HEM    RUBENTEXTER    HÄLSA & LIVSKRAFT    HÄLSOSIDOR    KÄRLEKENS KONST    VISDOM    CITAT    TIPS    RECEPT    HUMOR   SÖK

För ett bättre liv

med Hälsa & Livskraft

Biffar & Bollar

 

Klicka på länkarna till höger för att välja recept.

 

 

Bönbiffar (3-4 port)

Tag 1 burk med bönor tex- smörbönor (stora vita bönor) och slå bort spadet

1 liten burk (200gr) majskorn (slå bort spadet)

1 finhackad rödlök

1 dl valnötter eller cashewnötter

1 tsk spiskummin

ev 1 tsk finmalen svartpeppar

1-2 pressade vitlöksklyftor

ev någon färsk örtkrydda (tex- basilika, persilja, koriander, oregano osv)

 

Blanda alla ingredienserna i en skål och kör med en stavmixer tills allt blivit rejält blandat och mosigt. Rör sedan ner 1,5 dl kokt råris med en slev. Riset bör vara kylt innan det rörs ner. Ställ in skålen i kylen en timme. Forma smeten till biffar och vänd dem i sesamfrön. Färdiga att stekas! Goda att äta tillsammans med en god sås och potatis.

 

 

 

 

Hasselnötsbiffar (4 port. / ca 8 st)

2 msk hela linfrön
3 msk vatten
½ färsk röd chili (kan bytas ut mot 1-2 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver)

3 dl hasselnötter (en del av mängden kan du byta ut mot andra nötsorter om du vill)

2 msk tomatpuré

2 tsk tamari (eller sojasås)

1 gul lök (kan bytas ut mot röd lök)

4 kokta potatisar (gärna med skalet kvar)

1 tsk torkad timjan

1 msk dijonsenap

olivolja (till stekningen)

 

Blötlägg linfröna i vattnet i 15 minuter. Mixa under tiden nötterna tills de blir till nötmjöl. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Mosa ner potatisarna i en bunke eller skål och blanda ihop alla ingredienser med en sked. "Mosa ihop" smeten. Forma det till biffar och stek dem i olivolja på medelvärme på båda sidor. Du kan även tillsätta pressad vitlök och/eller pressa i lite citron eller rivet citronskal för annan smak. Prova andra kryddor. Byt ut löken mot finriven morot, rotselleri eller palsternacka för alternativ smak. Tips: när du ändå kokar potatisar till dessa biffar kan du koka så det även räcker till måltiden då dessa biffar passar utmärkt till kokt potatis med sås eller potatismos.

 

 

 

 

Linsbiffar (ca 8 st)

6 dl färdigkokta linser (t ex från tetra pak eller burk, gärna olika sorter)

1 liten lök (gul, silver eller röd, välj din favorit)

3 tsk torkad dragon

2 tsk rosépeppar

1 tsk tamari (eller sojasås)

1 tsk finmalen svartpeppar

3 msk sesamfrön (gärna oskalade)

 

Skala och finhacka löken och lägg den i en bunke. Sila bort spadet från linserna och häll i dem i bunken tillsammans med tamari, svartpeppar och dragon. Mortla (eller krossa) rosépepparn och lägg i. Mixa alltsammans med en stavmixer, det behöver inte bli helt sönder mixat. Rör ner sesamfröna. Forma till biffar och lägg på en tallrik och ställ in det i kylen minst en timme. Sedan är de färdiga att stekas i stekpanna eller i ugnen.

 

 

 

 

Marinerade rotselleribiffar

1 rotselleri

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk tamari (eller sojasås)

1 tsk finmalen svartpeppar

1 tsk spiskummin

½ - 1 färsk röd chilli, urkärnad och finhackad

 

Skala rotsellerin och skär den i ca 1 cm tjocka skivor och dela skivorna sedan på hälften. Blanda ihop alla övriga ingredienser i en liten skål. Lägg ner biffarna i en stor plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop påsen och blanda allt ordentligt. Lägg in det i kylen i några timmar eller över natten. Skaka om påsen ibland så marinaden blandas ordentligt med biffarna. Lägg ut biffarna på en plåt med bakplåtspapper, torka eventuellt bort marinad som rinner ut på bakplåtspappret. Sätt in dem mitt i ugnen på 175 gr i en halvtimme. Ta ut dem och vänd på alla biffarna, stäng av ugnen och ställ in dem i 5-10 minuter till. Jättegoda att äta till någon potatisrätt! För att få en syrligare smak på biffarna kan du istället prova denna marinaden: olivolja, pressad citronsaft eller lime, färsk finriven ingefära och svartpeppar.

 

 

 

 

Nötbollar (ca 20-25 st)

2 dl blötlagda nötter (tex hälften hasselnötter och hälften valnötter)

1 dl solroskärnor

1 riven morot

1 riven palsternacka (eller 1 dl riven rotselleri)

1 hackad rödlök (eller silverlök för mildare smak)

1 msk tamari (eller sojasås)

1 tsk paprikapulver

1-3 tsk tandoorikrydda (eller curry)

2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)

1 dl hackade färska örter – t ex koriander, basilika, persilja, mynta, salvia eller citronmeliss (eller 1 msk torkade örtkryddor)

 

Blanda alla ingredienser (slå bort blötläggningsvattnet från nötterna först!) i en stor skål. Mixa med en stavmixer tills det blir en kletig smet. Forma bollar och lägg dem på en tallrik för att torka 5-6 timmar i rumstemperatur. Vänd på dem några gånger under torktiden. Det går givetvis även att steka nötbollarna i en stekpanna med lite olja. Ställ i så fall in dem i kylen 1 timme innan så de håller ihop lite bättre. Men nyttigast är de som torkade då alla enzymer, näring och livskraft finns kvar i dem i oförstört skick. Servera tillsammans med sallad, råris, fullkornspasta eller potatis med en god sås. Ett mycket gott och nyttigt vegetariskt alternativ för köttbullar.

 

 

 

 

Rödbetsbiffar (5-6 port)

2 gula lökar

8-10 rödbetor

5 morötter

6 potatisar

3 msk vetegroddar

½ dl grahamsmjöl

4 pressade vitlöksklyftor

3 msk tamari (eller sojasås)

1 tsk finmalen svartpeppar

1 tsk timjan (torkad)

1 tsk basilika (torkad)

 

Finhacka löken. Skala och riv rotfrukterna. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Ställ in skålen i kylen en timme. Forma till biffar och stek dem i ugn eller stekpanna.

 

 

 

SMAKLIG MÅLTID / RUBEN ANDERSSON

 

 

Recept

 

 

 

 

 

 

 

Symbol för jordning

Biffar & Bollar

Bönbiffar

Hasselnötsbiffar

Linsbiffar

Marinerade

rotselleribiffar

Nötbollar

Rödbetsbiffar

© 2005 - 2017 Ruben Andersson