad som är nyttig, välgörande och GOD! Extra god och nyttig blir den om du tar i ingefära. Du kan läsa mer om vad de olika ingredienser har för hälsoeffekt här ovanför på denna sida under Tarmdrink.

 

Lemonaden är ett mycket bra sätt att bemöta sin törst eftersom den GER kroppen vätska och näring istället för läskedrycker, safter och sockrade juicer som driver ut vätska ur kroppen. Detta skapar bekymmer i kroppens vätskebalans som är extra viktigt att tänka på om man är mycket fysiskt aktiv, mår dåligt, är trött, har sömnproblem och om det är varmt ute. (Du kan givetvis även dricka nedanstående Gurkdrink – istället för läsk!)

 

Läs även Läsk

 

 

 

 

Gurkdrink

 

Gurkdrinken är mycket renande, basbildande, närande, bra för njurarna, nervlugnande och slemlösande. Den hjälper till med att läka eventuella sår och inflammationer på slemhinnorna i hela mag-tarmkanalen. Den neutraliserar urinsyra, är bra mot både högt och lågt blodtryck och är mycket bra för lymfsystemet. Den stimulerar nybildningen av hud och naglar, men då behöver du dricka drinken dagligen under en längre period för att uppnå märkbar effekt.

 

Jag har funnit att den är särskilt renande och läkande för bukspottkörteln. Jämte maskros och kokosmjölk (av BRA kvalité tex Santa Maria's i tetrapack och helst inte uppvärmd) är gurka bland det bästa man kan äta för att hjälpa kroppen att läka besvär och sjukdomar i bukspottkörteln. Problem med bukspottkörteln leder på sikt till; dålig matsmältning, näringsbrist, ögonproblem, cirkulationsbesvär, problem med blodsockerbalansen, diabetes, trötthet och framförallt depression mm.

 

Saker som belastar bukspottkörteln är – vitt mjöl; socker; läskedrycker; bakverk; kakor; kaffe; svart, vitt och grönt te (EJ örtte som är BRA!); godis; choklad; alkohol; stress; för lite motion; för lite vätskeintag; tobak; brist på råkost mm. Men det som belastar och stressar den allra mest är alla syntetiska sötningsmedel!

 

Prova att dricka Gurkdrinken dagligen i 2 veckor så kommer du ge dig själv möjligheten att må ännu bättre!

 

Läs även Gurka

 

 

 

 

Vårda din lever

 

Vid alla sjukdomar så är det av yttersta nödvändighet att stärka och underlätta leverns verksamhet för att kunna vända sjukdomsförloppet. Detta gäller allt från en liten vårta till den hemskaste cancern eftersom levern är inblandad i alla läkningsprocesser som sker i kroppen! Utan en väl fungerande lever så får man inte till någon effektiv eller bestående läkning! Men för att inte ställa till med större skada så är det jätteviktigt att innan man tar ett stärkande eller renande levermedel, eller ett gallstimulerande medel, först ser till så att man har fått igång en tillfredsställande tarmperistaltik (tarmrytm). Detta är nödvändigt eftersom levern dumpar de flesta och farligaste gifterna i gallan. Gallan hamnar sedan i tolvfingertarmen och måste gå igenom hela tarmkanalen innan gifterna förs ut ur kroppen med avföringen. Om tarmperistaltiken inte är tillfredsställande så stannar gifterna kvar för länge i tarmkanalen och kan då åter upptas av blodet. Då är det faktiskt bättre att ”förvara” gifterna där de sitter än att ha dem cirkulerande i kroppen.

