HEM    RUBENTEXTER    HÄLSA & LIVSKRAFT    HÄLSOSIDOR    KÄRLEKENS KONST    VISDOM    CITAT    TIPS    RECEPT    HUMOR   SÖK

För ett bättre liv

med Hälsa & Livskraft

Citrusdrink

 

(Denna hemsida är anpassad för Internet Explorer, Edge eller Mozilla Firefox)

 

Denna drink har jag tagit fram för att få ett mycket nyttigt, närande och renande alternativ att börja dagen med. Citrusfrukter tillhör de livsmedel som är mest utrensande och renande för kroppen alla vävnader. Då kroppen ser denna drink som näringsriktig föda kan man dricka den dagligen året runt. De enda undantagsfall som bör vara väldigt måttliga och försiktiga med Citrusdrinken är de som lider av inflammationer eller sår i mag-tarmkanalen och de personer som är kraftigt försurade och/eller har för lite saltsyra i magen. Citrusdrinken är kraftigt basbildande men är man väldigt försurad kan det vara svårt att smälta syrliga frukter såsom citrusfrukter. Men för övriga personer kan drinken varmt rekommenderas. Särskilt nyttig och välgörande är den på morgonen då samtliga utrensningsorgan understöds och får välbehövlig hjälp av drinken med utrensning och att neutralisera syror och slaggprodukter (se Börja dagen lättsamt!). Den är verksam mot skadliga bakterier och parasiter i hela kroppen men främst i mag-tarmkanalen, njurarna, urinvägarna och urinblåsan. Citrusdrinken är allmänt stärkande, är mycket stimulerande för tarmperistaltiken, bra för tarmfloran, bra för levern, ett alldeles förträffligt njurmedel och den hjälper till med att bryta ner och lösa upp njurstenar, gallstenar och ohälsosamma kalkavlagringar i hela kroppen. Citrusfrukter innehåller oxalsyra vilket har många hälsofördelar, så länge den inte hettas upp och det är en av många anledningar till att man bör undvika färdigköpta juicer av citrusfrukter som blivit upphettade (pastöriserade)! Blodcirkulationen och hjärtat gynnas av detta, särskilt då många drabbas av upplagringar av dött kalk (åderförkalkning) i blodomloppet. Den är kraftigt slemlösande och cirkulationsfrämjande vilket är en av anledningarna till att den är mycket värdefull för lymfsystemet. Att jag valt att blanda vatten i drinken beror på att den inte ska bli för stark att dricka. Se till att tugga på varje klunk noggrant innan du sväljer. Vänta sedan minst 30-40 minuter innan du äter eller dricker något annat. Om du byter ut vattnet mot kokosvatten eller rejuvelac ökar hälsovärdet på drinken.

 

Charlotte Erlanson-Albertsson skriver i boken ”Äta för livet”: ”Enligt sambandsstudier innebär ett högt intag av citrusfrukter en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom och stroke. Citron motverkar också förkylning och minskar frekvensen av hosta och andnöd hos barn med astmatiska besvär. Citrusfrukter motverkar även urinvägsinfektioner, genom att motverka inflammation och stärka cellerna.”

 

Hon fortsätter: ”Apelsin är den mest odlade frukten i världen. En medelstor apelsin täcker dagsbehovet av C-vitamin och innehåller dessutom ett hundratal olika flavonoider, varav de mest kända är hesperidin och naringinin, som motverkar oxidativ stress. Vidare finns zeaxantin, som är en karotenoid och en viktig antioxidant samt kolin, som behövs för bildning av acetylkolin, en signalsubstans som har betydelse för inlärning och minne. Orange frukter, som apelsin, har visats skydda mot uppkomsten av cancer, bland annat den som drabbar urinblåsan. Kvinnor är mer skyddade än män. Apelsin innehåller också rikligt med kalium.”

 

Hon avslutar: ”Blodapelsin har särskilt hög halt av antioxidanter. Förutom hesperidin och naringenin innehåller blodapelsin antocyanin, som ger den röda färgen. Regelbundet intag av blodapelsin förbättrar blodkärlens tillstånd hos personer med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. I en studie hade försökspersonerna minskad inflammation i kärlen redan efter fjorton dagar med två glas blodapelsinjuice om dagen.”

 

Torsten Schönfeldt skriver i boken ”Finn dina vägar till bättre hälsa”: ”Citrusfrukterna innehåller vitamin B1, B2, B3, B5, B6, folsyra och biotin samt vitamin C och E. Dessutom innehåller de alla de viktigaste fytokemikalierna, karotenoider, flavonoider, terpener, limonoider och coumariner. Enligt näringsexperten Jean Carper innehåller citrusfrukterna 58 kända cancerhämmande ämnen vars effekt förstärks när de får verka tillsammans jämfört med intag var för sig.”

 

Han fortsätter: ”Bioflavonoiden Quercetin sägs i studier ha visat goda resultat som naturligt antihistaminmedel samt för att förhindra uppkomst av grå starr p.g.a. diabetes. Den finns bl.a. i citron.”

 

 

Så här gör du Citrusdrinken:

Pressa saften av 1 citron i ett stort glas (minst 3 dl). Rör ner 1 tsk honung (ej flytande honung!) i citronsaften. Se till att honungen löser upp sig ordentligt. Pressa sedan i saften från 1 lime och 1 apelsin (eller blodapelsin). Fyll upp glaset med vatten (kan bytas ut mot kokosvatten eller rejuvelac). En mycket sund, hälsosam och bra start på dagen!

 

Extra god, nyttig och hälsosam blir Citrusdrinken om du även blandar i ½ tsk kanel och/eller 1 tsk finriven färsk ingefära. Ibland, för att få lite mer "sting" och extra slemlösande och cirkulationsfrämjande effekt, rör jag även ner ½ tsk cayennepeppar. Man kan dock prova att ta något mindre cayennepeppar i början och successivt öka mängden till ½ tsk.

(RUBEN ANDERSSON 2010-02-10)

 

Rubentexter

Symbol för jordning

Livsmedel

 

© 2005 - 2020 Ruben Andersson