 

Levern har ett mycket stort och direkt inflytande på vårt känsloliv och humör. En av leverns viktiga uppgifter är att bryta ner och rensa bort förbrukade hormoner från blodomloppet. Är levern överbelastad och upptagen med annat – t ex stress, gallstenar, slembildning, belastande föda, undertryckt ilska, droger, alkohol, rökning, utmattat immunförsvar o s v så kan följden bli att den inte hinner med att sköta om hormonhanteringen. Detta medför att hormonerna fortsätter att cirkulera omkring i blodomloppet. Många hormoner är biokemiska känslobudbärare som signalerar till kroppen att reagera på yttre och inre faror och hot. Om hormonerna får fortsätta att cirkulera i kroppen även när deras budskap och varningar har upphört att gälla så innebär det att kroppen och psyket fortfarande upplever sig som hotat, och detta sker då oftast undermedvetet i tystnad. En överbelastad lever klarar inte alltid av att rensa bort hormonerna vilket medför att kroppen blir förgiftad och överansträngd i dagar, veckor och ibland ännu längre även efter att den utlösande känsloupplevelsen är långt förbigången. Detta skapar i sin tur inre spänningar och stress och det signalerar till kroppen att den fortfarande befinner sig i fara vilket gör att ännu mer adrenalin och andra stresshormoner utsöndras och man har fastnat i ett mycket negativt och destruktivt ekorrhjul. Det kan vara mycket svårt att bryta denna inre stress. Ofta behöver man gå på djupet och bearbeta sin inre stress för att kunna frigöra sig från detta ekorrhjul. Men en mycket kraftfull och hjälpsam effekt får man genom att helt enkelt underlätta leverns arbete så att den fysiskt kan rensa bort gamla känslor (förbrukade hormoner).

 

Tydliga signaler på att själva levern är belastad och har funktionsstörningar, även om funktionsstörningar i andra organ också kan vara inblandade, är bl a följande symtom och sjukdomar (förutom uppenbara leverskador och –sjukdomar) – allergier; bitter smak i munnen (särskilt på morgonen); blodsjukdomar; bristningar i de ytliga blodkapillärerna, detta är i så fall väl synligt för ögat och förekommer oftast över hela kroppen; bröstförstoring hos män (bröstbildning p g a hormonrubbningar); cancer; diabetes; dålig aptit; dåligt immunförsvar; gallstenar; grumlig syn; gul beläggning på tungan, särskilt längst bak på den; gula eller röda ögonvitor; gul- eller orangefärgad hud; hormonrubbningar; humörsvängningar; höga och skadliga kolesterolvärden; högröd ansiktsfärg (tänk på alkoholistens ansiktsfärg); illamående efter en fettrik måltid; impotens; kronisk trötthet; klimakteriebesvär; leverfläckar; lätt att få blåmärken; lättirriterad (hetlevrad); menstruationsbesvär; muskelsvaghet; stroke; väldigt blek, ljus eller vit avföring (brist på galla); ömhet över leverområdet (höger sida av kroppen under nedersta revbenet). Torr s k ”rethosta” kan ofta bero på leverbesvär om man inte uppenbart kan härleda den till hals- eller lungbesvär. Orolig och dålig sömn kan också vara tecken på störd leverfunktion. Om man vaknar på nätterna runt 3-tiden (kl 2 vintertid) så kan man vara säker på att så är fallet. Levermeridianen har denna tid sin högsta aktivitet under hela dygnet.

 

 

 

 

Levercocktail

 

För att skonsamt och mjukt avgifta levern kan man dagligen direkt på morgonen ta min Levercocktail. För bästa effekt så rekommenderar jag att man först har gjort en tarmreningskur men det är absolut inte nödvändigt att ha gjort detta innan. Men det är jätteviktigt att man har en frisk tarmflora (se Tjocktarmen) och har fått igång tarmperistaltiken tillfredsställande innan man gör någon leverrening vilket innebär minst 2 tarmtömningar/dag men gärna 3/dag! Direkt när du har vaknat på morgonen och din mage är tom så dricker du den. Smaken är ganska okej tycker jag men det här medlet behöver du inte tugga på innan du sväljer ner det. Använd en liten glasburk med tillhörande lock, t ex en större kryddburk, att blanda cocktailen i. Pressa i saften från en 1 lime och rör ner 1 tsk honung. Se till så att honungen löser sig i limesaften. Pressa i 1 vitlöksklyfta (eller 1 tsk vitlökssaft från t ex Scanfarma) och häll i 1 msk olivolja (av bra kvalité!). Sätt på locket och skaka om ordentligt och det är klart att dricka. Vänta sedan minst en halvtimme innan du dricker eller äter något. Givetvis kan du förbereda genom att tillreda den kvällen innan och täcka över med lock så den är färdig att drickas på morgonen. Om du tycker det är lite krångligt att försöka lösa upp honungen i limen så kan man också självklart bara ta honungen på en tesked och stoppa den direkt i munnen och sedan svälja ner den tillsammans med Levercocktailen. Du tar Levercocktailen varje morgon i 30 dagar. Kuren hjälper till med att oskadliggöra skadliga bakterier och parasiter. Den stimulerar gallsekretionen och avgiftar levern från gifter och tungmetaller. Får du inte tag i lime så kan du använda citron istället vilket dock ger en något mindre effekt. För ytterligare stärkande och renande effekt kan du även tillsätta 1 tsk finriven färsk ingefära. Kuren kan göras så ofta som var tredje månad i förebyggande och renande syfte. Jag har märkt att jag blir väldigt glatt påverkad i mitt humör när jag tar Levercocktailen, den ger mig en härlig och positiv energi till att möta dagen med. Även andra personer har berättat om liknande upplevelser när de provat Levercocktailen!

 

"Är man snäll mot sin lever så lever man bättre och längre."

(Carlo Normann)

 

 

 

 

Citrusdrink

 

Denna drink har jag tagit fram för att få ett mycket nyttigt, närande och renande alternativ att börja dagen med. Citrusfrukter tillhör de livsmedel som är mest utrensande och renande för kroppen alla vävnader. Då kroppen ser denna drink som näringsriktig föda kan man dricka den dagligen året runt. De enda undantagsfall som bör vara väldigt måttliga och försiktiga med Citrusdrinken är de som lider av inflammationer eller sår i mag-tarmkanalen och de personer som är kraftigt försurade och/eller har för lite saltsyra i magen. Citrusdrinken är kraftigt basbildande men är man väldigt försurad kan det vara svårt att smälta syrliga frukter såsom citrusfrukter. Men för övriga personer kan drinken varmt rekommenderas. Särskilt nyttig och välgörande är den på morgonen då samtliga utrensningsorgan understöds och får välbehövlig hjälp av drinken med utrensning och att neutralisera syror och slaggprodukter. Den är verksam mot skadliga bakterier och parasiter i hela kroppen men främst i mag-tarmkanalen, njurarna, urinvägarna och urinblåsan. Citrusdrinken är allmänt stärkande, bra för levern och ett alldeles förträffligt njurmedel och den hjälper till med att bryta ner och lösa upp njurstenar, gallstenar och ohälsosamma kalkavlagringar i hela kroppen. Blodcirkulationen och hjärtat gynnas av detta, särskilt då många drabbas av upplagringar av dött kalk (åderförkalkning) i blodomloppet. Den är kraftigt slemlösande vilket är en av anledningarna till att den är mycket värdefull för lymfsystemet. Att jag valt att blanda vatten i drinken beror på att den inte ska bli för stark att dricka. Se till att tugga på varje klunk noggrant innan du sväljer. Vänta sedan minst 30-40 minuter innan du äter eller dricker något annat.

 

Så här gör du Citrusdrinken:

Pressa saften av 1 citron i ett stort glas (minst 3 dl). Rör ner 1 tsk honung (ej flytande honung!) i citronsaften. Se till så att honungen löser upp sig ordentligt. Pressa sedan i saften från 1 lime och 1 apelsin. Fyll upp glaset med vatten. En mycket sund, hälsosam och bra start på dagen!

 

Extra god, nyttig och hälsosam blir Citrusdrinken om du även blandar i ½ tsk kanel och/eller 1 tsk finriven färsk ingefära.

 

Läs även Lymfsystemet

 

 

(RUBEN ANDERSSON)

 

 

Hälsosidor

 

 

 

 

 

 

 

Symbol för jordning

Hälsotips

Tarmdrink

Renande kur

Blodrenande soppa

Hur mår din galla?

Istället för läsk

Gurkdrink

Vårda din lever

Levercocktail

Citrusdrink

© 2005 - 2019 Ruben Andersson